Smochine uscateCalorii, avantaje, dezavantaje, principii nutritive, vitamine, minerale

Autor:

Smochine uscate

Originare din Orientul Mijlociu, smochinele sunt exportate pe scară largă, fiind atât gustoase, cât și nutritive.

În timp ce smochinele proaspete sunt destul de populare pentru textura lor suculentă, aceste fructe sunt disponibile doar pentru o perioadă scurtă de timp, în fiecare an. Pe de altă parte, smochinele uscate pot fi savurate pe tot parcursul anului. Ele au, de asemenea, o perioadă de depozitare mult mai lungă decât smochinele proaspete.

Smochine proaspete vs. smochine uscate

Proaspete sau uscate, smochinele reprezintă o un aliment cu importante beneficii nutritive. Aceste fructe dulci au o cantitate mare de vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu și fibre. Sunt, de asemenea, ambalate cu quercetin, kaempferol, galat epicatechin și alți antioxidanți puternici. Potrivit unui studiu din 2005, smochinele uscate „au antioxidanți de calitate superioară”, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi. (1) (2)

În ciuda conținutului ridicat de zahăr, smochinele susțin sănătatea și pot chiar ajuta la scăderea în greutate.

În ceea ce privește fibrele dietetice, smochinele uscate au un conținut mai mare decât orice alt fruct. O jumătate de pahar din aceste smochine, care reprezintă aproximativ 9 smochine uscate, conține mai puțin de 200 de calorii și are un conținut minim de grăsimi.

Beneficii

Reglează tensiunea arterială

Având o cantitate semnificativă de potasiu, aceste fructe uscate sunt excelente pentru scăderea tensiunii arteriale. Potasiul este un vasodilatator, ceea ce înseamnă că poate reduce tensionarea vaselor de sânge și a arterelor, protejând astfel sistemul cardiovascular de atacurile de inimă, accidente vasculare cerebrale și ateroscleroză, reducând, de asemenea, riscul de boală coronariană. (3)

Îngrijirea pielii

Smochinele sunt folosite pentru a trata o varietate de probleme ale pielii, cum ar fi eczeme, vitiligo și psoriazis.

Cu o cantitate bogată de vitamina E, vitamina C și calciu, aceste fructe uscate pot ajuta la îngrijirea pielii. (4) Aceste ingrediente active pot funcționa ca antioxidanți pentru a elimina radicalii liberi, principalii factori îm formarea de riduri sau de alte pete. De asemenea, poate îmbunătăți elasticitatea pielii, pentru a menține un aspect mai tânăr.

Sănătatea părului

Smochinele sunt un ingredient popular în multe șampoane, balsamuri și măști de păr. Fructele hidratează și promovează creșterea părului. Cercetările științifice privind beneficiile smochinelor pentru păr lipsesc, dar există unele dovezi care susțin că vitaminele și mineralele din smochine pot ajuta la sănătatea părului.

Un studiu a analizat rolul zincului și a cuprului în căderea părului. (5) Se crede că o deficiență a acestor minerale contribuie la pierderea părului. Se consideră că zincul accelerează recuperarea foliculilor de păr. Rezultatele studiului au confirmat că pierderea părului poate fi legată de deficitul de zinc, dar nu de cupru.

Un alt studiu a luat în considerare nutriția femeilor care au manifestat probleme în creșterea părului, în perioada menopauzei. Studiul indică faptul că mai mulți nutrienți găsiți în smochine ajută la menținerea părului sănătos. Ei include zinc, cupru, seleniu, magneziu, calciu și vitaminele B și C. (6)

Pierdere în greutate

Smochinele uscate sunt o sursă de fibre. Atunci când îți dorești să pierzi în greutate, alimentele bogate în fibre pot fi de ajutor. Deoarece smochinele sunt bogate în fibre naturale, acestea te vor ajuta să scazi aportul de energie, în timp ce îți vor asigura senzația de sațietate. (7)

Densitatea oaselor

Există o gamă variată de minerale găsite în aceste fructe uscate, care pot ajuta la protejarea sănătății oaselor. Odată cu procesul de îmbătrânire, oamenii devin mai predispuși la apariția de articulații slabe, crescând riscul de osteoporoză, dar cu ajutorul smochinelor poți încetini acest proces.

Sistemul imunitar

Vitamina C este o componentă cheie a oricărui sistem imunitar, deoarece poate stimula producerea de celule albe din sânge și poate crește apărarea împotriva diferitelor infecții și agenți patogeni. (8)

Boli cronice

Bolile cronice și inflamația sunt probleme serioase cu care se confruntă mulți oameni, dar, prin creșterea numărului de minerale și vitamine, în special de antioxidanți, poți reduce stresul oxidativ și poți preveni afecțiunile cardiace și artrita reumatoidă. (9)

Diabet

În timp ce conținutul de fibre din aceste fructe reglementează eliberarea de glucoză și insulină în organism, concentrația ridicată de zaharuri naturale trebuie luată în considerare, în special dacă ești diabetic. (10)

Colesterol

Fibrele alimentare pot reduce nivelul de colesterolul din sistemul cardiovascular, protejând împotriva bolilor de inimă sau a acumulării de placă. (11)

Prevenirea cancerului de sân

Cercetătorii au arătat că femeile care consumă fibre prezintă un risc scăzut de a avea cancer de sân, în comparație cu cei care nu consumă. Smochinele uscate sunt probabil cel mai bun fruct din punct de vedere al conținutului de fibre naturale; celelalte fiind prunele, merele și perele.

Dezavantaje

Alergiile la smochine și interacțiunile negative cu medicamentele sunt mai puțin frecvente, astfel încât majoritatea oamenilor pot adăuga un număr moderat de smochine în dieta lor.

Potrivit unui studiu din 2010, persoanele alergice la latex, un suc lăptos colectat din ramurile tinere de smochin, pot fi, de asemenea, alergice la smochine. (12) Acestea fac parte din familia dudului (Moraceae). Dacă ești alergic la alte fructe din familia dudului poți fi, de asemenea, alergic la smochine.

Vitamina K ajută la coagularea sângelui. Smochinele uscate și crude sunt bogate în vitamina K. Dacă iei medicamente care au rolul de a dilua sângele, cum ar fi warfarina (Coumadin), este important să menții un aport consistent de vitamina K.

Smochinele pot avea un efect laxativ la unii oameni. Acest lucru poate ajuta la tratarea constipației, dar consumul exagerat de smochine poate provoca diaree, motiv pentru care trebuie să monitorizezi aportul zilnic de smochine.



AVANTAJE:
Smochinele au un conținut scăzut de grăsimi saturate, colesterol și sodiu, fiind o sursă bună de fibre alimentare.
Au o cantitate mare de vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor, magneziu, calciu și fibre.
Vitaminele și mineralele din smochine pot ajuta la sănătatea părului - zinc, cupru, seleniu, magneziu, calciu și vitaminele B și C.

DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de smochine provine din zaharuri.
Conținutul de vitamina K poate interfera cu tratamentul anticoagulant.

Data actualizare: 10-07-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 5386
Bibliografie
1. Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15670984
2. Phenolic compound content of fresh and dried figs (Ficus carica L.) Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814611009794
3. Effect of Consumption of Dried California Mission Figs on Lipid Concentrations. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3169356/
4. Antioxidant and Immunity Activity of Water Extract and Crude Polysaccharide from Ficus carica L. Fruit. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-009-0120-5
5. Analysis of Serum Zinc and Copper Concentrations in Hair Loss. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/
6. Nutrition of women with hair loss problem during the period of menopause. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4828511/
7. Lose weight and help prevent hypertension with figs. Url: https://www.naturalnews.com/031384_hypertension_figs.html
8. The effects of Ficus carica polysaccharide on immune response and expression of some immune-related genes in grass carp, Ctenopharyngodon idella. Url; https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1050464814004112
9. Antioxidant Activities and Anthocyanin Content of Fresh Fruits of Common Fig (Ficus carica L.) Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf060497h
10. Experimental diabetes treated with ficus carica extract: effect on oxidative stress parameters. Url: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs005920300001
11. Phytosterols and Fatty Acids in Fig (Ficus carica, var. Mission) Fruit and Tree Components. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2001.tb11332.x
12. Identification of Bet v 1‐related allergens in fig and other Moraceae fruits. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2222.2010.03486.x

Compoziția nutritivă pentru Smochine uscate:

Continut pentru:
100g 1 cană = 150g 1 fruct = 8g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.