Pizza Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Pizza

Cunoscută drept una dintre cele mai populare feluri de mâncare din lume, pizza s-a aflat în centrul discuțiilor despre beneficiile și dezavantajele consumului său. Mulți oameni de știință au testat impactul și efectele pe termen lung ale acestui preparat asupra metabolismului nostru.

Una dintre cele mai frecvente concepții greșite despre pizza este că aceasta face parte din așa-numitele tipuri de alimente fast food. În realitate, pizza poate fi de fapt o masă nutritivă, care să fie adecvată corpului și metabolismului.

Beneficii

Antioxidanți

Sosul de roșii reprezintă una dintre componentele de bază și cele mai utilizate ca topping pentru pizza. În structura lor, roșiile conțin Licopen (roșiile prelucrate sub formă de sos au o cantitate mai mare de licopen decât cele neprelucrate), care este cunoscut ca un puternic antioxidant care ajută la lupta împotriva multor tipuri diferite de cancer. (1)

Studiile au arătat că persoanele care mănâncă pizza cel puțin o dată pe săptămână au șanse reduse să se îmbolnăvească sau să sufere de mai multe forme de cancer (de stomac, plămâni, prostată și altele). (2) (3)

Așadar, alege o pizza vegetariană încărcată cu sos de roșii, ardei grași, spanac și anghinare pentru a avea o masă bogată în antioxidanți.

Reduce riscul bolilor de inimă

Unele studii au arătat că alimentele încărcate cu licopen, așa cum este și sosul de roșii este cel mai bine metabolizat atunci când este consumat cu puțină grăsime, deoarece această combinație ajută intestinele să absoarbă mai eficient licopenul. (4)

Unele dintre celelalte ingrediente care au un efect pozitiv asupra metabolismului nostru - uleiul de măsline care reduce colesterolul rău și mărește nivelul cel mai bun și previne bolile cardiace. (5)

De asemenea, brânza mozzarella este bogată în grăsimi, proteine, calciu și sodiu, usturoiul este bogat în seleniu, mangan, vitamina C și alți compuși beneficii, iar oregano este o sursă bună de vitamina K, mangan, fibre și uleiuri.

Dezavantaje

Probleme negative de sănătate pot apărea dacă pizza este pregătită fără a ține seama de calitatea finală (ingrediente de slabă calitate, rețete proaste, etc). Pizza congelate și cele create în lanțurile mari de pizza au fost criticate în trecut pentru cantitățile mari de sare, grăsimi și calorii.

Pizza congelată

Adesea, o dietă de bază a studenților și a familiilor ocupate, include pizza congelată.

Deși există excepții, cele mai multe sunt bogate în calorii, zahăr și sodiu.

În general, acestea sunt foarte prelucrate și conțin conservanți artificiali, adaos de zahăr și grăsimi nesănătoase.

De exemplu, o porție de pizza congelată conține:

  • Calorii: 380
  • Grăsime: 18 grame
  • Carbs: 39 de grame
  • Zahăr: 8 grame
  • Sodiu: 810 mg - 34% din doza zilnică de referință.


Alegerea topping-urilor, cum ar fi cârnații, brânză în plus și alte produse cu conținut ridicat de calorii, pot contribui la conținutul de calorii.

Fast-Food Pizza

Pizza din restaurantele fast-food este printre cele mai nesănătoase dintre alegeri.

Tinde să fie ridicată în calorii, grăsimi nesănătoase, carbohidrați și sodiu.

O felie mare (167 grame) de Pizza Hut Pepperoni Lovers Pizza oferă (6) :

  • Calorii: 460
  • Grăsime: 26 de grame
  • Carbs: 37 grame
  • Zahăr: 1 gram
  • Sodiu: 900 mg - 38% din CDI


În plus, pizza de tip fast-food include glutamatul monosodic (MSG), coloranții artificiali și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză - toate acestea putând avea un impact negativ asupra sănătății (7, 8).

De asemenea, acestea conțin un conținut crescut de sodiu, făcându-le o alegere proastă pentru cei care sunt sensibili la sare (9).

Alege să gătești tu pizza

Când cumperi o pizza congelată sau una de tip fast-food, nu ai control asupra a ceea ce este introdus în rețetă.

Realizarea pizzei în bucătăria proprie îți oferă posibilitatea de a decide ce ingrediente să folosești și te ajută să-ți controlezi mai bine porțiile.

Făcând propria crustă cu ingrediente sănătoase, cum ar fi făină integrală sau făină fără gluten, poți crește conținutul de fibre.

Poți chiar alege să faci o crustă fără cereale folosind făină de conopidă.

Topul pizzei poate fi cu sosuri neîndulcite, brânză de calitate superioară și topping-uri sănătoase, cum ar fi ardeii, roșiile uscate, broccoli sau usturoiul.

Cea mai sănătoasă pizza: Pizza vegetariană

Alege o pizza cu aluat din qinuoa și cereale integrale, iar ca topping alege roșii, anghinare, măsline negre, ciuperci și oregano.

Alte sfaturi sănătoase

Iată câteva alte modalități ușoare de a face pizza sănătoasă:

  • Adaugă legume pe grătar: Legumele proaspete sau gătite stimulează conținutul de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți din masă.
  • Evită carnea procesată: Schimbă carnea procesată pentru o sursă mai sănătoasă de proteine cum ar fi puiul la grătar.
  • Alege cereale integrale: optează pentru un blat din cereale integrale pentru a crește conținutul de fibre.
  • Alege sosul fără adaos de zahăr: Alege mărcile care nu conțin zahăr adăugat pentru a menține conținutul de zahăr la un nivel minim.
  • Evită opțiunile cu un conținut mai ridicat de calorii: comandă pizza cu un blat subțire pentru a menține sub control cantitatea de calorii și de carbohidrați.
  • Taie felii mai mici: Când tăi o felie de pizza, ia în considerare controlul porțiilor.
  • Încercă diferite rețete: Încercă rețete vegetale cu cereale integrale pentru a crește valoarea nutritivă a pizzei. (10)


Așadar, pizza nu este numai delicioasă, dar poate fi, de asemenea, o alegere sănătoasă, dacă ai mai mult control asupra modului de preparare, a ingredientelor folosite și acorzi atenție modului în care își controlezi porțiile.



AVANTAJE:
Pizza conține proteine și riboflavină.

DEZAVANTAJE:
cantități mari de sare, grăsimi și calorii

Data actualizare: 21-01-2019 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 22848
Bibliografie
1. Tomatoes, lycopene-containing foods and cancer risk. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068500/
2. Tomato Lycopene and Lung Cancer Prevention: From Experimental to Human Studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3757421/
3. Lycopene Benefits: Tomatoes and Prostate Cancer Risk. Url: https://thetruthaboutcancer.com/lycopene-benefits-prostate-cancer/
4. Lycopene, tomatoes, and the prevention of coronary heart disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12424333
5. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4606102/
6. Pepperoni Lover's - Large Original Pan Slice. Url: https://www.nutritionix.com/i/pizza-hut/pepperoni-lovers-large-original-pan-slice/23cb6838a77e49fefae956bb
7. Extensive use of monosodium glutamate: A threat to public health? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/
8. Food colors: Existing and emerging food safety concerns.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25849411
9. Dietary Sodium and Health: More Than Just Blood Pressure. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5098396/
10. Is Pizza Healthy? Url: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/is-pizza-healthy/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Pizza:

Continut pentru:
100g 1 felie = 136g 1 pizza = 1168g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: