Porumb (boabe) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Porumbul este o plantă care își are originea în sudul Mexicului. Boabele de porumb dețin majoritatea nutrienților și sunt părțile cele mai des consumate.
Compoziție nutrițională
Conform bazei de date naționale a nutrienților USDA, porumbul nu numai că oferă caloriile necesare pentru un metabolism zilnic sănătos, dar este și o sursă bogată de vitamina A, B, E și multe minerale. (1)
Conținutul său ridicat de fibre dietetice joacă un rol semnificativ în prevenirea bolilor digestive.
Antioxidanții găsiți în boabele de porumb acționează, de asemenea, ca agenți anticancerigeni și previn boala Alzheimer.
Beneficii
Oferă minerale esențiale
Porumbul conține minerale precum fosfor, magneziu, mangan, zinc, fier și cupru. (2) Fosforul este esențial pentru reglarea creșterii normale, sănătatea oaselor și funcționarea optimă a rinichilor. Magneziul este necesar pentru menținerea ritmului cardiac normal și pentru creșterea densității minerale osoase.
Previne hemoroizii
Conținutul de fibre al unei căni de porumb se ridică la 18,4% din cantitatea zilnică recomandată. Acest lucru ajută la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi constipația și hemoroizii, precum și la reducerea riscului de cancer de colon. (3)
Un studiu realizat de dr. Arthur Schatzkin, fostul șef al filialei de epidemiologie nutrițională de la US National Cancer Institute concluzionează: „Aportul total de fibre alimentare nu este asociat cu riscul de cancer colorectal, în timp ce consumul de cereale integrale este asociat cu o reducere modestă a acestui risc”. (4)
Porumbul ajută la stimularea mișcării peristaltice și la producerea sucului gastric și scade șansele de sindrom de colon iritabil.
Promovează creșterea
Porumbul este bogat în constituenți de vitamina B, în special tiamina și niacina. (5). Tiamina este esențială pentru menținerea sănătății nervoase și a funcției cognitive.
De asemenea, porumbul este o sursă de acid pantotenic, care este o vitamină esențială pentru metabolismul glucidelor, proteinelor și lipidelor din organism.
Deficitul de acid folic la femeile gravide poate duce la defecte ale tubului neural la nou-născuți. Boabele de porumb oferă un procent semnificativ din necesarul zilnic de folat, prevenind această afecțiune. (6)
Conținutul de vitamina E, un antioxidant natural esențial pentru creșterea și protejarea organismului de boli.
Protejează inima
Porumbul este o combinație optimă de acizi grași. Acest lucru ajută la scăderea nivelurilor de colesterolul LDL și va reduce șansele ca arterele să fie înfundate, minimizând riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral. (7)
Previne anemia
Porumbul ajută la prevenirea anemiei cauzate de o deficiență de vitamine și minerale. De asemenea, conține fier, care este unul dintre mineralele esențiale necesare formării de noi globule roșii. (8)
Îngrijirea ochilor și pielii
Porumbul este o sursă bogată de beta-caroten, care formează vitamina A în organism și este esențial pentru menținerea unei vederi îmbunătățite și a unui aspect mai bun al pielii. Conform unui studiu publicat în revista Science, beta-carotenul este o sursă de vitamina A. (9) (10)
Vitamina A poate fi toxică dacă este consumă în cantități mari, deci derivarea acesteia prin transformarea beta-carotenului este ideală. De asemenea, oferă beneficii în ceea ce privește sănătatea pielii și a mucoaselor, ajutând și la stimularea sistemul imunitar.
Controlează diabetul
În ultimele decenii, lumea pare să sufere de o epidemie de diabet. Deși mecanismul exact pentru acest lucru nu poate fi identificat, în general este legat de nutriție. Studiile au arătat că cerealele integrale sunt asociate cu un risc scăzut de dezvoltare a diabetului de tip 2. (11)
Conform Journal of Medicinal Food, consumul de boabe de porumb ajută la gestionarea diabetului zaharat și este eficient împotriva hipertensiunii, datorită prezenței fitochimicelor fenolice. (12)
Fitochimicele pot regla absorbția și eliberarea insulinei în organism, ceea ce îi ajută pe cei cu diabet să mențină un stil de viață sănătos. (13)
Dezavantaje
Boli cardiace
Porumbul conține cantități mari de acizi grași, astfel încât, în cazul persoanelor care prezintă deja un risc ridicat de boli cardiace, excesul de porumb este contraindicat.
Antinutrienți
Porumbul conține acid fitic (fitat). Acidul fitic afectează absorbția de minerale dietetice, cum ar fi fierul și zincul. (14)
Deși, de obicei, nu este o problemă pentru persoanele care urmează o dietă echilibrată, poate fi o preocupare serioasă în țările în curs de dezvoltare, în care cerealele și leguminoasele sunt alimentele de bază.
Micotoxine
Principalele clase de micotoxine din porumb sunt fumonisinele, aflatoxinele și tricotcenele.
Consumul de porumb contaminat este un factor de risc pentru cancer și defecte ale tubului neural. (15)
În majoritatea țărilor dezvoltate, autoritățile pentru siguranța alimentelor monitorizează nivelul de micotoxine din produsele alimentare de pe piață, producția și depozitarea alimentelor fiind strict reglementate.
Intoleranță la porumb
Intoleranța la gluten sau boala celiacă este o afecțiune obișnuită cauzată de un răspuns autoimun la gluten în grâu, secară și orz.
Porumbul conține proteine cunoscute sub denumirea de zeină care sunt legate de gluten. Un studiu a arătat că zeina de porumb a provocat o reacție inflamatorie la un subgrup de persoane cu boală celiacă. Cu toate acestea, reacția la zeină a fost mult mai redusă decât cea la gluten (16).
De asemenea, porumbul provoca sindromul de colon iritabil sau intoleranță FODMAP.
Creștere în greutate
Porumbul este o sursă bogată de calorii. Conținutul calorific al porumbului galben și alb este de 365 de calorii la 100 de grame. Acesta este motivul pentru care, adesea, duce la creșterea rapidă în greutate.
Conținutul de fibre ajută la ameliorarea problemelor digestive, cum ar fi constipația și hemoroizii, precum și la reducerea riscului de cancer de colon.
Boabele de porumb oferă un procent semnificativ din necesarul zilnic de folat.
Porumbul este o sursă bogată de calorii.
2. Yield, vitamin and mineral contents of organically and conventionally grown potatoes and sweet corn. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167880997001023
3. The effect of bran on bowel function in constipation. Url: https://europepmc.org/abstract/MED/6287838
4. Dietary fiber and whole-grain consumption in relation to colorectal cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. Url: https://academic.oup.com/ajcn/article/85/5/1353/4754401
5. Niacin, thiamin, and pantothenic acid bioavailability to humans from maize bran as affected by milling and particle size. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/BF01088100
6. Corn phytochemicals and their health benefits. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453018301009#bib0180
7. Corn oil intake favorably impacts lipoprotein cholesterol, apolipoprotein and lipoprotein particle levels compared with extra-virgin olive oil. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27677368
8. Vitamin A and beta-carotene can improve nonheme iron absorption from rice, wheat and corn by humans. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9482776
9. beta-Carotene: an unusual type of lipid antioxidant. Url: https://science.sciencemag.org/content/224/4649/569
10. Beta-carotene in multivitamins and the possible risk of lung cancer among smokers versus former smokers: a meta-analysis and evaluation of national brands. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18429004
11. Corn phytochemicals and their health benefits. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453018301009#bib0180
12. Health Benefits of Traditional Corn, Beans, and Pumpkin: In Vitro Studies for Hyperglycemia and Hypertension Management. Url: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.234
13. Antioxidant phytochemicals against type 2 diabetes. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/antioxidant-phytochemicals-against-type-2-diabetes/E15B2B640397F9E3C1B8CF565B937815
14. Phytate in foods and significance for humans: food sources, intake, processing, bioavailability, protective role and analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19774556
15. Cytological screening and 15 years' follow-up (1986-2001) for early esophageal squamous cell carcinoma and precancerous lesions in a high-risk population in Anyang County, Henan Province, Northern China. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16118042
16. Gut mucosal granulocyte activation precedes nitric oxide production: studies in coeliac patients challenged with gluten and corn.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15888782/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Porumb (boabe):
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: