Spirulină - algă crudă (inclusiv diferențele dintre alga crudă și alga uscată) Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Spirulină - algă crudă (inclusiv diferențele dintre alga crudă și alga uscată)

Spirulina este o algă de culoare verde-albăstruie și cu o formă spiralată. Poate fi găsită atât în apele dulci, cât și în cele sărate și este considerată un superaliment ca urmare a conținutului bogat de nutrienți și a gustului intens.


Astăzi spirulina este consumată de milioane de oameni din întreaga lume datorită valorii nutritive ridicate și a multor beneficii pentru sănătate. Adesea este folosită pentru prepararea băturilor, a batoanelor energizante sau a suplimentelor alimentare.

Compoziție nutrițională

Spirulina are un conținut ridicat de proteine și vitamine, motiv pentru care este un excelent supliment alimentar pentru persoanele care urmează diete vegetariene sau vegane.


Spirulina conține nutrienți, inclusiv clorofilă, proteine, vitamine, minerale, acizi grași esențiali, acizi nucleici, polizaharide și un spectru vast de antioxidanți.

De asemenea, conține 65-70% proteine, cea mai mare concentrație de proteine găsită în orice produs alimentar, conținând toți aminoacizii esențiali, așadar este o sursă completă de proteine.

Spirulina crudă versus spirulina uscată

Pe piața actuală, spirulina este, în mare parte, disponibilă și consumată în stare uscată sub formă de tabletă, fulgi sau pulbere, dar, din păcate, procesul de uscare degradează vitaminele, mineralele și proteinele.

După expunerea algelor la temperaturi ridicate, compusul important de fitocianină care dă spirulinei proprietățile sale antiinflamatoare și antioxidante devine aproape inexistent.

Un alt aspect important care trebuie luat în considerare este faptul că spirulina uscată are un gust neplăcut care îi împiedică pe mulți oameni să o includă în dieta lor.

Spre deosebire de aceasta, spirulina crudă păstrează toate principiile active și vitalitatea care o fac să fie un superaliment. (1)

Beneficii

Previne malnutriția

Având în vedere profilul nutrițional ridicat, mai multe studii au analizat efectele suplimentelor de spirulină în rândul pacienților malnutriți, inclusiv a femeilor gravide anemice și a copiilor din țările în curs de dezvoltare cu rate ridicate ale sărăciei. (2)


Un astfel de studiu, a fost și cel publicat în Maternal and Pediatric Nutrition în 2016, la care au participat 87 de copii subnutriți și anemici, cu o vârstă mai mică de 5 ani. Cercetătorii au administrat vitamine si suplimente pe bază de spirulină copiilor, urmând ca, ulterior să observe o progrese în creșterea în greutate și în înălțime, în asimilarea de fier și în volumul hemoglobinei. (3)

Îmbunătățirea sănătății intestinale

Studiile pe animale indică că spirulina poate susține sănătatea intestinului pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Un studiu din 2017 pe șoarecii mai în vârstă sugerează că spirulina poate conserva bacteriile intestinale sănătoase în timpul procesului de îmbătrânire. (4)

Pierdere în greutate

Spirulina este un aliment bogate în nutrienți, cu conținut scăzut de calorii. Introducerea spirulinei în dietă poate ajuta oamenii să piardă în greutate fără a irosi nutrienți importanți.

Rezultatele unui studiu sugerează că spirulina poate ajuta la gestionarea greutății. În cadrul studiului, persoanele care au fost supraponderale și au consumat în mod regulat spirulina timp de 3 luni au prezentat un indice de masă corporală îmbunătățit. (5)

Gestionarea diabetului zaharat

Spirulina este o modalitate simplă de a gestiona simptomele diabetului.

Un studiu din 2018 a constatat că suplimentele cu spirulină au redus semnificativ nivelul de glucoză din sânge. (6) Aceste rezultate sugerează că spirulina poate fi folosită pentru a sprijini managementul diabetului de tip 2.

Scăderea colesterolului

Studiile sugerează că suplimentele de spirulină pot reduce colesterolul total.

Un studiu din 2016 sugerează că administrarea de suplimente de spirulină poate avea un efect pozitiv asupra lipidelor din sânge. În cadrul studiului, s-a constatat că spirulina reduce semnificativ colesterolul total și pe cel LDL, în timp ce crește colesterolul HDL. (7)

Prevenirea bolilor cardiace

Tensiunea arterială ridicată și nivelurile de colesterol sunt asociate cu un risc crescut de boala cardiacă. Întrucât spirulina poate reduce acești factori de risc, este posibil ca aceasta să ajute la prevenirea bolilor de inimă.

O revizuire din 2013 sugerează că aceste alge albastre-verzi pot juca un rol în prevenirea bolilor de inimă, datorită efectelor antiinflamatorii și antioxidante. (9)

Stimularea metabolismului

Consumul de spirulină poate ajuta la stimularea metabolismului unei persoane. O rată mai mare a metabolismului poate face o persoană să aibă mai multă energie. De asemenea, poate ajuta la scăderea în greutate.

Într-un studiu din 2014, persoanele care au luat 6 g spirulină pe zi au avut efecte metabolice benefice, împreună cu pierderea în greutate și o mai bună calitate a vieții. (10)

Reducerea simptomelor de alergie

Când o persoană are alergii la polen, praf sau animale de companie, interiorul nasului lor se poate umfla. Această reacție se numește rinită alergică. Există dovezi că spirulina ar putea contribui la ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni.

Un studiu din 2013 afirmă că spirulina poate ameliora inflamația nazală și poate reduce histamina în organism. (11)

Sprijinirea sănătății mintale

O lucrare din 2018 evidențiază rolul pe care spirulina îl poate juca în tratarea tulburărilor de dispoziție. (12)

Spirulina este o sursă de triptofan. Triptofanul este un aminoacid care susține producerea de serotonină. Serotonina joacă un rol important în sănătatea mintală.

Persoanele cu anumite afecțiuni ale sănătății mintale, cum ar fi depresia și anxietatea, pot avea niveluri reduse de serotonină. Utilizarea suplimentelor de triptofan pentru a menține nivelurile serotoninei în limite normale poate juca un rol esențial în susținerea sănătății mintale.

Riscuri

Înrăutăște fenilcetonuria

Spirulina este o sursă bogată de fenilalanină care agravează simptomele fenilcetonuriei, o tulburare dobândită genetic. Pacientul prezintă simptome cum ar fi dezvoltare întârziată, convulsii, hiperactivitate și dizabilitatea analitică.

Exacerbează simptomele bolilor autoimune

O boală autoimună se dezvoltă atunci când sistemul imun atacă țesuturile sănătoase din organism, provocând leziuni ale organelor și inflamații.

Când consumi spirulină, corpul amplifică activitatea sistemului imunitar și dă naștere unei inflamații severe (13).

Interacționează cu medicamentele

Spirulina poate interfera cu medicamentele, în special cu imunosupresoarele. Altfel, aceasta va diminua efectul medicamentelor, ducând la complicații grave.

Disconfort și greață

Consumul de spirulină poate duce la flatulență, cauzând crampe abdominale, greață și anafilaxie, mai ales la persoanele care consumă spirulină pentru prima dată (14).

Soiurile de spirulină infestate cu contaminanți, cum ar fi microcistinele (toxinele produse de algele albastre-verzi), dau naștere și unor afecțiuni gastrice grave cum ar fi deshidratarea acută și indigestia.

Risc pentru femeile gravide și care alăptează

Este recomandat ca femeile însărcinate sau care alăptează să evite administrarea spirulinei sau să rămână sub supraveghere medicală strictă, în timp ce fac acest lucru. Copiii trebuie să fie ținuți departe de aceste suplimente, deoarece pot dezvolta rapid alergii.

Deși algele precum spirulina sunt benefice pentru organismul nostru este important să fie consumate în cantități moderate. Și mai important, pentru a te bucura de beneficiile nutritive ale spirulinei este important să ai în vedere sursa acestor alge.



AVANTAJE:
Conținut ridicat de proteine și vitamine.
Conține 65-70% proteine.
Spirulina crudă păstrează toate principiile active și vitalitatea care o fac să fie un superaliment.

DEZAVANTAJE:
Exacerbează simptomele bolilor autoimune.
Nu este indicată femeilor însărcinate și care alăptează.

Data actualizare: 23-07-2019 | creare: 11-04-2012 | Vizite: 3125
Bibliografie
1. The huge difference between fresh and dried spirulina. Url: https://spirugrow.com/the-huge-difference-between-fresh-and-dried-spirulina/
2. Spirulina: A Panacea for Iron-Deficiency Anemia of Pregnancy (A hypothesis-based Review). Url: https://www.elynsgroup.com/article/spirulina-a-panacea-for-iron-deficiency-anemia-of-pregnancy-a-hypothesis-based-review
3. Impact of spirulina on nutritional status haematological profile andanaemia status in malnourished children. Url: https://www.omicsonline.org/open-access/impact-of-spirulina-on-nutritional-status-haematological-profile-andanaemia-status-in-malnourished-children-in-the-gaza-strip-rand-doi:mpn-1000110.php?aid=74887
4. Spirulina Protects against Hepatic Inflammation in Aging: An Effect Related to the Modulation of the Gut Microbiota?Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490612/
5. Effects of spirulina consumption on body weight, blood pressure, and endothelial function in overweight hypertensive Caucasians: a double-blind, placebo-controlled, randomized trial.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26813468
6. Quantifying the effects of spirulina supplementation on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6241722/
7. A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26433766
8. Health Benefits of Blue-Green Algae: Prevention of Cardiovascular Disease and Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576896/
9. The hypolipidaemic effects of Spirulina(Arthrospira platensis) supplementationin a Cretan population: a prospective study. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1002/jsfa.6261?referrer_access_token=2SGu6pmWn1fi8a_iihDPOk4keas67K9QMdWULTWMo8OgUWWTk-Tp_0ElGQYg3LNYKM8IMkc0W0BrSaqTU2cklExQtdizRmwICQYBEyg0-Vu9tMNjPYnqcUAjI7c2Ntv4Uq_ErnwEYZoIecyxnF_M-A%3D%3D
10. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25331487?dopt=Abstract
11. Complementary Therapies in Allergic Rhinitis. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3845706/
12. Spirulina as a main source of tryptophan for mental illness: Improving level of serotonin through tryptophan supplementation. Url: https://www.researchgate.net/publication/326293829_Spirulina_as_a_main_source_of_tryptophan_for_mental_illness_Improving_level_of_serotonin_through_tryptophan_supplementation
13. Activation of autoimmunity following use of immunostimulatory herbal supplements.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15210464
14. Anaphylaxis to Spirulina confirmed by skin prick test with ingredients of Spirulina tablets. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691514004530
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Spirulină - algă crudă (inclusiv diferențele dintre alga crudă și alga uscată):

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: