Spirulină - algă uscată Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Spirulină - algă uscată

Spirulina este o algă verde-albastră care a fost recoltată, în mod tradițional, ca sursă de hrană. În prezent, spirulina este considerată o sursă completă de proteine. De fapt, spirulina conține o serie de nutrienți, incluzând clorofilă, proteine, vitamine, minerale, acizi grași esențiali, acizi nucleici, polizaharide și un spectru vast de antioxidanți. Astăzi poți găsi pulbere de spirulină uscată în magazinul de produse alimentare de sănătate.

Beneficii

Sursă de proteine

Spirulina este o sursă vegană de proteine de înaltă calitate. Este utilizată și de vegani și de vegetarieni din cauza conținutului ridicat de fier și de vitamine B, dar, cu toate acestea, nu este o sursă fiabilă de B12, deoarece forma de B12 în alge este inactivă la om.

Funcția creierului

Într-un studiu publicat în Journal of Experimental Neurology, spirulina a redus leziunile creierului și a ajutat la recuperarea neuronilor după un accident vascular cerebral. (1) De asemenea, a redus deficitele neurologice și modificările histologice la șobolani. Cu toate acestea, sunt necesare studii similare asupra omului înainte de a putea fi confirmate beneficiile spirulinei asupra funcției creierului.

Tratează alergia

Spirulina poate fi eficientă în tratarea alergiilor prin oprirea eliberării de histamine în organism care declanșează simptome comune de alergie. Un studiu de șase luni care a implicat 150 de pacienți a descoperit că un consum de 2 grame de spirulină pe zi a diminuat frecvența cu care se manifestă alergiile. (2)

Tulburări hepatice

Studiile preliminare au arătat că spirulina poate avea beneficii pentru persoanele care au hepatită cronică și pot proteja ficatul împotriva deteriorării și a cirozei. Trei pacienți care au luat 4, 5 grame de spirulină pe zi, timp de trei luni au dovedit o îmbunătățire a funcției hepatice și a profilului lipidic. (3) Într-un alt studiu, administrarea de spirulină la șoareci, înainte de o doză de acetaminofen, a ajutat la protejarea lor împotriva afecțiunilor hepatice. (4)

Poate susține imunitatea

Studiile efectuate în laborator și pe animale sugerează că spirulina poate stimula funcția imunitară, dar în prezent nu există dovezi care să arate aceleași efecte la om. (5)

Studiile in vitro au sugerat că spirulina are proprietăți antiinflamatorii, antivirale, antitumorale, anticolesterol și imunologice.

Poate avea proprietăți anticancer

Unele dovezi sugerează că spirulina are proprietăți anticancer. Cercetările efectuate pe animale indică că spirulina poate reduce apariția cancerului și dimensiunea tumorii (6).

Un studiu a examinat 87 de persoane din India, cu leziuni precanceroase - numite fibroză submucoasă orală de la nivelul gurii. Printre cei care au luat 1 gram de spirulină pe zi timp de un an, 45% au constatat că leziunile lor au dispărut. (7) Când aceștia au încetat să mai ia spirulină, aproape jumătate dintre ei au remarcat o reapariție a leziunilor.

Poate fi eficientă împotriva anemiei

Există multe forme diferite de anemie. Cea mai frecventă este caracterizată de o reducere a hemoglobinei sau a celulelor roșii din sânge. Anemia este destul de frecventă la adulții în vârstă, ceea ce duce la stări prelungite de slăbiciune și oboseală.

Într-un studiu efectuat la 40 de persoane în vârstă cu istoric de anemie, suplimentele de spirulină au crescut conținutul de hemoglobină al globulelor roșii și au îmbunătățit funcția imunitară (8).

Poate ajuta la controlul zahărului din sânge

Studiile pe animale au asociat spirulina cu nivelurile de zahăr din sânge semnificativ reduse. În unele cazuri, acesta a avut efecte mai evidente decât medicamentele prescrise împotriva diabetului, inclusiv Metformin (9). Există, de asemenea, unele dovezi care susțin că spirulina poate fi eficientă la om.

Într-un studiu de două luni, la care au participat 25 de persoane cu diabet de tip 2, s-a constatat că 2 grame de spirulină pe zi au dus la o reducere impresionantă a nivelului de zahăr din sânge (10). HbA1c, un marker pentru nivelul de zahăr din sânge pe termen lung, a scăzut de la 9% la 8%. Studiile estimează că reducerea cu 1% a acestui marker poate scădea riscul de deces cauzat de diabet cu 21% (11).

Ajută la eliminarea metalelor grele

Spirulina ajută la îndepărtarea metalelor grele din organism. De asemenea, este bogată în clorofilă, care ajută la eliminarea toxinelor din sânge și la stimularea sistemului imunitar. De fapt, un studiu a descoperit că 500 de miligrame de spirulină, administrate în asociere cu suplimentele de zinc au fost suficiente pentru a reduce toxicitatea cu arsenic la jumătate. (12) Dovezile sugerează, de asemenea, că spirulina poate fi utilă pentru expunerea la radioactivitate sau radioterapie.

Crește rezistența

Se știe că spirulina crește arderea grăsimilor în timpul exercițiului fizic. Conținutul ridicat de antioxidanți o face benefică în reducerea oxidării induse de exerciții fizice.

Efecte secundare posibile

Deși puține efecte adverse sunt asociate cu utilizarea spirulinei, consumul de spirulină poate provoca dureri de cap, reacții alergice, dureri musculare, transpirație și insomnie, în unele cazuri.

Persoanele cu alergii la fructe de mare, alge marine și alte fructe de mare ar trebui să evite spirulina. Dacă ai o afecțiune tiroidiană, o afecțiune autoimună, gută, pietre la rinichi, fenilcetonurie sau dacă ești însărcinată sau alăptezi, s-ar putea ca spirulina să nu fie potrivită pentru tine.

Înainte de a folosi spirulină, este indicat să te adresezi unui furnizor de servicii medicale. Este posibil ca spirulina cultivată în sălbăticie să poată absorbi toxinele din apă, cum ar fi microcistinele (provoacă leziuni hepatice severe), poluanți și metale grele.

Dozare

Nu există suficiente date științifice pentru a oferi detalii despre doză recomandată de spirulină. În cercetare au fost utilizate diferite doze de spirulină.

De exemplu, în mai multe studii care examinează beneficiile spirulinei pentru colesterolul ridicat, s-au utilizat doze de 1-8 grame zilnic, timp de patru săptămâni până la șase luni. Pentru a afla informații despre efectele spirulinei asupra hipertensiunii arteriale, a fost utilizată o doză de spirulină de 4,5 grame zilnic timp de șase săptămâni. (13) Și într-un studiu efectuat la pacienții cu diabet zaharat tip 2, a fost utilizat un produs care conține un gram de spirulină, de două ori pe zi timp de două luni. (14)

Doza adecvată pentru tine poate depinde de diverși factori, inclusiv vârsta, sexul și istoricul medical.



AVANTAJE:
Spirulina este o sursă excelentă de proteine, tiamină, riboflavină, niacină, fier, magneziu și potasiu.

DEZAVANTAJE:
Spirulina conține mult sodiu.

Data actualizare: 10-09-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 6840
Bibliografie
1. Blueberry- and spirulina-enriched diets enhance striatal dopamine recovery and induce a rapid, transient microglia activation after injury of the rat nigrostriatal dopamine system. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16176814
2. Spirulina Supplements Improved the Nutritional Status of Undernourished Children Quickly and Significantly: Experience from Kisantu, the Democratic Republic of the Congo. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5061973/
3. Hepatoprotective effects of Spirulina maxima in patients with non-alcoholic fatty liver disease: a case series. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861069/
4. Acetaminophen-induced Liver Injury in Rats and Mice: Comparison of Protein Adducts, Mitochondrial Dysfunction, and Oxidative Stress in the Mechanism of Toxicity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478469/
5. Spirulina in Clinical Practice: Evidence-Based Human Applications. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/
6. Chemoprevention of rat liver toxicity and carcinogenesis by Spirulina. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695150/
7. Evaluation of chemoprevention of oral cancer with Spirulina fusiformis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8584455
8. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/
9. Preventive effect of phycocyanin from Spirulina platensis on alloxan-injured mice.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121873
10. Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12639401
11. Association of glycaemia with macrovascular and microvascular complications of type 2 diabetes (UKPDS 35): prospective observational study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10938048
12. Efficacy of spirulina extract plus zinc in patients of chronic arsenic poisoning: a randomized placebo-controlled study.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16615668
13. Torres-duran PV, Ferreira-hermosillo A, Juarez-oropeza MA. Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids Health Dis. 2007;6:33. doi:10.1186/1476-511X-6-33
14. U. V. Mani, S. Desai & U. Iyer (2000) Studies on the Long-Term Effect of Spirulina Supplementation on Serum Lipid Profile and Glycated Proteins in NIDDM Patients. Journal of Nutraceuticals, Functional & Medical Foods, 2:3, 25-32. doi:10.1300/J133v02n03_03
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Spirulină - algă uscată:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: