Somon afumat Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Somon afumat

Somonul afumat este un preparat obținut, de obicei dintr-un filet de somon, care este sărat și, mai apoi afumat. Deși are beneficii nutriționale și dezavantaje, somonul afumat poate face parte dintr-o masă sănătoasă dacă îl consumi cu moderație. Totuși, ai grijă să îl cumperi întotdeauna de la un furnizor de încredere, consumă-l înainte de data de expirare și păstrează-l în frigider în mod corespunzător.


Compoziție nutrițională

Somonul afumat este o sursă bună de proteine, cu peste 15 grame în fiecare porție. De asemenea, conține vitamine din complexul B, precum și vitamina D, magneziu și seleniu. În timp ce o porție conține 3, 67 grame de grăsime, majoritatea provin din grăsimi monoinsaturate sănătoase pentru inimă. Somonul este și o bună sursă de acizi grași omega-3.

Beneficii

Sănătatea inimii

Un studiu recent privind legătura dintre acizii grași omega-3 și bolile cardiovasculare a demonstrat că aportul de acizi grași este legat de o sănătate cardiovasculară mai bună. (1) Cercetătorii au recomandat consumul de două porții de pește gras pe săptămână, precum somonul.

Aceștia au remarcat, de asemenea, în cadrul unor studii observaționale că riscul de decese ca urmare a bolilor de inimă a scăzut la cei cu un consum mai mare de somon.

Sursă de proteine

Somonul este bogat în proteine de înaltă calitate. La fel ca grăsimile omega-3, proteina este un nutrient esențial pe care trebuie să-l obții din dieta ta.

Cercetările recente au descoperit că pentru o sănătate optimă, fiecare masă ar trebui să furnizeze cel puțin 20-30 de grame de proteine de înaltă calitate. O porție de somon conține 22-25 de grame de proteine.

Boala tiroidiană

Studiile au arătat că seleniul este necesar pentru o funcție tiroidiană sănătoasă.

O metaanaliză a indicat faptul că persoanele cu boală tiroidiană care prezintă deficiență de seleniu prezintă beneficii pronunțate atunci când își măresc aportul de seleniu, experimentând inclusiv pierderea în greutate și o reducere a riscului de boli cardiovasculare și diabet. (2)

Pierderea în greutate

Consumul de somon te poate ajuta să pierzi în greutate.

Cercetările sugerează că grăsimile omega-3 din somon și alți pești grași pot promova pierderea în greutate și scăderea grăsimii abdominale la persoanele supraponderale (3).

În plus, somonul este destul de scăzut în calorii. O porție de somon are doar 206 calorii.

Beneficii mentale

Cercetătorii au descoperit recent că consumul multor nutrienți găsiți în pește este conectat la un risc mai mic de tulburări afective, cum ar fi depresia. Acizii grași polinesaturați au dus, de asemenea, la un risc redus de psihoze, deficite cognitive, demență și tulburări hiperkinetice, cum ar fi ADHD. (4)

Potrivit National Institute on Alcohol and Abuse and Alcoholism, acizii grași omega-3 pot scădea agresivitatea, impulsivitatea și depresia la adulți. (5)

Aceste efecte sunt vizibile, mai ales la copiii cu tulburări de dispoziție și probleme de conduită cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani.

Combate inflamațiile articulare

Acizii grași omega-3 din somon ajută la reducerea diferitelor afecțiuni inflamatorii ale articulațiilor, inclusiv osteoartrita. Somonul conține un grup de proteine mici numite peptide bioactive. Una dintre aceste peptide bioactive, numită calcitonină crește, reglează și stabilizează sinteza de colagen în cartilajul osteoartritic uman.

Riscuri

Nu este sănătos să consumi somon zilnic, deoarece poate conține niveluri moderate de mercur și poluanți. Acestea se pot acumula în mediul natural al somonului. Drept urmare, peștele gras ar trebui consumat de cel mult patru ori pe săptămână. Alimentele cu potențial ridicat de mercur pot fi dăunătoare pentru o femeile însărcinate. În timpul sarcinii, se recomandă ca femeile să nu mănânce mai mult de 2 porții de pește pe săptămână, excluzând toți peștii cu conținut ridicat de mercur, precum peștele-sabie și macroul.

Somonul afumat poate fi contaminat cu listeria, o bacterie care poate provoca afecțiuni grave, mai ales la femeile însărcinate și la persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Aceste persoane ar trebui să evite somonul afumat rece, deoarece temparaturile reci cresc rata de dezvoltare a acestei bacterii. (6)

Poluanții se găsesc în principal în piele și grăsimile vizibile. Un studiu din 1991 a arătat că îndepărtarea pielii de pe somon poate reduce riscul expunerii la contaminanți. (7) Așadar, deși este puțin probabil să provoace probleme de sănătate, este mai sănătos să îndepărtezi pielea de pe somon.

Sfaturi importante pentru a reduce la minimum riscul de îmbolnăvire:

  • Cumpără somon proaspăt care a fost refrigerat corespunzător la 4°C.
  • Aruncă somonul care are un miros înțepător sau de pește.
  • Asigură-te că dezgheți somonul congelat în frigider. În acest mod limitezi creșterea de bacterii dăunătoare.


AVANTAJE:
Somonul este o bună sursă de acizi grași omega-3.

DEZAVANTAJE:
Consumul de cantitati mari de carne afumata este o cauza a aparitiei cancerului, deci pestele afumat trebuie sa fie un deliciu ocazional.
Poate conține niveluri moderate de mercur și poluanți.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 25-04-2012 | Vizite: 25433
Bibliografie
1. Fish oil and omega-3 fatty acids in cardiovascular disease: do they really work? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3279313/
2. Selenium supplementation in thyroid associated ophthalmopathy: an update. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003098/
3. Does Fish Oil Have an Anti-Obesity Effect in Overweight/Obese Adults? A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26571503/
4. Dietary polyunsaturated fatty acids, brain function and mental health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445635/
5. Omega-3 Fatty Acid and Nutrient Deficits in Adverse Neurodevelopment and Childhood Behaviors. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4175558/
6. The global burden of listeriosis: a systematic review and meta-analysis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4369580/
7. Effects of skin removal on contaminant levels in salmon and trout filets.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23186633
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Somon afumat:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: