Rahat Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Rahat

Rahatul este cel mai dulce aliment din bucătăria turcească, un dar potrivit pentru a fi oferit cuiva, un bun partener al cafelei, dar și un motiv de nostalgie pentru copilărie.

Cum este obținut rahatul turcesc?

Acesta este preparat cu acid citric, zahăr, amidon, potențiator de culoare și aromă alimentară.

Zahărul este fiert în apă până când este complet dizolvat. Acidul citric și amidonul se dizolvă în cupe separate. Apoi, acidul citric și amidonul sunt amestecate cu zahărul tocmai dizolvat în apă. Se fierbe un timp.

Amestecul este verificat cu o lingură pentru a testa dacă are o consistență lipicioasă și se păstrează în cupe timp de 20 de ore. Ca o etapă finală, este modelat și ambalat. (1)

Tipuri de rahat turcesc

Există multe tipuri de rahat, în funcție de gust, stil de producție și loc de producție.

Iată câteva dintre soiurile din Turcia:

  • rahat cu fistic;
  • rahat cu nuci;
  • rahat cu cocos;
  • mini rahat cu fructe;
  • rahat cu rodie și fistic;
  • rahat cu petale de trandafir, rodii și fistic;
  • rahat cu ciocolată;
  • rahat cu lămâie;
  • rahat cu mentă. (2)


Valoarea nutrițională a rahatului turcesc

Conform ingredientelor utilizate, se determină valorile nutriționale și valorile medii. Într-o cantitate de 100 g de rahat există 89,28 g carbohidrați, 0,12 g proteine, 0,19 g grăsime, 0 g fibre, 0 mg colesterol, 19 mg potasiu, 5 mg calciu și 0,1 mg fier. (3)

Beneficiile rahatului turcesc

  • Ajută la reducerea amigdalei.
  • Carbohidrații săi sunt utili pentru bolile renale.
  • Tratează rănile și inflamația.

Sursă de energie

Rahatul turceasc este o sursă de energie deoarece include amidon și zahăr. Ca alte alimente care conțin carbohidrați, rahatul turcesc este metabolizat la scurt timp după ce este mâncat.

Îmbunătățeșlte starea de bine

Aportul caloric ridicat nu reprezintă un motiv puternic pentru a clasifica rahatul ca fiind un produs periculos pentru sănătate.

Spre exemplu, acesta conține o cantitate mare de glucoză, care, fără îndoială, este utilă pentru organism. Datorită efectelor glucoză și a activității cardiace ajustate a creierului, se produce creșterea producției de endorfine - hormoni care au rolul de a îmbunătăți starea de spirit și nivelul de performanță.

În plus, glucoza conținută de rahatul turcesc are un efect benefic asupra sănătății părului și îmbunătățește peristaltismul.

Imunitatea

De asemenea, rahatul turcesc are efecte benefice asupra imunității.

Atunci când este consumat, acesta se transformă în glucoză și împreună cu amidonul formează o componentă care ajută organismul uman să lupte împotriva răcelii și bolilor virale.

Proprietățile medicinale ale rahatului turcesc au fost cunoscute încă din Roma antică, când era denumit „medicamentul pentru gât”.

Beneficiile rahatului turcesc depind de aditivii incluși în preparare. De exemplu, bucăți de portocale sau de lămâi ajută la vindecarea răcelii, mierea îmbunătățește calitatea sângelui și normalizează procesul de digestie, iar fructele de pădure oferă organismului vitamine și minerale benefice.

Riscuri

La fel ca orice aliment care este consumat în cantități excesive, rahatul cauzează probleme atunci când nu este consumat cu moderație. (4)

Rahatul conține carbohidrați, amidon și zahăr. Consumul excesiv de rahat poate provoca indigestie. Totodată, acesta promovează creșterea în greutate.

Atunci când este produs cu îndulcitor artificial, acesta poate provoca o stare de greață și o senzație de arsură la nivelul stomacului. De aceea, atunci când este consumat, este de preferat să fie achiziționat de la o marcă sau un producător cunoscut.



AVANTAJE:
Rahatul turceasc este o sursă de energie și îmbunătățește starea de bine.

DEZAVANTAJE:
Rahatul conține carbohidrați, amidon și zahăr; cauzează probleme atunci când nu este consumat cu moderație.

Data actualizare: 25-01-2019 | creare: 03-05-2012 | Vizite: 36377
Bibliografie
1. Turkish Delight History and Benefits. Url: https://www.grandturkishbazaar.com/turkish-delight-history-and-benefits/
2. Production of Turkish delight (lokum). Url: https://www.researchgate.net/publication/238374368_Production_of_Turkish_delight_lokum
3. Biochemical and sensory evaluations of Turkish delight (lokum) enriched with black grape and sour cherry syrups. Url: http://journals.tubitak.gov.tr/agriculture/issues/tar-14-38-4/tar-38-4-15-1303-80.pdf
4. 7 DELICIOUS INFORMATION YOU MUST KNOW ABOUT TURKISH DELIGHT (LOKUM). Url: https://www.eliteworldhotels.com.tr/blog-en/food-drink/7-delicious-information-you-must-know-about-turkish-delight-lokum.4.1219.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Rahat:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: