Pulpe de pui (fripte, grătar) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Pulpe de pui (fripte, grătar)

Carnea de pui poate fi o opțiune mai sănătoasă decât carnea roșie, mai ales dacă alegi carnea de piept de pui. Cu toate acestea, mulți oameni preferă gustul pulpelor de pui. Ele sunt mai ușor de gătit și, adesea, mai puțin costisitoare.

Beneficii

Sursă de grăsimi „bune”

De cele mai multe ori, oamenii evită pulpele de pui, pur și simplu pentru că sunt dezinformați despre conținutul de grăsimi. Pulpele conțin două tipuri diferite de grăsime: grăsimea din carne și grăsimile din piele.

Grăsimea din carne ajută la menținerea pulpei de pui umedă și suculentă. De asemenea, se întâmplă să fie tipul „bun” de grăsime - grăsimea mononesaturată pe care American Heart Association o recomandă ca parte dintr-o dietă sănătoasă.

Grăsimea care se găsește la nivelul pielii de pe pulpele de pui este grăsimea saturată care este nesănătoasă. Pe lângă faptul că numărul caloriilor dintr-o porție de pulpe de pui gătite va crește, la fel se va întâmpla și cu riscului de a digera grăsimi nesănătoase.

Beneficiile grăsimilor monosaturate includ:

• Reducerea nivelului de colesterol LDL

Prea mult colesterol în sânge este un factor de risc pentru bolile cardiace, deoarece poate înfunda arterele și poate duce la atacuri de cord sau accident vascular cerebral. Diferite studii au arătat că un aport ridicat de grăsimi mononesaturate poate reduce colesterolul și trigliceridele din sânge (1).

De exemplu, un studiu de 162 de persoane sănătoase a comparat trei luni cu o dietă bogată în grăsimi mononesaturate cu o dietă bogată în grăsimi saturate pentru a vedea efectele asupra colesterolului din sânge.

Acest studiu a constatat că dieta bogată în grăsimi saturate a crescut colesterolul LDL nesănătos cu 4%, în timp ce dieta bogată în grăsimi mononesaturate a redus colesterolul LDL cu 5% (2).

• Controlul tensiunii arteriale
Una dintre dietele cele mai frecvent utilizate pentru tratamentul și prevenirea arteriosclerozei, o dietă bogată în grăsimi mononesaturate este cea mai benefică pentru populația sănătoasă din punct de vedere al metabolismului carbohidraților și al tensiunii arteriale. (3) O dietă bazată pe grăsimi mononesaturate reduce nivelurile de glucoză, insulină și acizi grași.

• Reducerea riscului bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral
Un nutrient găsit în carnea de pui, taurina poate oferi protecție împotriva bolilor cardiace coronariene la femeile cu colesterol ridicat, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la NYU Langone Medical Center.

Cercetătorii au asociat un consum mai mare de taurină cu un risc cu 60% mai mic de a dezvolta sau de a muri de boli de inimă în rândul femeilor cu un nivel ridicat de colesterol total. (4)

Ajută la creșterea masei musculare

Pulpele de pui conțin un număr moderat de calorii și asigură cantități mari de proteine, un nutrient important pentru restructurarea țesuturilor și creșterea musculară.

O pulpă de pui gătită (52 grame) fără piele, fără oase, conține 13,5 grame de proteine. Acest lucru contribuie la necesarul zilnic de proteine, de 46 de grame pentru femei și 56 de grame pentru bărbați.

Minerale

Încorporarea pulpelor de pui mărește aportul de minerale, oferind cantități semnificative de seleniu și fosfor.

Seleniul reprezintă o componentă a câtorva enzime din celulele și rolul său în activitatea enzimatică susține funcția glandei tiroide și protejează vasele de sânge de daune.

Fosforul ajută de asemenea la controlul activității enzimatice și constituie o componentă a membranelor celulare și a ADN-ului.

Consumul de pulpe de pui mărește aportul de seleniu cu 30,9 micrograme - 56% din necesarul de seleniu zilnic - și aportul de fosfor cu 265 miligrame sau 39% din doza zilnică recomandată.

Vitamine

Pulpele de pui oferă și unele beneficii datorită conținutului lor de vitamine. Acestea furnizează cantități ample de vitamina B-12 - o vitamină importantă pentru sănătatea celulelor nervoase și reglarea activității genetice - precum și acidul pantotenic, un nutrient care promovează metabolismul celular sănătos.

De exemplu, vitamina B este utilă pentru prevenirea cataractei și a afecțiunilor cutanate, stimularea imunității, eliminarea slăbiciunilor, reglarea digestiei și îmbunătățirea sistemului nervos. (5) Ajută, de asemenea, în prevenirea migrenei, tulburărilor cardiace, părului gri, colesterolului ridicat și diabetului.

Vitamina D la pui ajută la absorbția calciului și la întărirea oaselor. (6) Vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii iar mineralele, cum ar fi fierul, sunt de ajutor în formarea hemoglobinei, activitatea musculară și eliminarea anemiei. (7)

Fiecare pulpă de pui asigură o cantitate de 0,84 micrograme de vitamină B-12, ceea ce reprezintă 35% din necesarul zilnic de B-12 și 1,7 mg acid pantotenic sau 34% din doza zilnică recomandată.

Ajută la creșterea nivelului de testosteron

Bărbații trebuie să consume alimente bogate în zinc, deoarece ajută la reglarea nivelului de testosteron, precum și la creșterea producției de spermă.

Riscuri

Salmonela

Consumul de pui bolnav poate duce la probleme de sănătate dăunătoare. Studiile au demonstrat că puiul broiler vândut în magazine prezintă un nivel ridicat de infecție fecală. Infecția fecală este cauzată de microorganismele găsite în tractul gastro-intestinal al păsărilor.

Studiile spun că cei care consumă carnea de pui mănâncă un procent ridicat de fecale de pui, împreună cu carnea. Studiile au demonstrat, de asemenea, că produsele de pui conțin salmonella care este dăunătoare pentru sănătatea umană. (8)

Riscul de infecție bacteriană rezistentă la antibiotice din carnea de pui broiler

Utilizarea pe scară largă a antibioticelor administrate puiilor pentru a ajuta la menținerea infecțiilor cauzează rezistență la antibiotice.

Există unele îngrijorări în legătură cu impactul posibil al florei intestinale umane asupra consumului de alimente cu posibile urme de antibiotice. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare în acest domeniu. (9)

Între timp, există dovezi despre tulpinile de Salmonella rezistente la antibiotice, care nu răspund la tratamentul convențional al intoxicațiilor alimentare cauzate de puiul contaminat.

Conținut ridicat de colesterol în carnea de pui, chiar și fără piele

Carnea de pui consumată fără piele poate avea mai puțin colesterol decât o porție similară de miel sau de vițel. Dar nu are cel mai mic indice de colesterol în comparație cu toate celelalte tipuri de carne.

Un factor important este și modul în care decizi să consumi carnea de pui. Atunci când este prăjit sau gătit într-o grăsime animală sau ulei reutilizat, vei ajunge să consumi grăsimi trans și un nivel ridicat de grăsimi saturate. (10)

Risc de cancer din carnea de pui prăjită pentru prea mult timp sau gătită la grătar

Cercetarea indică un risc redus de cancer, cu până la 40%, la vegetarieni în comparație cu cei care mănâncă carne. O dietă care este bogată în proteine animale și scăzută în fructe și legume ar putea crește riscul de cancer. (11)

Deoarece carnea de pui trebuie gătită la temperaturi ridicate, acestea pot forma amine heterociclice, compuși carcinogeni care cresc riscul de cancer. (12)

Carnea la grătar sau prăjită în tigaie creează produse chimice care cauzează cancer. Acestea afectează în special zonele corpului sensibile la estrogen, cum ar fi sânii.

O cercetare specială a constatat că prăjirea produselor alimentare la o temperatură foarte ridicată poate dubla riscul de cancer de colon și crește riscul de cancer rectal cu până la 60%. (13)

Riscul de expunere la arsenic

Arsenicul devine din ce în ce mai mult o parte din furajele cu care sunt hrăniți puii, în principal pentru a îmbunătăți pigmentarea și pentru a asigura o bună creștere a puiilor. Cu toate acestea, arsenicul cauzează un risc crescut de boli de inimă, diabet, probleme neurologice și chiar cancer. (14)

Cercetările au constatat că până la 55% din produsele de pui din supermarketuri au conținut de arsenic. Dar brandurile ecologice conțin mai mult cantități mai mici decât mărcile obișnuite.

Modul de preparare

Desigur, modul în care sunt pregătite pulpele de pui va face, de asemenea, o diferență în cantitatea de calorii și de grăsimi. Puiul poate fi gătit la cuptor, la grătar, prăjit; asezonat sau umplut.

De asemenea, se recomandă păstrarea pielii de pe pulpele de pui doar la gătire și se va îndepărta pielea atunci când urmează să le consumi, pentru a ajuta la reducerea caloriilor și a grăsimilor.

Este important să gătești carnea de pui la temperatura potrivită, dar există și alți factori de luat în considerare pentru a te bucura de beneficiile pulpelor de pui în siguranță. Deși pulpele de pui sunt o sursă importantă de proteine din dieta noastră, acestea trebuie consumate cu prudență.
Data actualizare: 08-11-2018 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 30210
Bibliografie
1. Monounsaturated Fatty Acids and Risk of Cardiovascular Disease: Synopsis of the Evidence Available from Systematic Reviews and Meta-Analyses. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3546618/
2. Substituting dietary saturated for monounsaturated fat impairs insulin sensitivity in healthy men and women: The KANWU Study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11317662
3. The diet rich in monounsaturated fat modifies in a beneficial way carbohydrate metabolism and arterial pressure. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10680139
4. Serum taurine and risk of coronary heart disease: a prospective, nested case-control study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920833/
5. B Vitamins. Url: https://medlineplus.gov/bvitamins.html
6. Vitamin D. Url: https://vsearch.nlm.nih.gov/vivisimo/cgi-bin/query-meta?v%3Aproject=medlineplus&query=vitamin+d&x=0&y=0
7. Vitamin A. Url: https://vsearch.nlm.nih.gov/vivisimo/cgi-bin/query-meta?v%3Aproject=medlineplus&query=vitamin+a&x=0&y=0
8. Be Food Safe: Protect Yourself from Food Poisoning. Url: https://www.cdc.gov/features/befoodsafe/
9. Risk Assessment of Growth Hormones and Antimicrobial Residues in Meat. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834504/
10. Cholesterol Content of Foods. Url: nhttps://www.ucsfhealth.org/education/cholesterol_content_of_foods/
11. Processed meat—from hot dogs to bacon—increases the risk of colorectal cancer, cardiovascular disease, and even early death. Url: https://www.pcrm.org/good-nutrition/nutrition-information/processed-meat
12. High Concentrations of the Carcinogen 2-Amino-1-methyl-6-phenylimidazo-[4,5-b]pyridine (PhIP) Occur in Chicken but Are Dependent on the Cooking Method. Url: http://cancerres.aacrjournals.org/content/55/20/4516
13. Meat Consumption Patterns and Preparation, Genetic Variants of Metabolic Enzymes, and Their Association with Rectal Cancer in Men and Women. Url: https://academic.oup.com/jn/article/134/4/776/4757171
14. Frequently asked questions on Playing Chicken: Avoiding Arsenic in Your Meat. Url: https://www.iatp.org/sites/default/files/421_2_80533.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Pulpe de pui (fripte, grătar):

Continut pentru:
100g 1 pulpă fără os = 114g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: