Sos de soia Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Sos de soia

Un condiment comun pentru bucătăria asiatică, sosul de soia a fost descoperit în China, cu mai mult de 2.500 de ani în urmă. Sosul de soia adaugă un gust picant, sărat preparatelor, împreună cu o gamă de beneficii nutriționale.

Compoziție nutrițională

În timp ce sosul de soia are o cantitate relativ mare de proteine și de carbohidrați nu este o sursă importantă a acestor nutrienți. În plus, procesele de fermentare și de pasteurizare au ca rezultat un amestec extrem de complex de peste 300 de substanțe care contribuie la aroma și culoarea sosului de soia. Acestea includ alcooli, zaharuri, aminoacizi cum ar fi acidul glutamic, precum și acizi organici cum ar fi acidul lactic. (1)

Beneficii

Poate substitui sarea

Sosul de soia are o aromă bogată, iar gustul acestuia este foarte asemănător cu sarea de masă. Potrivit unui articol publicat în anul 2009 în Journal of Food Science s-a constatat că înlocuirea sosului de soia cu sarea de masă nu a redus intensitatea gustului alimentelor, în ciuda faptului că conținutul total de sodiu a fost redus. În unele cazuri, a existat mai puțin de 50% sodiu în alimente, fără nicio schimbare a gustului. (2)

Sodiul are proprietăți antioxidante

Un alt articol publicat în 2005 de Journal of Bioscience and Bioengineering a constatat că sosul de soia are un conținut ridicat de antioxidanți. (3) Aceștia ajută la protejarea organismul împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Acești radicali liberi accelerează procesul de îmbătrânire și pot crește riscul dezvoltării problemelor de sănătate. De asemenea, proprietățile antimicrobiene ale sosului de soia s-au dovedit a fi eficiente în protejarea organismului de anumite bacterii. (4)

Conține aminoacizi esențiali

Aceștia nu sunt sintetizați de organism, prin urmare trebuie să fie ingerați din exterior, din alimente. Aminoacizii sunt esențiali, fără ei este imposibil să se construiască țesut muscular. Sosul de soia este bogat în aminoacizi.

De asemenea, conținutul de vitaminele din sosul de soia, în principal vitamina C ajută organismul să lupte împotriva diferitelor infecții și susține sistemul imunitar. (5)

Conține foarte puține calorii

Sosul de soia conține foarte puține calorii - 70 de calorii / 100 g de produs. Acest lucru permite să fie utilizat în alimente pentru persoanele care au tendința de a fi supraponderali, suferă de diabet sau pentru pacienții care suferă de obezitate. (6) Sosul de soia accelerează metabolismul și ajută organismul să ardă calorii din rezervele existente de grăsime din organism, astfel încât acest produs este perfect pentru cei care doresc să piardă în greutate.

Are proprietăți antialergice

Conform unui studiu publicat în 2005 în Jurnalul de Bioscience și Bioinginerie s-a constatat că sosul de soia are proprietăți antialergice. (7) Participanții care au avut alergii au consumat sos de soia și au prezentat mai multe îmbunătățiri decât cei care au luat placebo. Oamenii de știință au concluzionat că sosul de soia a avut efect în tratarea alergiilor, cu toate că sunt necesare studii suplimentare.

Dezavantaje

Conținut ridicat de sodiu

O linguriță de sos de soia, în conformitate cu USDA National Nutrient Database, are 335 miligrame de sodiu. Limita recomandată pentru adulți este de 2.300 miligrame de sodiu pe zi. În cazul persoanele care au avut probleme cardiace, limita este de 1.500 miligrame pe zi. (8)


Aporturile mari de sodiu sunt legate de creșterea tensiunii arteriale, în special în cazul persoanelor sensibile la sare și pot contribui la apariția bolilor de inimă și a altor boli cum ar fi cancerul de stomac. (9)

Pentru cei care doresc să-și reducă aportul de sodiu, s-au dezvoltat tipuri de sos de soia cu un conținut redus de sare, care au cu până la 50% mai puțină sare decât produsele originale.

Conținut crescut de MSG

Glutamatul monosodic (MSG) este un potențiator de aromă. Este o formă de acid glutamic, un aminoacid care contribuie semnificativ la aroma alimentelor. Acidul glutamic este produs în mod natural în sosul de soia în timpul fermentației. Spre deosebire de acesta, MSG este adesea adăugat la sosul de soia pentru a-i îmbunătăți aroma. (10)

În 1968, MSG a devenit asociat cu un fenomen cunoscut sub numele de „sindromul restaurantului chinezesc”. Simptomele includ dureri de cap, amorțeală, slăbiciune și palpitații. (11)

Poate conține substanțe care cauzează cancer

Un tip de substanțe toxice numite cloropropanol poate fi produs în timpul procesării alimentelor, inclusiv în producția de sos de soia. Un alt tip, cunoscut sub numele de 3-MCPD, se găsește în proteina vegetală acidă hidrolizată, care este tipul de proteină găsită în sosul de soia. (12)

 

Studiile pe animale au descoperit că 3-MCPD este o substanță toxică. S-a constatat că afectează rinichii, diminuează fertilitatea și provoacă tumori. (13)

Conține amine

Aminele se găsesc adesea în concentrații mai mari în alimentele vechi, cum ar fi carnea, peștele, brânzeturile și unele condimente. Sosul de soia conține cantități semnificative de amine, inclusiv histamină și tiramină.

Simptomele includ dureri de cap, transpirație, amețeli, mâncărime, erupții cutanate, probleme de stomac și modificări ale tensiunii arteriale. (14)

Conține grâu și gluten

Mulți oameni nu știu că sosul de soia poate conține atât grâu, cât și gluten. (15) Pentru persoanele cu alergii la grâu sau boala celiacă, acest lucru ar putea fi problematic.

Este important să verifici eticheta ingredientelor de pe sosul de soia și să cauți produse care sunt lipsite de gluten.

Sosul de soia este un condiment aromat care este folosit într-o varietate de feluri de mâncare. Poate fi produs prin fermentare naturală sau hidroliză chimică.

Deși consumul de sos de soia poate implica unele riscuri pentru sănătate, cele mai grave dintre acestea sunt asociate sosurilor de soia produse chimic și pot fi evitate prin utilizarea sosului de soia fermentat natural.



AVANTAJE:
Are foarte puține calorii.
Conține aminoacizi esențiali.

DEZAVANTAJE:
Conținut ridicat de sodiu.
Poate conține substanțe care cauzează cancer.
Conținut crescut de MSG (monoglutamat de sodiu).

Data actualizare: 08-07-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 10008
Bibliografie
1.Soy Sauce Biochemistry. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S006526280860350X
2. Antihypertensive effect of Ganjang (traditional Korean soy sauce) on Sprague-Dawley Rats. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5621361/
3. Cautions in the use of biomarkers of oxidative damage; the vascular and antioxidant effects of dark soy sauce in humans. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X06008096
4. The identification of antioxidants in dark soy sauce.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17454130
5. Stimulatory effect of Shoyu polysaccharides from soy sauce on the intestinal immune system.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18636180
6. Straight Talk About Soy. Url: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/soy/
7. Shoyu polysaccharides from soy sauce improve quality of life for patients with seasonal allergic rhinitis: a double-blind placebo-controlled clinical study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15702239
8. Sodium intake for adults and children. Url: https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake_printversion.pdf
9. The Science of Salt: A Systematic Review of Clinical Salt Studies 2013 to 2014. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jch.12529
10. C-NMR-Based Metabolomic Profiling of Typical Asian Soy Sauces.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27598115
11. Reconsidering the effects of monosodium glutamate: A literature review. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1745-7599.2006.00160.x
12. 3-MCPD: A Worldwide Problem of Food Chemistry. Url: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2013.829414
13. 3‐Chloropropane‐1,2‐diol (3‐MCPD) in Soy Sauce: A Review on the Formation, Reduction, and Detection of This Potential Carcinogen. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12120
14. [Histamine intolerance].Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23821960
15. Immunological functions of soy sauce: hypoallergenicity and antiallergic activity of soy sauce. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16198255
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Sos de soia:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 18g 1 linguriță = 6g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: