Somn Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Somn

Somnul, cunoscut și sub denumirea științifică de Siluriformes, este un pește răpitor care face parte din familia Siluridae.

Există mai mult de 3.000 de specii de somn care se găsesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.

De regulă, somnul locuiește în ecosisteme de apă dulce, cum ar fi râuri și ape curgătoare, acesta fiind unul dintre cele mai cultivate tipuri de pește. Spre exemplu, somnul Mekong este critic amenințat din cauza pescuitului excesiv și a poluării apei.

Compoziție nutrițională

Somnul este un pește cu un aport moderat de grăsimi, care este, de asemenea, o sursă bună de proteine de înaltă calitate.

Somnul conține niveluri extrem de ridicate de vitamina B-12. Vitamina B-12 este responsabilă pentru fabricarea materialului genetic, formarea normală a globulelor roșii și sănătatea neurologică.

Acesta conține și tiamină și niacină care ajută la menținerea unui apetit sănătos, la o digestie bună și asigură sănătatea neurologică.

Cu toate acestea, somnul oferă cantități reduse de riboflavină, vitamina B-6, acid folic si vitamina A.

Beneficii

Sănătatea cardiovasculară

Somnul este bogat în sodiu și potasiu, motiv pentru care îmbunătățește sănătatea inimii. Potasiul are funcții precum:

  • Ajută la controlul tensiunii arteriale
  • Ca agent de curățare al CO2 (dioxid de carbon) în sânge
  • Ca declanșator al funcției ganglionare și musculare
  • Asigură echilibrul nivelurilor de minerale din organism. (1)

Acizi grași omega-6 și colesterol

Somnul conține o cantitate relativ mare de grăsimi omega-6. Aceste grăsimi contribuie la scăderea LDL sau colesterolul rău, îmbunătățind în același timp raportul dintre HDL sau colesterolul bun și LDL, după cum sugerează un studiu publicat în Circulation. (2)

Acizi grași omega-3 și colesterol

Somnul conține de asemenea grăsimi omega-3. Aceste grăsimi pot afecta, de asemenea, colesterolul, dar nu întotdeauna într-un mod coerent. Consumul acestor grăsimi poate duce la scăderea nivelului de trigliceride și la creșterea colesterolului HDL, dar ele pot crește și nivelul colesterolului LDL, potrivit unui articol publicat în revista științifică American Family Physician. (3)

Recomandat în sarcină

Beneficiile de sănătate ale somnului sunt renumite pentru mama însărcinată. O sursă importantă de omega 3 și de proteine conținute de somn sunt motivele pentru care somnul este recomandat pentru mama gravidă și de fătul ei. (4)

Îmbunătățirea vederii

Consumul de somn poate contribui la menținerea sănătății oculare. O cercetare recentă a sugerat că acizii grași omega-3 contribuie la protejarea vederii celor care suferă de degenerescența maculară legată de vârstă, o afecțiune care determină degenerarea retinei și vederea încețoșată. (5)

Combate depresia

Somnul joacă un rol important în prevenirea depresiei; studiile au evidențiat legăturile dintre nivelurile scăzute de omega-3 și un risc mai mare de depresie. Peștele ar putea ajuta, de asemenea, la evitarea tulburării afective sezoniere și a depresiei postnatale. (6)

Bun pentru sănătatea pielii

Omega-3 nu numai că ajută la protejarea pielii de efectele dăunătoare ale UV, dar poate ajuta și la îmbunătățirea simptomelor unor afecțiuni specifice precum eczema și psoriazisul. Peștele este, de asemenea, o sursă importantă de proteine, care este un ingredient important al colagenului, o substanță care menține pielea fermă și flexibilă. (7)

Îmbunătățește funcția creierului

Creierul uman este alcătuit din aproape 60% grăsime, iar o mare parte din această cantitate de grăsime provine din acizii grași omega-3. Acesta este motivul pentru care, cercetările sugerează că persoanele care consumă pește, o sursă importantă de grăsimi sănătoase, sunt mai puțin susceptibili de a suferi de demență sau de probleme de memorie. DHA, grăsimea omega-3 găsită în pește, a fost, de asemenea, legată de îmbunătățirea concentrației copiilor, a abilităților de lectură, a comportamentului și a tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție. (8)

Riscuri

Carnea de somn conține mercur

Dacă ai consumat somn în cantități exagerate, poți fi expus efectelor toxice ale intoxicației cu mercur. Un alt aspect demn de luat în considerare este riscul expunerii la bacteriile din somn.

În acest caz, somnul trăiește în apă murdară care a fost contaminată cu bacterii. Unele efecte ale consumului de somn sunt dureri de stomac și diaree. Deci, nu ar trebui să consumi somn peste cantitățile recomandate de nutriționiști.

Cei care consumă somn sunt predispuși de a dezvolta hipertiroidism. Dacă vei consuma prea mult somn, lichidul din tiroidă va crește.

Boli de inimă

Procesarea cărnii și modul de preparare a somnului poate influența sănătatea noastră. Mai exact, va afecta arterele inimii si poate cauza boli de inimă, cum ar fi stop cardiac sau simptome coronariene ale inimii.

Conform recomandărilor experților, acizii grași omega 6 în somn pot crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, a artritei, a bolii inflamatorii intestinale și a unor forme de cancer. De fapt, nutriționiștii spun că somnul este încărcat cu grăsimi proaste și colesterol ridicat, care încurajează coagularea sângelui, o condiție în care fluxul sanguin este îngreunat. (9)

Câteva soluții pentru a evita aceste efecte sunt:

  • Cumpără somn proaspăt care este încă în viață și care a fost păstrat în apă curată.
  • Consumă somnul împreună cu alte alimente care au un conținut nutritiv ridicat.
  • Gătește somnul la grătar sau la cuptor, evitând să-l prăjești.


AVANTAJE:
Somnul conține niveluri extrem de ridicate de vitamina B-12.

DEZAVANTAJE:
Carnea de somn conține mercur.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 23-04-2012 | Vizite: 27611
Bibliografie
1. How Potassium Can Help Control High Blood Pressure. Url: http://www.heart.org/en/health-topics/high-blood-pressure/changes-you-can-make-to-manage-high-blood-pressure/how-potassium-can-help-control-high-blood-pressure
2. Omega-6 polyunsaturated fatty acids: Is a broad cholesterol-lowering health claim appropriate? Url?: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3971029/
3. Omega-3 Fatty Acids. Url: https://www.aafp.org/afp/2004/0701/p133.html
4. A qualitative study of fish consumption during pregnancy. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131842/
5. Omega-3 for your eyes. Url: https://www.health.harvard.edu/heart-health/omega-3-for-your-eyes
6. Meta-analysis and meta-regression of omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation for major depressive disorder. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4872453/
7. Omega-3 Fatty Acids and Skin. Url: https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-12264-4_9Effects of ω-3 fatty acids on cognitive performance: a meta-analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22305186
8. POULTRY & SEAFOODS. Health Benefits and facts of Catfish. Url: https://www.healthbenefitstimes.com/catfish/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Somn:

Continut pentru:
100g 1 file = 143g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: