Rahat Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Rahatul este cel mai dulce aliment din bucătăria turcească, un dar potrivit pentru a fi oferit cuiva, un bun partener al cafelei, dar și un motiv de nostalgie pentru copilărie.
Cum este obținut rahatul turcesc?
Acesta este preparat cu acid citric, zahăr, amidon, potențiator de culoare și aromă alimentară.
Zahărul este fiert în apă până când este complet dizolvat. Acidul citric și amidonul se dizolvă în cupe separate. Apoi, acidul citric și amidonul sunt amestecate cu zahărul tocmai dizolvat în apă. Se fierbe un timp.
Amestecul este verificat cu o lingură pentru a testa dacă are o consistență lipicioasă și se păstrează în cupe timp de 20 de ore. Ca o etapă finală, este modelat și ambalat. (1)
Tipuri de rahat turcesc
Există multe tipuri de rahat, în funcție de gust, stil de producție și loc de producție.
Iată câteva dintre soiurile din Turcia:
- rahat cu fistic;
- rahat cu nuci;
- rahat cu cocos;
- mini rahat cu fructe;
- rahat cu rodie și fistic;
- rahat cu petale de trandafir, rodii și fistic;
- rahat cu ciocolată;
- rahat cu lămâie;
- rahat cu mentă. (2)
Valoarea nutrițională a rahatului turcesc
Conform ingredientelor utilizate, se determină valorile nutriționale și valorile medii. Într-o cantitate de 100 g de rahat există 89,28 g carbohidrați, 0,12 g proteine, 0,19 g grăsime, 0 g fibre, 0 mg colesterol, 19 mg potasiu, 5 mg calciu și 0,1 mg fier. (3)
Beneficiile rahatului turcesc
- Ajută la reducerea amigdalei.
- Carbohidrații săi sunt utili pentru bolile renale.
- Tratează rănile și inflamația.
Sursă de energie
Rahatul turceasc este o sursă de energie deoarece include amidon și zahăr. Ca alte alimente care conțin carbohidrați, rahatul turcesc este metabolizat la scurt timp după ce este mâncat.
Îmbunătățeșlte starea de bine
Aportul caloric ridicat nu reprezintă un motiv puternic pentru a clasifica rahatul ca fiind un produs periculos pentru sănătate.
Spre exemplu, acesta conține o cantitate mare de glucoză, care, fără îndoială, este utilă pentru organism. Datorită efectelor glucoză și a activității cardiace ajustate a creierului, se produce creșterea producției de endorfine - hormoni care au rolul de a îmbunătăți starea de spirit și nivelul de performanță.
În plus, glucoza conținută de rahatul turcesc are un efect benefic asupra sănătății părului și îmbunătățește peristaltismul.
Imunitatea
De asemenea, rahatul turcesc are efecte benefice asupra imunității.
Atunci când este consumat, acesta se transformă în glucoză și împreună cu amidonul formează o componentă care ajută organismul uman să lupte împotriva răcelii și bolilor virale.
Proprietățile medicinale ale rahatului turcesc au fost cunoscute încă din Roma antică, când era denumit „medicamentul pentru gât”.
Beneficiile rahatului turcesc depind de aditivii incluși în preparare. De exemplu, bucăți de portocale sau de lămâi ajută la vindecarea răcelii, mierea îmbunătățește calitatea sângelui și normalizează procesul de digestie, iar fructele de pădure oferă organismului vitamine și minerale benefice.
Riscuri
La fel ca orice aliment care este consumat în cantități excesive, rahatul cauzează probleme atunci când nu este consumat cu moderație. (4)
Rahatul conține carbohidrați, amidon și zahăr. Consumul excesiv de rahat poate provoca indigestie. Totodată, acesta promovează creșterea în greutate.
Atunci când este produs cu îndulcitor artificial, acesta poate provoca o stare de greață și o senzație de arsură la nivelul stomacului. De aceea, atunci când este consumat, este de preferat să fie achiziționat de la o marcă sau un producător cunoscut.
2. Production of Turkish delight (lokum). Url: https://www.researchgate.net/publication/238374368_Production_of_Turkish_delight_lokum
3. Biochemical and sensory evaluations of Turkish delight (lokum) enriched with black grape and sour cherry syrups. Url: http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-14-38-4/tar-38-4-15-1303-80.pdf
4. 7 DELICIOUS INFORMATION YOU MUST KNOW ABOUT TURKISH DELIGHT (LOKUM). Url: https://www.eliteworldhotels.com.tr/blog-en/food-drink/7-delicious-information-you-must-know-about-turkish-delight-lokum.4.1219.aspx
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Rahat:
Continut pentru:
100g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: