Semințe de floarea soarelui, prăjite fără sare Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Fie că le adaugi în cerealele de dimineaţă, le consumi cu salate, pe pâine sau simple, seminţele de floarea-soarelui sunt un aliment versatil, care poate oferi un gust crocant preparatelor tale.
Compoziție nutrițională
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în grăsimi, în special grăsimi polinesaturate. Potrivit American Heart Association, acizii grași polinesaturați pot îmbunătăți sănătatea inimii.
Acestea conțin și vitamina E, care ajută la prevenirea radicalilor liberi care pot deteriora celulele sănătoase din organism.
Seleniu este important pentru reproducerea și sinteza ADN-ului. De asemenea, ajută la reducerea stresului oxidativ exercitat de radicalii liberi.
Niacina, numită și vitamina B-3, ajută la repararea ADN-ului. Aceasta poate ajuta la scăderea colesterolului total și la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă.
Beneficii
Reduc riscul bolilor cardiace
Vitamina E este un antioxidant puternic care se găsește în nuci și semințe, inclusiv în semințele de floarea-soarelui. (2) Datorită conținutului lor ridicat de vitamina E, adăugarea de semințe de floarea soarelui în dietă poate ajuta la reducerea inflamației cronice.
Consumul de semințele de floarea-soarelui s-a dovedit a contribui la scăderea nivelului de colesterol și a trigliceridelor, doi dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiace.
Un studiu publicat în jurnalul ISRN Nutrition a arătat că consumul a 30 de grame de semințe de floarea-soarelui în fiecare zi a dus la scăderea colesterolului total, a colesterolului LDL și a trigliceridelor. (3)
Semințele de floarea-soarelui sunt, de asemenea, bogate în fitosteroli, care blochează absorbția colesterolului în organism pentru a proteja împotriva bolilor de inimă.
Potrivit unui studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, cantitatea de fitosteroli a fost mai mare în semințele de floarea-soarelui decât în toate celelalte tipuri de semințe. (4)
Combaterea pierderilor osoase și a crampelor musculare
Semințele de floarea soarelui furnizează o cantitate mare de magneziu, un mineral esențial. Magneziul joacă multe roluri importante în organism - ajută la echilibrarea raportului dintre calciu și potasiu în celule, este crucial pentru sănătatea cardiovasculară și ajută la menținerea tensiunii arteriale sănătoase. (5)
Este, de asemenea, implicat în menținerea structurii scheletice sănătoase și contribuie la prevenirea afecțiunilor legate de pierderea osoasă, cum ar fi osteoporoza.
În plus, magneziul ajută la coagularea sângelui și calcificarea osoasă și se crede că reduce durerile de cap, constipația, oboseala cronică și chiar simptomele asociate tulburărilor de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea. (6)
Acidul pantotetic, un alt element nutritiv găsit în semințele de floarea-soarelui, joacă un rol important în sinteza grăsimilor, reglarea hormonilor și menținerea funcției creierului sănătoase.
Echilibrează nivelul zahărului din sânge
Consumul de semințe de floarea-soarelui s-a dovedit a contribui la echilibrarea nivelului zahărului din sânge. (7) Acest lucru se datorează faptului că fibrele ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge, diminuând șansa de a dezvolta diabet sau rezistența la insulină.
În plus, față de fibre, magneziul a fost asociat cu un risc redus de apariție a diabetului de tip 2 în unele studii. (8)
Poate ajuta la lupta împotriva cancerului
Una dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate a semințelor de floarea-soarelui este conținutul de antioxidanți, care poate ajuta la combaterea bolilor cauzate de radicalii liberi și la prevenirea deteriorării oxidative a celulelor. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că antioxidanții pot chiar să reducă riscul unor afecțiuni precum cancerul. (9)
Studiile arată că substanțele nutritive găsite în semințele de floarea soarelui au compuși chimio-preventivi care blochează dezvoltarea cancerului prin oprirea creșterii tumorale. (10)
Antioxidanții găsiți în semințele de floarea-soarelui sunt utilizați pentru repararea ADN-ului și lucrează pentru a încetini creșterea celulelor canceroase mutante.
Îmbunătățesc funcția tiroidiană
Glanda tiroidă este implicată în multe aspecte ale sănătății, incluzând reglarea temperaturii corporale, ritmului cardiac și a metabolismului.
Cercetătorii de la National Center for Environmental Health estimează că aproape 6% din populația Statelor Unite este afectată de hipotiroidism. (11)
Seleniul este un mineral important care este crucial pentru funcția tiroidiană și, care se regăsește în cantități ridicate în semințele de floarea-soarelui.
Promovează sănătatea pielii
Studiile arată că vitamina E este utilă în special pentru menținerea pielii tinere. Semințele de floarea-soarelui conțin vitamina E care ajută la menținerea tenului hidratat.
Studiile realizate pe animale au arătat că semințele de floarea-soarelui sunt capabile să păstreze blana și pielea sănătoase și fără semne de deteriorare, în ciuda înaintării în vârstă, iar cercetătorii cred că aceleași beneficii ale semințelor de floarea soarelui pentru păr și piele sunt valabile și la oameni. (12)
Riscuri
Semințele de floarea-soarelui sunt bogate în acizi grași omega-6. În timp ce corpul are nevoie de aceste grăsimi sănătoase, un aport prea mare de acizi grași omega-6 contribuie la inflamații și probleme de sănătate cum ar fi bolile de inimă. (13)
Pentru a preveni aceste efecte, asigără-te că incluzi în dieta ta și alimente sănătoase bogate în omega-3 pentru a vă menține raportul de acizi grași esențiali sub control.
Creștere în greutate
O porție de semințe de floarea-soarelui are 175 de calorii, ceea ce reprezintă aproape 10% dintr-un aport caloric tipic zilnic de 2.000 de calorii.
Dacă consumi două, trei sau chiar cinci porții, ai putea obține până la 875 de calorii. În consecință, consumul exagerat de semințe de floarea-soarelui va duce la un consum excesiv de calorii și, implicit la creșterea în greutate.
Cele mai multe tipuri de semințe de floarea-soarelui au un aport echilibrat de calorii. Semințele de floarea-soarelui pot face parte dintr-o dietă sănătoasă atunci când sunt consumate cu moderație și în loc de gustări calorice, nesănătoase.
De asemenea, reține că multe semințe de floarea soarelui prelucrate sunt încărcate cu sare. Prea multă sare în dieta ta are efecte adverse asupra sănătății inimii și a rinichilor.
2. NUTS AND SEEDS AS SOURCES OF ALPHA AND GAMMA TOCOPHEROLS. Url: https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/AICR06_NutSeed.pdf
3. Markers of cardiovascular risk in postmenopausal women with type 2 diabetes are improved by the daily consumption of almonds or sunflower kernels: a feeding study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24959542
4. Phytosterol composition of nuts and seeds commonly consumed in the United States. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16302759
5. Skeletal and hormonal effects of magnesium deficiency.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19828898
6. Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3775240/
7. Effects of Dietary Fiber and Its Components on Metabolic Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/
8. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: meta-analysis of prospective cohort studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21868780
9. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
10. A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common sunflower seed and sprouts (Helianthus annuus L.) Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622016/
11. Serum TSH, T(4), and thyroid antibodies in the United States population (1988 to 1994): National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES III). Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11836274/
12. Effects of dietary flax seed and sunflower seed supplementation on normal canine serum polyunsaturated fatty acids and skin and hair coat condition scores.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11360337
13. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12442909
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Semințe de floarea soarelui, prăjite fără sare:
Continut pentru:
100g
1 cană (fără coajă) = 128g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: