Ridichi roșiiCalorii, avantaje, dezavantaje, principii nutritive, vitamine, minerale

Autor:

Ridichi roșii

Ridichile vin într-o varietate de culori, inclusiv alb, roșu, violet sau negru, iar în ceea ce privește forma, pot fi lungi, cilindrice sau rotunde. Ridichile pot fi consumate crude, gătite sau murate. Uleiul obținut din semințele de ridiche este utilizat într-o serie de aplicații benefice pentru sănătate.

Compoziție nutrițională

Conform USDA, ridichea este bogată în diverse substanțe nutritive care includ potasiu, calciu, sodiu și vitamina C. Conține vitamine, inclusiv vitaminele B, vitamina A și vitamina K. De asemenea, furnizează minerale precum magneziu, fosfor și zinc. (1)


Beneficii

Ameliorează icterul

Ridichile sunt bune pentru ficat și stomac și acționează ca un detoxifiant puternic. Ridichile reduc distrugerea globulelor roșii care apar la persoanele care suferă de icter și cresc aportul de oxigen proaspăt în sânge. (2)

Proprietăți anticancer

Deoarece ridichile au efect detoxifiant și sunt bogate în vitamina C, acid folic și antocianine, acestea au fost asociate cu un efect protector împotriva unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, rinichi, stomac și cel oral. Cercetările privind potențialul anticancer al ridichilor sugerează că, deoarece fac parte din familia Brassica, aceste legume crucifere conțin antioxidanți care au proprietăți chemopreventive. (3) (4)

Mai mult, izotiocianatele (substanțe chimice produse de plante) găsite în ridichi au un impact major asupra căilor genetice ale celulelor canceroase. (5) Acestea modifică atât de mult căile, încât pot provoca apoptoză (moartea celulelor) eliminând astfel reproducerea celulelor canceroase. (6)

Sistem digestiv sănătos

Ridichile au un conținut ridicat de fibre, care ajută la prevenirea constipației. De asemenea, fibrele pot ajuta la gestionarea nivelul de zahăr din sânge și au fost legate de pierderea în greutate și scăderea colesterolului.

Frunzele de ridiche pot fi deosebit de benefice. Rezultatele unui studiu din 2008 sugerează că frunzele de ridiche sunt o sursă bună de fibre care ajută la îmbunătățirea funcției digestive. Un alt studiu a arătat că sucul de ridiche poate ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice prin protejarea țesutului gastric și consolidarea barierei mucoasei. (7)

Promovează imunitatea

Consumul de jumătate de cană de ridichi zilnic, fie într-o salată, fie doar ca o gustare asigură aproape 15% din aportul zilnic de vitamina C. Această vitamină (cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic) nu numai că îți îmbunătățește sistemul imunitar, dar este considerată și o super-vitamină din cauza tuturor efectelor pozitive pe care le are asupra organismului. Ajută la reglarea metabolismul și la procesul de transformare a grăsimilor în energie. De asemenea, este principalul contribuitor la crearea colagenului, o proteină care întărește pereții vaselor de sânge și reduce șansele de ateroscleroză și boli de inimă.

Tulburări urinare

Ridichile au o natură diuretică, ceea ce înseamnă că pot crește producția de urină. Sucul de ridichi ajută, de asemenea, la reducerea inflamației și poate ameliora senzația de arsură în timpul urinării. De asemenea, poate inhiba infecțiile la nivelul rinichilor și ale sistemului urinar, ajutând astfel la tratarea diferitelor afecțiuni urinare care sunt exacerbate de excesul de toxine din sistem. Un studiu din 2012 a dezvăluit că ridichile are proprietăți antifungice. (8) Poate ajuta la inducerea morții celulare într-o ciupercă comună cunoscută sub numele de Candida albicans, care poate provoca infecții orale și infecții cu drojdie vaginală.

Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Ridichile sunt o sursă de antocianine, un flavonoid, care nu numai că dau culoare ridichilor, dar oferă și numeroase beneficii pentru sănătate. Antocianinele au fost asociate pozitiv cu reducerea apariției bolilor cardiovasculare. (9)

Gestionează diabetul

Ridichile au un indice glicemic scăzut. De asemenea, un studiu publicat în revista Nutrition afirmă că sucul de rădăcină de ridiche are un efect pozitiv asupra nivelului de glucoză din sânge la diabetici. (10) Acestea pot ajuta, de asemenea, la reglarea absorbției zahărului în fluxul sanguin. Cu toate acestea sunt necesare mai multe studii pentru a susține aceste dovezi.

Mușcături de insecte

Ridichile au proprietăți antipruriginoase și pot fi utilizate ca tratament pentru mușcăturile de insecte și înțepăturile de albine. Sucul de ridiche poate reduce, de asemenea, durerea și umflarea și calmează zona afectată.

Riscuri

Ridichile au proprietăți diuretice care stimulează producția de urină. Dar consumul de prea multe ridichi va duce la pierderea excesivă de apă din corpul nostru. Consumul excesiv de ridiche poate duce, de asemenea, la tensiunea arterială scăzută. Persoanele cu calculi biliari și femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să le consume cu precauție.



AVANTAJE:
Ridichile sunt bogate în fibre alimentare, vitamina C, acid folic și potasiu.
Sunt benefice în caz de afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare, indigestie și dureri în piept.

DEZAVANTAJE:
Ridichile nu trebuie consumate de persoanele care suferă de ulcer, de inflamație gastrică sau de boli ale glandei tiroide.

Data actualizare: 11-09-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 11514
Bibliografie
1. Basic Report: 11429, Radishes, raw. Url: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11429
2. Treatment of Jaundice. Url: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-642-73715-2_205
3. RADISH SPROUTS VERSUS BROCCOLI SPROUTS: A COMPARISON OF ANTI-CANCER POTENTIAL BASED ON GLUCOSINOLATE BREAKDOWN PRODUCTS. Url: http://www.actahort.org/books/841/841_21.htm
4. Cruciferous Vegetables and Cancer Prevention. Url: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cruciferous-vegetables-fact-sheet
5. Anticancer activity. Url: https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/isothiocyanates#anticancer-activity
6. Hexane Extract of Raphanus sativus L. Roots Inhibits Cell Proliferation and Induces Apoptosis in Human Cancer Cells by Modulating Genes Related to Apoptotic Pathway. Url: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-010-0178-0
7. Effect of Radish Leaves Powder on the Gastrointestinal Function and Fecal Triglyceride, and Sterol Excretion in Rats Fed a Hypercholesterolemic Diet. Url: http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=KR2009001541
8. The plant defensin RsAFP2 induces cell wall stress, septin mislocalization and accumulation of ceramides in Candida albicans. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1365-2958.2012.08017.x
9. Anthocyanins in Cardiovascular Disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042791/
10. Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/

Compoziția nutritivă pentru Ridichi roșii:

Continut pentru:
100g 1 ridiche = 5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.