Semințe de chia Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Semințe de chia Descoperite relativ recent de către români, seminţele de chia sunt introduse astăzi în dietele ce se axează mai mult pe alimentele de origine vegetală. Conţinutul lor nutritiv le recomandă ori de câte ori dorim să eliminăm sau să reducem cantitatea de carne sau lactate.

Chia (Salbia hispanica) este originară din America Centrală, unde seminţele mici şi negre erau parte a dietei aztecilor.

Bogate în acizi graşi Omega 3, proteine, antioxidanţi, calciu, fosfor, mangan, maneziu, potasiu, vitaminele din complexul B, seminţele de chia pot fi consumate în numeroase moduri. Atunci când sunt înmuiate în apă sau lapte capătă o textură gelatinoasă, fiind o soluţie ideală pentru micul-dejun sau gustările de peste zi. Ba mai mult, seminţele de chia sau chiar vlăstarii de chia, de asemenea comestibili, se pot adăuga şi în diverse salate, smoothie-uri sau alte preparate. (1)

Dozele recomandate ar fi 15 g/zi pentru adulţi, 33-44 g/zi timp de 3 luni pentru îmbunătăţirea sistemului cardiovascular şi 1,4 - 4,3 g pentru minori. Cu toate astea, dacă doreşti să consumi seminţele de chia în scop terapeutic, cel mai indicat ar fi să te consulţi cu doctorul tău. (2)

Beneficiile consumului de seminţe de chia

Asigură senzaţia de saţietate mai mult timp

Se pare ca seminţele de chia încetinesc viteza cu care organismul nostru descompune carbohidraţii, ceea ce stabilizează nivelul zahărului din sânge. Un studiu recent a demonstrat că, în urma consumului de seminţe de chia, apetitul a scăzut considerabil. În ciuda acestor rezultate, nu s-a putut determina o legătură clară între seminţele de chia şi pierderea în greutate. Cu toate astea, incluse într-o dietă corespunzătoare, seminţele de chia ar putea fi un aliment benefic şi o alternativă pentru alimentele de origine animală. (3)

Reduc coagularea sângelui şi scad tensiunea arterială

La aceste concluzii au ajuns specialiştii din Canada, după ce au studiat modalitatea în care acţionează seminţele de chia. Se pare că acestea au proprietatea de a subţia sângele, reducând coagularea sângelui şi scăzând tensiunea arterială, după introducerea în dietă, timp de 3 luni.
Acesta poate fi văzut drept un avantaj, dar şi un dezavantaj, dacă ai probleme cu coagularea sângelui sau dacă urmează să fii supus unei intervenţii chirurgicale. (2), (3)

Semințele de chia protejează ficatul

Potrivit Journal of Nutritional Biochemisty, substanţele nutritive din seminţele de chia pot îmbunătăţi funcţionarea ficatului, protejându-l, conform unui studiu demarat de University of Queensland. (3)
Ca parte a unei diete sănătoase, pot scădea colesterolul, trigliceridele şi tensiunea arterială. Datorită acizilor graşi Omega 3, seminţele de chia ar trebui să fie incluse în orice alimentaţie care are ca scop îmbunătăţirea sistemului cardiovascular. Totuşi, acest lucru ar trebui să se realizeze neeliminând alte surse de Omega 3, cum ar fi peştele. Deşi seminţele de chia au un conţinut mai mare de astfel de acizi graşi decât peştele, aceştia sunt în mare măsură de tip ALA (acid alpha-linoleic), substanţă ce nu poate fi convertită de corpul nostru în formele active de Omega 3, EPA şi DHA. (4)
De asemenea, un studiu pilot realizat pe parcursul a 10 săptămâni a subliniat faptul ca seminţele de chia măcinate sunt mai bogate în acid alpha linoleic şi EPA (substanţe benefice sistemului cardiovascular) decât seminţele de chia intacte. (5)

Reduc nivelul de trigliceride serice şi intoleranţa la glucoza a pacienţilor cu sindrom metabolic

Un alt studiu sugerează că schimbările alimentare şi o dietă bogată în seminţe de chia, proteine din soia şi ovăz reduce nivelul de trigliceride şi intoleranţa la glucoză în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu sindrom metabolic. (6)

Contraindicaţiile consumului de seminţe de chia

În cantităţi moderate, seminţele de chia nu ar trebui să aibă efecte adverse. Cu toate astea, există câteva situaţii în care trebuie să fim precauţi:

Pot cauza probleme gastrointestinale

American Dietetic Association susţine că efecte precum dureri, meteorism abdominal sau balonare ar putea fi cauzate de conţinutul lor mare de fibre. (2), (7)

Au un potenţial alergenic

Începe cu o cantitate moderată de seminţe de chia şi ascultă-ţi propriul corp. Te-ai putea confrunta cu reacţii alergice, mai ales dacă eşti alergic la muştar sau seminţele de muştar. (7)

Seminţele de chia subţiază sângele

Din cauza concentraţiei mari de Omega 3 şi consumate în cantităţi peste limită, seminţele de chia ar putea provoca hemoragii, mai ales dacă le asociezi cu alte medicamente specifice. Întreabă-ţi doctorul dacă te afli într-o asemenea situaţie. (7)

Ar putea scădea prea mult tensiunea arterială diastolică

În cadrul unui studiu din Canada s-a demonstrat că seminţele de chia ar putea scădea foarte mult tensiunea arterială diastolică, aşa că consumul lor necesită precauţie mai ales dacă te confrunţi cu astfel de afecţiuni. (7)

Unele date indică faptul că ar putea creşte riscul de cancer de prostată

Cercetările efectuate până în acest moment nu sunt concludente, însă unele date indică faptul că acea concentraţie foarte mare de ALA ar putea creşte riscul de cancer de prostată. Acest lucru s-ar putea întâmpla mai ales atunci când seminţele de chia se consumă în cantităţi foarte mari. (7)

AVANTAJE:
Săţioase, cu un conţinut mare de acizi graşi Omega 3, proteine, antioxidanţi, calciu, fosfor, mangan, maneziu, potasiu, vitaminele din complexul B, seminţele de chia ar trebui incluse în orice dietă. Asigură senzaţia de saţietate mai mult timp, scad tensiunea arterială şi colesterolul.

DEZAVANTAJE:
Consumate cu moderaţie nu ar trebui să provoace reacţii adverse, însă în afara limitelor ar putea creşte riscul de hemoragii, probleme gastrointenstinale şi reacţii alergice.

Data actualizare: 22-01-2015 | creare: 22-01-2015 | Vizite: 42006
Bibliografie
(1) Ce sunt semintele de chia?, link: http://www.eatright.org/Public/content.aspx?id=6442472548
(2) Semintele de chia: beneficii, reactii adverse si informatii nutritionale, link: http://www.seedguides.info/chia-seeds/
(3) Semintele de chia, link: http://www.gnet.org/chia-seeds/
(4) 11 Beneficii recunoscute ale semintelor de chia, link: http://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/
(5) Semintele de chia si si factorii de risc in femeile supraponderale, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22830971
(6) O dieta bogata in nopal, seminte de chia, proteine din soia si ovaz reduce nivelul trigliceridelor serice si intoleranta la glucoza, in cazul pacientilor cu sindrom metabolic, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22090467
(7) Semintele de chia: efecte adverse si reactii alergice, link: http://www.healwithfood.org/side-effects/chia-seed-allergies.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Semințe de chia:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: