Rodie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
©
Autor: Mancaș Mălina
Rodia (Punica granatum L.) este un fruct nativ din Persia, rotund, cu coajă tare de culoare roșie. Interiorul este separat de o membrană albă spongioasă ce adăpostește boabele roșii, roz sau galbene, cu gust dulce-acrișor și semințe în interior.
Din semințe de obține ulei, bogat în acid punicic (65%) și fitoestrogeni. Sucul este o bogată sursă de fructoză, zaharoză și glucoză. Antocianinele conferă culoare roșie sucului.
Efectele benefice asupra sistemului cardiovascular au fost verificate și în urma unei meta-analize publicate în Nutrition Journal (2014). Aceasta sugerează că sucul de rodie oferă protecție cardiovasculară, reglând presiunea sangvină și profilul lipidic (colesterol, trigliceride). Aceeași meta-analiză susține că sunt necesare și alte studii clinice pentru a confirma cercetările realizate până în prezent. (2)
Compușii chimici din rodii au efect antiinflamator, acționând benefic asupra oxidării proteinelor, a lipidelor și a markerilor antiinflamatori. Analizele recente arată că rodiile, sucul și extractul de rodie prezintă proprietăți farmacologice cu efect protector împotriva afecțiunilor inflamatoare. Sunt necesare studii suplimentare pentru clarificarea modului de acțiune și a efectului preventiv și terapeutic al rodiilor. (9)
În plus, efectul antiproliferativ al sucului de rodie a fost considerat eficient și pentru prevenirea și tratarea altor tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, de colon și melanomul. Majoritatea studiilor au fost realizate însă pe animale, făcând imposibil de confirmat efectul anticancerigen al rodiilor. (4)
Consumul de rodii și suc de rodii este considerat benefic organismului. Extractele de rodie trebuie administrate la recomandarea medicului. Compușii din fruct pot interacționa cu medicamentele pentru reglarea presiunii sangvine.
Au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Pot reduce placa dentară și oferi protecție pielii împotriva razelor UV.
Conțin 77% apă și sunt sărace în calorii.
Rodiile pot interacționa cu unele medicamente pentru reglarea presiunii sangvine.
(2) Does Pomegranate intake attenuate cardiovascular risk factors in hemodialysis patients?, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975840/
(3) Pomegranate juice and prostate health, link: http://center4research.org/i-saw-it-on-the-internet/pomegranate-prostate/
(4) Potent health effects of pomegranate, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/
(5) Pomegranate Juice: Is it the new, all-natural phosphodiesterase type-5 inhibitor?, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2483323/
(6) Pomegranate extract inhibits the interleukin-1β-induced activation of MKK-3, p38α-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991031/
(7) Bioavailable constituents/metabolites of pomegranate (Punica granatum L) preferentially inhibit COX2 activity ex vivo and IL-1beta-induced PGE2production in human chondrocytes in vitro, link:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2438359/
(8) Punica granatum (pomegranate) extract is active against dental plaque, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182487
(9) Pomegranate peel and fruit extracts: A review of potential anti-inflammatory and anti-infective effects, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874112004734
Compoziția nutrițională a rodiilor
Rodia conține 80% suc și 20% semințe. Sucul de rodie conține 85% substanțe hrănitoare, 10% zaharuri, 1,5% pectine și antioxidanți, cum ar fi polifenolii și vitamina C (acid ascorbic). Procentul de polifenoli variază între 0,2% - 1%, în funcție de soi, și include antocianine (cianidin-3-glicozida, delfinina-3-glicozida) și antoxantine (catechine, taninuri elagice, acid galic și elagic). (1)Din semințe de obține ulei, bogat în acid punicic (65%) și fitoestrogeni. Sucul este o bogată sursă de fructoză, zaharoză și glucoză. Antocianinele conferă culoare roșie sucului.
Efectele consumului de rodii asupra sănătății
Rodiile protejează sistemul cardiovascular
Rodiile sunt o importantă sursă de antioxidanți (taninuri și antocianine), considerate un posibil agent anti-aterogen, de reducere a aterosclerozei și a colesterolului LDL, numit și colesterol „rău”. În plus, antioxidanții din rodii au proprietatea de a crește activitatea paraoxonazei-1, asociate HDL-colesterolului, reducând oxidarea lipidelor și presiunea sângelui. (1)Efectele benefice asupra sistemului cardiovascular au fost verificate și în urma unei meta-analize publicate în Nutrition Journal (2014). Aceasta sugerează că sucul de rodie oferă protecție cardiovasculară, reglând presiunea sangvină și profilul lipidic (colesterol, trigliceride). Aceeași meta-analiză susține că sunt necesare și alte studii clinice pentru a confirma cercetările realizate până în prezent. (2)
Acțiunea antioxidantă și anti-inflamatoare a rodiilor
Studiile in vitro arată că sucul de rodie și semințele prezintă proprietăți antioxidante de 2-3 ori mai puternice decât cele ale vinului roșu sau ale ceaiului verde. Extractele de rodie reduc stresul oxidativ și radicalii liberi, responsabili de declanșarea a numeroase afecțiuni.Compușii chimici din rodii au efect antiinflamator, acționând benefic asupra oxidării proteinelor, a lipidelor și a markerilor antiinflamatori. Analizele recente arată că rodiile, sucul și extractul de rodie prezintă proprietăți farmacologice cu efect protector împotriva afecțiunilor inflamatoare. Sunt necesare studii suplimentare pentru clarificarea modului de acțiune și a efectului preventiv și terapeutic al rodiilor. (9)
Posibilul efect anticancerigen al rodiilor
Conform National Center for Health Research, sucul de rodie poate preveni apariția cancerului de prostată. Studiile în acest sens sunt însă limitate, concludente fiind doar cele in vitro și pe animale. Extractul de rodie ar putea să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase și să diminueze factorii de creștere ai acestor celule, datorită conținutului de antioxidanți. (3)În plus, efectul antiproliferativ al sucului de rodie a fost considerat eficient și pentru prevenirea și tratarea altor tipuri de cancer, printre care cancerul de sân, de colon și melanomul. Majoritatea studiilor au fost realizate însă pe animale, făcând imposibil de confirmat efectul anticancerigen al rodiilor. (4)
Efectele rodiilor asupra osteoartritei
Extractul de rodie acționează asupra markerilor ce duc la declanșarea și dezvoltarea osteoartritei. Compușii din extract inhibă degradarea cartilajelor și acțiunea markerilor respectivi. Extractul se obține din presarea sucului, urmată de un proces de extracție pentru obținerea unei pudre bogate în polifenoli. Efectele acestui extract asupra osteoartritei au fost verificate într-un studiu realizat în cadrul MetroHealth Medical Center (SUA) pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 58 și 77 de ani. Pentru a putea stabili eficiența posibilului tratament sunt necesare studii suplimentare. (6)Rodiile și artrita reumatoidă
Același extract de rodie ar putea reduce incidența și dezvoltarea artritei, o boală autoimună ce afectează atât bărbații cât și femeile. Un studiu publicat în Journal of Inflammation (2008) a arătat că extractul din rodie reduce severitatea artritei, inflamarea articulațiilor și nivelul markerilor IL-6. Efectele au fost pozitive, inhibând activitatea inflamatorie, însă sunt necesare studii suplimentare în această direcție. (7)Efectele consumului de rodii asupra disfuncțiilor erectile
Rodiile au efect antioxidant, de reducere a stresului oxidativ, activând neurotransmițătorii și îmbunătățind funcția erectilă, prin reglarea circulației de la nivelul musculaturii netede cavernoase și creșterea presiunii intracavernoase. Studiile în acest sens sunt însă limitate, fiind necesare cercetări aprofundate. (5)Efectele rodiilor asupra sistemului reproducător
Sucul de rodie îmbunătățește densitatea celulelor spermatogenice, calitatea spermei și nivelul de testosteron, conform unor studii realizate pe șoareci. În urma administrării produsului s-a observat o creștere a markerilor pentru aceste funcții și o îmbunătățire a activității antioxidante. În plus, asupra șoarecilor de gen feminin s-a observat o creștere a activității contractile uterine, datorită beta-sitosterolilor.Efectul antimicrobian și antifungic al rodiilor
Rodia, inclusiv extractul de rodie, are proprietăți antimicrobiene, verificate asupra tulpinilor de Candida și Staphylococcus aureus rezistente la antibiotice, și proprietăți antibacteriene testate asupra infecțiilor tractului urinar cu Esterichia Coli. Eficacitatea extractelor a fost testată în urma unor studii in vitro, compușii anti-microbieni și antibacterieni fiind taninurile și antocianinele.Compușii din rodie protejează pielea de razele UV
Razele ultraviolete sunt principala cauză a îmbătrânirii premature a pielii și de apariție a melanomului. Acestea produc degenerarea celulelor și oxidarea proteinelor. Rodiile conțin antocianine și taninuri cu puternice proprietăți antioxidante și anti-tumorale. Studiile realizate până în prezent, majoritatea pe șoareci și in vitro, au arătat o acțiune benefică a sucului de rodii, dar și a extractelor și uleiului împotriva degradărilor produse de razele UVB.Consumul de rodii și boala Alzheimer
Polifenolii au puternic rol neuroprotector, și se găsesc în cantitate crescută în sucul rodiilor. Administrarea sucului de rodie poate reduce cu până la 50% acumulările de A-beta 42 și depozitele amiloide specifice afecțiunii Alzheimer, conform studiilor realizate pe modele de șoareci. (4)Rodiile pot reduce placa dentara
Rodiile au efect antibacterian împotriva microorganismelor, extractul hidroxialcoolic de rodie fiind o posibilă alternativă pentru tratamentul plăcii dentare bacteriene, conform unui studiu publicat în Journal of Herbal Pharmacotherapy (2006). Compușii activi din rodie inhibă și reduc placa bacteriană, cu efecte asemănătoare cu cele ale clorhexidinei, substanță întâlnită în compoziția produselor de igienă orală. (8)Efecte adverse ale consumului de rodii
Rodiile pot cauza reacții alergice persoanelor hipersensibile la unii compuși chimici din fruct. Alergia se poate manifesta prin prurit, umflarea gâtului și a limbii, dificultăți de respirație.Consumul de rodii și suc de rodii este considerat benefic organismului. Extractele de rodie trebuie administrate la recomandarea medicului. Compușii din fruct pot interacționa cu medicamentele pentru reglarea presiunii sangvine.
AVANTAJE:
Rodiile sunt importante surse de antioxidanți.
Au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.
Pot reduce placa dentară și oferi protecție pielii împotriva razelor UV.
Conțin 77% apă și sunt sărace în calorii.
DEZAVANTAJE:
Pot produce reacții alergice.
Rodiile pot interacționa cu unele medicamente pentru reglarea presiunii sangvine.
Data actualizare: 02-09-2015 | creare: 23-04-2012 | Vizite: 50351
Bibliografie
(1) Pomegranate for your cardiovascular health, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3678830/(2) Does Pomegranate intake attenuate cardiovascular risk factors in hemodialysis patients?, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3975840/
(3) Pomegranate juice and prostate health, link: http://center4research.org/i-saw-it-on-the-internet/pomegranate-prostate/
(4) Potent health effects of pomegranate, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/
(5) Pomegranate Juice: Is it the new, all-natural phosphodiesterase type-5 inhibitor?, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2483323/
(6) Pomegranate extract inhibits the interleukin-1β-induced activation of MKK-3, p38α-MAPK and transcription factor RUNX-2 in human osteoarthritis chondrocytes, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2991031/
(7) Bioavailable constituents/metabolites of pomegranate (Punica granatum L) preferentially inhibit COX2 activity ex vivo and IL-1beta-induced PGE2production in human chondrocytes in vitro, link:http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2438359/
(8) Punica granatum (pomegranate) extract is active against dental plaque, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17182487
(9) Pomegranate peel and fruit extracts: A review of potential anti-inflammatory and anti-infective effects, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874112004734
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Rodie:
Continut pentru:
100g
1 rodie = 280g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: