Prune Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Prunele aparțin genului Prunus din familia Rosaceae, care include și piersici, caise și nectarine. Ele există în diferite culori și forme cu peste 2.000 de soiuri diferite. Culoarea pielii exterioare poate varia considerabil de la galben sau roșu închis la purpuriu sau negru. China este cel mai important cultivator de prune, urmat de Statele Unite, Serbia și România.
Compoziție nutrițională
Prunele sunt o sursă excelentă de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C, acid folic și vitamina K. (1) Sunt, de asemenea, o sursă de vitamina B și vitamina E. Mineralele prezente în acestea includ potasiu, fluorură, fosfor, magneziu, fier, calciu și zinc. De asemenea, furnizează fibre dietetice și oferă calorii scăzute, fără grăsimi dăunătoare.
Beneficii
Tratează obezitatea
Prunele ajută la tratarea obezității și a altor complicații asociate cu obezitatea.
Un studiu publicat în 2017 în Journal of Obesity & Therapeutics a arătat că consumul de fructe de cum ar fi prunele, ajută la combaterea sindromului metabolic, datorită prezenței compușilor bioactivi. (2)
Flavonoidele și componentele fenolice, cum ar fi antocianinele, acizii clorogenici, quercetinul și catechinele prezente în ele, au efecte antiobezitate și antiinflamatoare asupra celulelor, inclusiv a celulelor grase. Mai mult, ele ajută și la prevenirea problemelor legate de obezitate, cum ar fi tulburările de colesterol, diabetul și bolile cardiovasculare.
Controlează diabetul
Un studiu realizat de o echipă de cercetatori de la Universitatea de Medicina Wakayama din Japonia, publicat în Journal of Biomedical Research, a arătat că consumul de extracte de prune ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge și a trigliceridelor din organism. (3)
În ciuda aportului ridicat de carbohidrați, prunele nu par să provoace o creștere substanțială a nivelului zahărului din sânge după ce au fost consumate (4).
Acest lucru este atribuit potențialului lor de a crește nivelurile de adiponectin, un hormon care joacă un rol în reglementarea zahărului din sânge.
Îmbunătățesc digestia
Prunele sunt o sursă bună de fibre dietetice, împreună cu componentele de sorbitol și isatin, care ajută la reglarea sistemului digestiv.
Potrivit unui studiu efectuat de Dr. Attaluri A și publicat în Journal of Pharmacology and Therapeutics, prunele au fost mai eficiente în tratarea tulburărilor digestive cum ar fi constipația în comparație cu alte remedii cum ar fi cojile de psyllium. (5)
Sorbitolul și isatinul au un efect laxativ și încurajează secreția fluidelor în intestine. (6)
Îmbunătățesc sănătatea osoasă
Consumul de prune uscate exercită acțiuni anabolice și antiresorbante, care ajută la menținerea oaselor sănătoase. (7)
Flavonoidele cum ar fi acidul cafeic și rutina prezente în prune ajută la inhibarea deteriorării țesuturilor osoase și la prevenirea bolilor precum osteoporoza la femeile aflate în postmenopauză. (8)
Polifenolii, împreună cu conținutul de potasiu prezent în prune uscate, încurajează formarea oaselor, îmbunătățesc densitatea osoasă și previn pierderea osoasă datorată deficienței hormonului ovarian. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a demonstrat că consumul regulat de prune uscate ajută la restabilirea densității osoase care a fost deja pierdută din cauza îmbătrânirii. (9)
Este încă neclar de ce prunele par să aibă aceste efecte pozitive asupra sănătății osoase. Cu toate acestea, conținutul lor de antioxidanți și capacitatea de a reduce inflamația se presupune că joacă un rol important (10).
Sănătatea cardiovasculară
Consumul de prune în mod regulat poate avea un efect protector asupra sănătății inimii. Acestea au fost studiate pentru potențialul lor de a reduce tensiunea arterială ridicată și nivelurile de colesterol, care reprezintă factori de risc major pentru bolile de inimă.
Într-un studiu, subiecții care au băut suc de prune și au mâncat trei sau șase prune în fiecare dimineață timp de opt săptămâni au fost comparați cu un grup care a băut doar un pahar de apă pe stomacul gol (11).
Cei care au consumat prune și suc de prune au avut un nivel semnificativ mai scăzut al tensiunii arteriale, al colesterolului total și al colesterol LDL față de grupul care a băut doar apă.
Un alt studiu a constatat că bărbații care au fost diagnosticați cu colesterol ridicat au avut un nivel scăzut al colesterolului LDL după consumarea a 12 prune pe zi timp de opt săptămâni (12).
Îmbunătățesc imunitatea
Prunele sunt benefice în întărirea sistemului imunitar de apărare a organismului datorită conținutului ridicat de vitamină C. Această vitamină promovează rezistența organismului la infecții și inflamații.
Cercetările au arătat că prunele au constituenți imunostimulatori care încurajează producerea de oxid nitric în organism, împiedică metastazarea celulelor tumorale și sunt valoroși în prevenirea diferitelor boli. (13)
Prevenirea cancerului
Prunele au fost dovedite benefice în tratamentul cancerului. Studiile au arătat că epicatechina componentă, prezentă în prune, ajută la inhibarea creșterii și proliferării celulelor canceroase maligne și induce apoptoza în carcinomul hepatocelular uman sau în cancerul hepatic. (14)
Acestea sunt bogate în antioxidanți și fitonutrienți, incluzând acid clorogenic și neoclorogenic, care au un efect curativ asupra celulelor cancerului de sân, fără a afecta celulele sănătoase ale corpului. (15)
Previn degenerarea maculară
Acestea conțin vitamina A și beta-caroten, care sunt benefice pentru menținerea vederii sănătoase și prevenirea degenerării maculare legate de vârstă. (16) Carotenoizii, luteina și zeaxantina, prezente în ele se găsesc în țesuturile maculare ale retinei și asigură protecția împotriva deteriorării cauzate de radiațiile UV. (17)
Eliminarea anxietății
Consumul regulat de prune ajută la reducerea anxietății. Studiile au furnizat dovezi justificative privind efectele anxiolitice și proprietățile antioxidante ale acizilor clorogeni prezenți în prune, care ajută la vindecarea comportamentelor legate de anxietate și a daunelor provocate de stresul oxidativ. (18)
Riscuri
Oxalați
Prunele conțin oxalați care se pot acumula și cristaliza, ducând la îngrijorări legate de sănătate, cum ar fi complicații ale rinichilor sau ale vezicii biliare. (19) Persoanele care suferă deja de astfel de condiții trebuie să evite utilizarea prunelor.
Sulfiți
Prunele uscate sau prunele sunt tratate cu sulfiți pentru a împiedica oxidarea fenolilor din prune, care pot duce la alterarea fructelor. (20) Persoanele care au sensibilitate la sulfiți trebuie să fie atente în ceea ce privește aportul de prune, deoarece ar putea declanșa reacții alergice, inclusiv atacuri anafilactice severe.
Tumorile carcinoide
Tumorile carcinoide ridică nivelul serotoninei din sânge, iar prunele conțin o cantitate substanțială de serotonină. Consumul de prune înainte de a efectua un diagnostic pentru tumorile carcinoide poate avea un rezultat fals pozitiv.
Acrilamida
Prunele conțin o concentrație ridicată de acrilamidă, care este considerată ca fiind cancerigenă și neurotoxină (21). Acrilamida nu se găsește în mod natural în alimentația normală, cu excepția cazului în care este gătită la temperaturi de peste 100°C.
Diaree
Fibrele insolubile din prune pot provoca sau agrava diareea. De aceea, trebuie să evitate atunci când ai diaree (22). Acestea sunt laxative naturale deoarece conțin un compus laxativ numit sorbitol. Deci, consumul exagerat de prune poate duce cu ușurință la diaree.
Așadar, prunele sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. În plus, prunele au mai multe caracteristici care pot reduce riscul multor boli cronice, cum ar fi osteoporoza, cancerul, bolile cardiace și diabetul.
Sunt bune pentru inimă și circulație, precum și în tratarea retenției de fluide.
Prunele au efect laxativ deoarece fibrele ajută la fermentație și accelerează tranzitul intestinal; în plus, prunele conțin o substanță (fenilstatină) care stimulează direct musculatura intestinală mărind contracțiile colonului, și conțin sorbitol, un zahăr cu efect laxativ.
Consumul excesiv de prune poate provoca diaree.
2. Plums as Potential Dietary Agents to Prevent Obesity and Obesity-Related Disorders. Url: https://www.scitechnol.com/peer-review/plums-as-potential-dietary-agents-to-prevent-obesity-and-obesityrelated-disorders-QjX8.pdf
3. Anti-hyperglycemic effects of plum in a rat model of obesity and type 2 diabetes, Wistar fatty rat. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16295695
4. Functional foods-based diet as a novel dietary approach for management of type 2 diabetes and its complications: A review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058731/
5. Randomised clinical trial: dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21323688
6. Diets for Constipation. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4291444/
7. Bioactive Food as Dietary Interventions for Arthritis. Url: https://books.google.co.in/books?id=lN06ifLbfewC&pg=PA88&dq=prunus+domestica+health+benefits&hl=en&sa=X&ei=ZUImUbTDEofKrAfBi4GoAw&ved=0CDIQ6AEwAQ#v=onepage&q=prunus%20domestica%20health%20benefits&f=false
8. Comparative effects of dried plum and dried apple on bone in postmenopausal women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21736808
9. Dietary Dried Plum Increases Bone Mass in Adult and Aged Male Mice. Url: https://academic.oup.com/jn/article/140/10/1781/4600280
10. Flavonoid Intake and Bone Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3898177/
11. Use of prunes as a control of hypertension. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21409897
12. Consumption of prunes as a source of dietary fiber in men with mild hypercholesterolemia. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1850578
13. Immunostimulatory effects of oriental plum (Prunus salicina Lindl.). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18262269
14. Eugenia jambolana (Java Plum) Fruit Extract Exhibits Anti-Cancer Activity against Early Stage Human HCT-116 Colon Cancer Cells and Colon Cancer Stem Cells. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810113/
15. Identifying Peach and Plum Polyphenols with Chemopreventive Potential against Estrogen-Independent Breast Cancer Cells. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900259m?prevSearch=%2528cisneros%2529%2BAND%2B%255Bauthor%253A%2BCisneros-Zevallos%252C%2BLuis%255D%2BAND%2B%255Bauthor%253A%2BByrne%252C%2BDavid%255D&searchHistoryKey=
16. Nutrition and the eye. Url: https://www.nhstaysideadtc.scot.nhs.uk/MDS%20Nutrition%20and%20the%20eye.pdf
17. Evidence for protection against age-related macular degeneration by carotenoids and antioxidant vitamins. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7495246
18. Chlorogenic acid, a polyphenol from Prunus domestica (Mirabelle), with coupled anxiolytic and antioxidant effects. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17698084?&utm_medium=1972
19. Prevention Magazine's Nutrition Advisor: The Ultimate Guide to the Health-Boosting and Heath-Harming Factors in the your Diet. Url: https://books.google.co.in/books?id=iPFokL0MuswC&pg=PA309&dq=plums+contains+oxalate&hl=en&sa=X&ei=Q58rUbGoHsztrQfC94DYAg&ved=0CEQQ6AEwBA#v=onepage&q=plums%20contains%20oxalate&f=false
20. Medical Insights: From Classroom to Patient. Url: https://books.google.co.in/books?id=CS-0vLO1uRYC&pg=PA86&dq=sulfites+as+a+preservatives+in+prunes&hl=en&sa=X&ei=AqArUfCZOYbNrQeD-YC4AQ&ved=0CEwQ6AEwBA&utm_medium=1972#v=onepage&q=sulfites%20as%20a%20preservatives%20in%20prunes&f=false
21. Acrylamide and Cancer Risk. Url: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet
22. When you have diarrhea. Url: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000121.htm
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Prune:
Continut pentru:
100g
1 cană = 165g
1 fruct = 66g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: