Slănină Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Slănină

Slănina, un preparat românesc tradițional, atunci când este consumată în cantități moderate poate să scadă colesterolul și să ajute sănătatea inimii.

Beneficii

Slănina oferă o gamă largă de nutrienți esențiali. În primul rând, slănina nu diferă de carnea de porc în ceea ce privește nutrienții specifici pe care îi oferă.


Printre acești nutrienți, 100 de grame de slănină oferă cantități considerabile de (1):

  • Vitaminele B: 56% din valoarea zilnică
  • Seleniu: 89% din valoarea zilnică
  • Zincul: 23% din valoarea zilnică


Vitaminele B joacă un rol important în producția de energie și sănătatea creierului, iar B12 este vitală pentru prevenirea anemiei.

Zincul și seleniul au rol în producerea de hormoni, cum ar fi testosteronul și hormonul tiroidian. Seleniul activează de asemenea diverse enzime, cunoscute sub numele de selenoenzime, care funcționează ca antioxidanți în organism (2).

Conține nitrați și nitriți

Producătorii adaugă acești compuși la slănină în timpul procesului de conservare. În primul rând, nitrații și nitriții au o funcție importantă; protejează împotriva creșterii bacteriene (3). În consecință, slănina are o durată de valabilitate mai lungă.

Conform credinței populare, acești compuși sunt nocivi pentru sănătate. Pe de o parte, nitriții se pot transforma în oxid nitric, care este benefic pentru sănătatea noastră. Pe de altă parte, ei pot forma, de asemenea, nitrosamine, care sunt dăunătoare (4).

Sursă de proteine

Deși nu se află printre cele mai bogate surse de proteine, slănina oferă o proteine de înaltă calitate. 100 de grame de slănină oferă 37 de grame de proteine.

Slănina conține, de asemenea, o cantitate semnificativă de glicină - 2700 mg la 100 de grame. (5) Glicina are câteva beneficii cheie pentru sănătate și poate ajuta la reglarea inflamației și a funcției imunitare.

Riscuri

Conținut ridicat de sare

Sodiul, furnizat în mare parte de sare, este un mineral esențial care are o gamă largă de funcții în corpul uman (6). Cu toate acestea, cantități mari de sare pot fi problematice pentru anumite grupuri de indivizi, inclusiv:

  • Persoanele cu hipertensiune arterială
  • Indivizi cu sensibilitate la sare


Cercetările arată că, pentru acești indivizi, aportul mare de sare poate provoca creșteri semnificative ale tensiunii arteriale (7).

Grăsime

Grăsimile din slănină sunt 50% mononesaturate și o mare parte dintre acestea sunt reprezentate de acidul oleic. Apoi, 40% sunt grăsimi saturate, însoțite de o cantitate decentă de colesterol. (8)

Colesterolul alimentar a fost o preocupare pentru sănătatea oamenilor, dar dovezile științifice prezente arată că are efecte minore asupra nivelului de colesterol din sânge.

Deși aportul ridicat de grăsimi saturate poate crește anumiți factori de risc pentru boli de inimă, studiile nu au reușit să dezvăluie legături consistente între aportul de grăsimi saturate și bolile de inimă.DEZAVANTAJE:
Slănina are un conținut ridicat de grăsimi saturate și sodiu.

Data actualizare: 28-10-2019 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 35009
Bibliografie
1. Pork, cured, bacon, cooked, baked. Url: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=ndbNumber:10860
2. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519
3. Mechanisms of the bactericidal effects of nitrate and nitrite in cured meats.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30005374
4. Nitrate and Nitrite in Health and Disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6147587/
5. Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350494/
6. Sodium in diet. Url: https://medlineplus.gov/ency/article/002415.htm
7. Mechanisms and Consequences of Salt Sensitivity and Dietary Salt Intake. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3089903/
8. Increased dietary cholesterol does not increase plasma low density lipoprotein when accompanied by an energy-restricted diet and weight loss. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18726564
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Slănină:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: