Spanac Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Spanac

Spanacul face parte din grupul de legume Amaranthaceae, iar denumirea sa științifică este Spinacia oleracea. Este o legumă verde, cu frunze, care este o sursă bogată în minerale, vitamine, pigmenți și fitonutrienți.

Unul dintre principalele motive pentru care spanacul este cunoscut este că rezistă chiar și la temperaturi scăzute. Spanacul poate fi consumat în salate sau poate fi gătit sau adăugat într-o serie de rețete pentru supe, tocană, sau poate fi preparat la cuptor.

Compoziție nutrițională

Diferitele beneficii ale spanacului asupra sănătății se datorează prezenței mineralelor, vitaminelor, pigmenților și fitonutrienților, inclusiv potasiu, magneziu, zinc, fier și calciu.
Este o sursă de vitamine cum ar fi folatul, niacinul, vitamina A, vitamina B6, vitamina C și vitamina K.
Spanacul este, de asemenea, bogat în betacaroten, luteină, xantină și clorofilină și are un conținut scăzut de grăsimi.

Beneficii

Tratamentul degenerării maculare.

Retinita pigmentară este responsabilă pentru producerea orbirii, care este cauzată de degenerarea luteinei și xanthenei, care reprezintă o parte centrală a retinei. Conform cercetărilor efectuate de laboratorul național Oak Ridge, consumul de spanac poate duce la recâștigarea a doi pigmenți vitali și la prevenirea eficientă a acestei afecțiuni. (1)

Spanacul conține, de asemenea, o multitudine de antioxidanți care reduc efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, despre care se știe că au un impact negativ asupra vederii și care cauzează afecțiuni precum glaucomul și degenerarea maculară.

Oferă beneficii neurologice.

Câteva componente ale spanacului, cum ar fi potasiul, acidul folic și diferiți antioxidanți sunt cunoscuți pentru a oferi beneficii neurologice persoanelor care îl consumă în mod regulat. Cercetătorii de la University of South Florida sugerează că acumularea pe parcursul vieții a radicalilor liberi în zona creierului este legată de declinul mental la vârste înaintate și este, de asemenea, un factor probabil în dezvoltarea bolilor Alzheimer și Parkinsons. Cercetătorii au descoperit că șobolanii hrăniți cu o dietă care conține o cantitate semnificativă de spanac au avut rezultate mai bune la un test de memorare și de învățare. (2)

Potrivit neurologilor, acidul folic reduce apariția bolii Alzheimer, așa că spanacul este o idee bună pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de declin neural sau cognitiv. (3) Potasiul este parte integrantă a sănătății creierului și a fost legat de creșterea fluxului sanguin către creier și de intensificarea cunoașterii, concentrației și activității neurale.

Tratamentul hemofiliei.

Spanacul bogat în vitamina K ajută la coagularea sângelui prin producerea de protrombină și, prin urmare, tratează hemofilia. (4) Ajută la controlul sângerării excesive și, de asemenea, menține funcționarea ficatului prin stimularea producerii de glicogen.

Menține un nivel normal al tensiunii arteriale.

Potrivit unui studiu la care au participat 27 de de participanți sănătoși și care au consumat, timp de 7 zile, o cantitate mare de spanac, 845 mg nitrat/zi, cercetătorii au arătat că spanacul are un efect semnificativ în mananagemntul hipertensiunii arteriale. (5)

Spanacul are un conținut ridicat de potasiu și un conținut scăzut de sodiu. Această compoziție de minerale este benefică pentru pacienții cu tensiune arterială ridicată: în timp ce potasiul scade tensiunea arterială, sodiul crește ritmul cardiac. Acidul folic din spanac contribuie, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale și relaxează vasele de sânge, menținând în același timp un flux sanguin adecvat. Prin reducerea tensiunii arteriale și relaxarea tensiunii vaselor și a arterelor, puteți reduce stresul asupra sistemului cardiovascular și crește oxigenarea oraganiosmului.

Întărește mușchii.

Factorul C0-Q10, care este un antioxidant prezent în spanac, joacă un rol important în întărirea mușchilor, în special a mușchilor inimii care pompează continuu sângele în toate părțile corpului. Potrivit Journal of Nursing Cardiovasculare, C0-Q10 poate fi utilizat pentru a preveni și trata multe boli cardiovasculare cum ar fi hiperlipidemia, insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială și boala coronariană.
Cercetătorii de la Universitatea Rutgers din New Jersey au arătat, în testele de laborator, că substanțele chimice din spanac ajută la construirea mușchilor, accelerând transformarea proteinelor în masa musculară. (6)

Ajută la mineralizarea oaselor.

Conform National Osteoporosis Foundation, spanacul este o sursă de vitamina K, care funcționează în menținerea calciului în oase, conducând astfel la mineralizarea osoasă. În afară de aceasta, alte minerale precum manganul, cuprul, magneziul, zincul și fosforul contribuie, de asemenea, la construirea oaselor puternice. Aceasta, la rândul său, poate împiedica o persoană să dezvolte osteoporoză. Aceste minerale sunt, de asemenea, esențiale pentru sănătatea dinților și a unghiilor. (7)

Reduce riscul de cataractă.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Ohio State University, luteina și zeaxantina prezente în spanac, acționează ca antioxidanți puternici, protejând astfel ochii de efectele dure ale radiațiilor UV care pot duce la cataractă. (8)

Acționează împotriva ulcerului.

S-a constatat că spanacul și alte legume au capacitatea de a proteja membrana mucoasă a stomacului, reducând astfel apariția ulcerelor gastrice. (9) În plus, glicoglicerolipidele găsite în spanac pot stimula rezistența căptușelii tractului digestiv, prevenind astfel orice inflamare nedorită în această zonă.

Previne ateroscleroza.

Ateroscleroza este cauzată de întărirea arterelor. Un pigment numit luteină, care se găsește în spanac, a demonstrat că reduce apariția aterosclerozei, a atacurilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale. (10) Aceasta se datorează faptului că proteinele din spanac tind să reducă colesterolul și alte depozite de grăsime din vasele de sânge.

Ajută la dezvoltarea fătului.

Acidul folic care se găsește în spanac este necesar fătului pentru buna dezvoltare a noului său sistem nervos. Defectele cum ar fi palatosul spastic sau spina bifida pot să apară din cauza deficienței de acid folic. (11)
Vitamina A conținută în spanac este recomandată să fie consumată în cantități mai mari de către mamă. Vitamina A este necesară și pentru dezvoltarea pulmonară a fătului și poate fi transferată în timpul alăptării, astfel încât consumul de spanac ar trebui continuat și după naștere.

Reduce inflamația.

Există mulți compuși antiinflamatori găsiți în spanac. Acest lucru nu înseamnă numai protejarea inimii de inflamație și prevenirea cancerului, dar și reducerea inflamației și a durerii asociate cu afecțiuni precum artrita și guta, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. (12)

Tratează și previne cancerul.

Spanacul este alcătuit din diferiți constituenți importanți care s-au dovedit a fi promițători în tratamentul și prevenirea diferitelor tipuri de cancer, precum cancerul de vezică, de prostată, de ficat și de plămâni. Potrivit unui studiu, Treisprezece compuși din spanac au acționat ca antimutageni împotriva carcinogenului dietetic.
Studiile recente au arătat că spanacul este foarte eficace împotriva cancerului de prostată agresiv și acest lucru a fost legat de epoxixantofili, care alături de neoxantină și violaxantină, reduc activitatea tumorală și răspândirea cancerului în organism. (13)

Factori de risc

Copiii.

Consumul de spanac la sugarii cu vârsta mai mică de patru luni este, poate provoca uneori o tulburare a sângelui, denumită methemoglobinemia.

Rinichi.

Potrivit National Health Service, spanacul poate provoca o infecție a rinichilor cu simptome neplăcute, cum ar fi o temperatură ridicată, frisoane și diaree. Mai exact, spanacul crud conține acid oxalic, care are capacitatea de dăuna mineralelor din intestin pentru a forma oxalați - sau săruri insolubile. (14)

Alergii.

Anumite persoane pot fi alergice la spanac.

Chirurgie

Spanacul ar putea interfera cu controlul nivelului de zahăr din sânge în timpul și după intervenția chirurgicală. Opriți utilizarea spanacului cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.

Interacțiuni cu medicamente

Medicamentele pentru diabet (medicamente antidiabetice)

Spanacul ar putea scădea nivelul zahărului din sânge. Unii medici se tem că ar putea face ca nivelul zahărului din sânge să scadă prea drastic dacă este utilizat împreună cu medicamentele pentru diabet. Dacă utilizați spanac în cantități medicinale și luați medicamente pentru diabet zaharat, monitorizați cu atenție glicemia. Este posibil ca doza de medicamente pentru diabet zaharat să fie schimbată.

Warfarina

Spanacul conține cantități mari de vitamina K. Vitamina K este folosită de organism pentru a ajuta la coagularea sângelui. Warfarina este utilizată pentru a încetini procesul de coagulare a sângelui. Spanacul poate scădea eficacitatea warfarinei. Asigurați-vă că realizați analize de sânget în mod regulat. Este posibil ca doza de warfarină să fie schimbată. (15)

Nivelul de aport zilnic de legume verzi recomandat de World‘s Healthiest Foods este de 8 porții de legume verzi pe zi. Spanacul este cel mai bine consumat ca parte a unei diete variate.



AVANTAJE:
Spanacul este o sursă excelentă de fibre alimentare, proteine, vitaminele A, C, E și K, tiamina, riboflavină, vitamina B6, acid folic, calciu, fier, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, niacină și zinc.

Are efect benefic în prevenirea cancerului, îmbunătățirea vederii și pentru femeile însărcinate.

Consumul regulat de spanac reduce riscul de cataractă, deoarece conține luteină, o substanță care protejează proteinele cristalinului.

DEZAVANTAJE:
Spanacul conține mult sodiu.

Deoarece conține acid uric, spanacul trebuie evitat de bolnavii de gută sau artrită.

Data actualizare: 24-08-2018 | creare: 15-05-2012 | Vizite: 19707
Bibliografie
1. Oak Ridge National Laboratory.Url: https://www.ornl.gov/
2. How spinach can boost brain power. Url: http://www.dailymail.co.uk/health/article-84286/How-spinach-boost-brain-power.html
3. Both High, Low Levels of Magnesium in Blood Linked to Risk of Dementia. Url: http://www.neurology.org/
4.The use of vitamin K in patients on anticoagulant therapy: a practical guide.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14967065
5. Effect of Spinach, a High Dietary Nitrate Source, on Arterial Stiffness and Related Hemodynamic Measures: A Randomized, Controlled Trial in Healthy Adults. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525132/
6. Spinach does really help build muscles. Url: https://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/3341839/Spinach-does-really-help-build-muscles.html
7. Eat Spinach to Grow Strong? Yes! But There’s So Much More!. Url: https://www.nof.org/news/eat-spinach-to-grow-strong-yes-but-theres-so-much-more/
8. Eat Spinach, Prevent Cataracts?. Url: https://www.webmd.com/eye-health/news/20041203/eat-spinach-prevent-cataracts
9. ANTIULCER ACTIVITY OF AQUEOUS EXTRACT OF SPINACIA OLERACIA IN RATS. Url: http://www.ijrpc.com/files/00058.pdf
10. Effect of spinach and wakame on cholesterol turnover in the rat. Url: https://www.atherosclerosis-journal.com/article/0021-9150(72)90041-X/pdf
11. Natural Variation of Folate Content and Composition in Spinach (Spinacia oleracea) Germplasm. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf203442h
12. 15 Impressive Benefits Of Spinach. Url: https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-spinach.html
13. Possible Antitumor Promoters in Spinacia oleracea (Spinach) and Comparison of their Contents among Cultivars. Url: https://www.jstage.jst.go.jp/article/bbb/66/2/66_2_248/_article
14. Diet warning: Eating your spinach THIS way could lead to PAINFUL kidney stones. Url: https://www.express.co.uk/life-style/health/828855/diet-weight-loss-kidney-stones-oxalic-acid-sepsis-infection-inflammation
15. SPINACH. Url: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-365/spinach
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Spanac:

Continut pentru:
100g 1 legătură = 340g 1 frunză = 10g 1 cană = 75g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: