Somon Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Somon Somonul face parte din familia Salmonidae și este un pește care este originar din Atlanticul de Nord și din Pacific.
 
Somonul este un tip de pește găsit atât în apă proaspătă, cât și în apă sărată. Există mai multe specii de somon, cum ar fi sockeye, roz, coho, chum, chinook și atlantic.
 
Somonul nu este consumat doar pentru gustul specific, dar are și beneficii considerabile pentru sănătate; atunci când este adăugat în salate sau gătit la grătar, somonul se numără printre cele mai sănătoase feluri de mâncare.
 

Compoziție nutrițională

Somonul este bogat în acizi grași Omega-3. Studiile au arătat că aceste grăsimi omega-3 din pește sunt la fel de eficiente pentru organism ca suplimentele cu ulei de pește (1).
 
De asemenea, somonul este o sursă importantă de proteine. Cercetările recente au constatat că, pentru o sănătate optimă, fiecare masă ar trebui să furnizeze cel puțin 20-30 grame de proteine de înaltă calitate (2). Acesta conține și vitamina B, potasiu, seleniu și astaxantină.
 

Beneficii

Combaterea cancerului

Un număr de peste 2.500 de lucrări științifice sugerează ideea comună conform căreia acizii grași omega-3 pot avea un efect important, nu doar în ceea ce privește prevenția cancerului, dar ajută și în lupta împotriva creșterii și dezvoltării tumorilor.
 
De fapt, există mai multe studii in vitro, realizate pe oameni și pe animale, pentru a susține această corelație între grăsimile omega-3 și multe tipuri de cancer, inclusiv:
  • Celule cancerigene umane nespecifice (3)
  • Celule cancerigene (4)
  • Celule cancerigene colorectale (5)
  • Cancer de prostată (6)
  • Tumori maligne ale creierului (7)
  • Cancer la ficat (8)
  • Cancer de piele (9)
  • Cancer de piele (10).
 
Este, de asemenea, important de menționat faptul că unele dintre aceste studii sugerează că pacienții diagnosticați cu cancer, prezintă beneficii considerabile atunci când acest pește bogat în omega-3 este consumat, chiar și o dată pe săptămână.

Îmbunătățește sănătatea osoasă

Cercetările recente sugerează că acizii grași omega-3 găsiți în pește sau uleiul de pește ar putea contribui la îmbunătățirea sănătății oaselor. (11) Mai exact, cercetătorii de la Ohio State University au observat că femeile cu niveluri ridicate de acizi grași omega-3 în sânge au prezentat mai puține fracturi de șold. (12)

Îmbunătățește vederea

Consumul de somon ar putea ajuta la ameliorarea sindromului ochilor uscați și a simptomelor de degenerare maculară legate de vârstă. (13) De asemenea, se crede că omega-3 reduce riscul de glaucom sau de presiune oculară. (14) Acizii grași omega-3 găsiți în somon sunt, de asemenea, esențiali pentru dezvoltarea sănătății oculare la sugari. (15)

Îmbunătățește funcția creierului

Alimentele bogate în omega-3 s-au dovedit a crește eficiența diferitelor funcții ale creierului, îmbunătățind inclusiv memoria. (16) Acizii grași omega-3 pot, de asemenea, să atenueze inflamația pentru a proteja sistemul nervos de stresul oxidativ și de afecțiunile legate de vârstă și, eventual, pot acționa ca antidepresiv. (17) În plus, unele studii pe animale sugerează că un consum pe termen lung de omega-3 poate ajuta la prevenirea și tratarea bolii Alzheimer și a simptomelor bolii Parkinson. (18)

Poate preveni ADHD la copii

Cercetările arată că copiii care consumă în mod regulat somon au, de asemenea, aceleași beneficii care îmbunătățesc funcția creierului ca părinții lor. În mod specific, diferite studii sugerează că un consum regulat al acestui tip de pește contribuie la prevenirea simptomelor ADHD la copii și poate spori performanța academică. (19)

Promovează sănătatea inimii

Deoarece somonul este bogat în acizi grași omega-3, consumul regulat poate ajuta la reducerea inflamației sistemice și a riscului de a dezvolta ateroscleroză, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. (20)

Optimizează sănătatea pielii

Consumul de somon poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. De asemenea, antioxidanții carotenoizi ai astaxantinului găsiți în somon pot reduce efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, responsabili pentru îmbătrânirea pielii. (21)
 

Măsuri de precauție

Alergii

Dacă ai o alergie la pește, ar trebui să eviți somonul și alte tipuri de fructe de mare. Dacă prezinți simptome de alergie alimentară, cum ar fi mâncărime, umflături sau urticarie după ce ai consumat somon, întrerupe imediat utilizarea și discută cu medicul de familie.

Somonul de crescătorie

În plus, în timp ce somonul poate fi o parte sănătoasă a regimului alimentar, somonul de crescătorie poate fi foarte toxic și contaminat cu ingrediente nesănătoase care îți pot afecta sănătatea.
 
De asemenea, somonul de crescătorie:
  • Conține doar o cantitate mică din acizii grași omega-3 care sunt benefici pentru inimă (22)
  • Conține un nivel semnificativ de toxine, pesticide și antibiotice
  • Sunt hrăniți cu coloranți sintetici care le conferă o culoare asemănătoare cu a somonului oceanic.
 
Un studiu publicat în în PLoS One a constatat că șoarecii care au consumat somon de crescătorie au prezentat o creștere în greutate și un risc crescut de apariție a sindromului metabolic și a simptomelor diabetului de tip 2. (23)

Sarcina și alăptarea

În cele din urmă, deși somonul este considerat un pește cu conținut scăzut de mercur, copiii și femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să mențină un aport moderat de somon și să consume doar câteva porții pe săptămână pentru a reduce expunerea la mercur.
 
Somonul oferă câteva beneficii considerabile pentru sănătate. Consumul de cel puțin două porții pe săptămână te poate ajuta să îndeplinești necesarul de nutrienți și să reduci riscul unor afecțiuni.

AVANTAJE:
Somonul conține proteine, niacină, vitamina B6, vitamina B12, riboflavină și seleniu.
Toți peștii grași conțin acizi omega-3, dar somonul din Oceanul Atlantic se numără printre varietățile cu cele mai mari cantități.

DEZAVANTAJE:
Somonul este bogat în colesterol.
Bolnavii de gută trebuie să evite somonul.

Data actualizare: 06-12-2018 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 26342
Bibliografie
1. Incorporation of eicosapentaenioic and docosahexaenoic acids into breast adipose tissue of women at high risk of breast cancer: a randomized clinical trial of dietary fish and n-3 fatty acid capsules. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26081224
2. Defining meal requirements for protein to optimize metabolic roles of amino acids. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25926513
3. Docosahexaenoic acid-induced apoptosis is mediated by activation of mitogen-activated protein kinases in human cancer cells.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24993937
4. Synthetic ω-3 epoxyfatty acids as antiproliferative and pro-apoptotic agents in human breast cancer cells.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25144895
5. Dietary intake of fish, ω-3 and ω-6 fatty acids and risk of colorectal cancer: A prospective study in U.S. men and women. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24706410
6. Prostatic and dietary omega-3 fatty acids and prostate cancer progression during active surveillance. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24824038
7. Brain fatty acid-binding protein and omega-3/omega-6 fatty acids: mechanistic insight into malignant glioma cell migration. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20834042
8. Low-density lipoprotein-mediated delivery of docosahexaenoic acid selectively kills murine liver cancer cells. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24397600
9. Plasma omega-3 and omega-6 concentrations and risk of cutaneous basal and squamous cell carcinomas in Australian adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23885039
10. Effects of high-fat diets rich in either omega-3 or omega-6 fatty acids on UVB-induced skin carcinogenesis in SKH-1 mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21525235
11. A systematic review of omega-3 fatty acids and osteoporosis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899785/
12. Fatty acid consumption and risk of fracture in the Women's Health Initiative. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20980487
13. The role of omega-3 and micronutrients in age-related macular degeneration. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24657038
14. Dietary Omega 3 Fatty Acids Decrease Intraocular Pressure with Age by Increasing Aqueous Outflow. Url: https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2125352
15. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Eye Health: Summary. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11888/
16. Omega-3 fatty acid supplementation and cognitive function: are smaller dosages more beneficial? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4179753/
17. Omega-3 fatty acids in depression: a review of three studies.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19499625
18. Beneficial effects of dietary omega-3 polyunsaturated fatty acid on toxin-induced neuronal degeneration in an animal model of Parkinson's disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18032633
19. Critical appraisal of omega-3 fatty acids in attention-deficit/hyperactivity disorder treatment. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4968854/
20. Omega-3 Index and Cardiovascular Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942733/
21. Protective effects of astaxanthin on skin deterioration. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28751807
22. Impact of sustainable feeds on omega-3 long-chain fatty acid levels in farmed Atlantic salmon, 2006–2015. Url: https://www.nature.com/articles/srep21892
23. Chronic consumption of farmed salmon containing persistent organic pollutants causes insulin resistance and obesity in mice. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21966444
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Somon:

Continut pentru:
100g 1/2 file = 155g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: