Stafide Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
Stafidele se obțin prin uscarea boabelor de struguri și au în mod natural o aromă dulce, fiind utilizate pe scară largă, în special în deserturi.
Compoziție nutrițională
Stafidele reprezintă o sursă importantă de energie, fibre, proteine și carbohidrați. (1) Sunt bogate în zahăr și calorii, dar au un indice glicemic scăzut. Stafidele nu conțin colesterol și sunt, de asemenea, bogate în potasiu, vitamină C, calciu, magneziu, fosfor și sodiu. Acestea conțin vitamine și minerale, cum ar fi tiamina, niacinul, riboflavina, vitamina B-6, fier și zinc.
Beneficii
Îmbunătățesc digestia
Stafidele conțin fibre care încep să se umfle în prezența apei. Acestea dau un efect laxativ stomacului și ajută la ameliorarea constipației. De asemenea, aportul zilnic de stafide menține circulația intestinală regulată, iar fibrele ajută la eliminarea toxinelor din organism. (2).
Un studiu realizat de Dr. Gene Spiller de la Sphera Foundation, California, confirmă faptul că un consum de doar două porții de stafide pe zi poate îmbunătăți funcția colonului și poate reduce riscul de apariție a cancerului de colon. (3)
Previn aciditatea
Stafidele bogate în potasiu și magneziu sunt un remediu natural pentru acidoză. Potasiul și magneziul sunt două dintre cele mai comune componente ale antiacidelor, deoarece sunt considerate bazale pe scala pH.
Acidoza este o stare de aciditate crescută a sângelui (cunoscută și sub numele de toxicitatea sângelui) care poate cauza boli de piele, leziuni ale organelor interne, gută și calculi renali. (4)
Sănătatea oaselor
Calciul, principalul element al oaselor noastre, este prezent în stafide, iar aceste fructe uscate sunt una dintre cele mai bune surse de bor, un micronutrient (un nutrient necesar organismului într-o cantitate foarte mică). Borul este vital pentru formarea corectă a oaselor și absorbția eficientă a calciului. (5)
Stafidele sunt utile în prevenirea osteoporozei induse de menopauză la femei și sunt benefice pentru oase și articulații. Potasiul este un alt nutrient esențial găsit la niveluri ridicate în compoziția stafidelor, care poate contribui la întărirea oaselor și la promovarea creșterii osoase, reducând astfel șansele de osteoporoză.
Creșterea fertilității
Stafidele sunt cunoscute de mult timp pentru a stimula libidoul și pentru a induce starea de excitare, în primul rând datorită prezenței unui aminoacid numit arginină, care este benefic în tratarea disfuncției erectile. Acest lucru este confirmat într-o cercetare la care au participat 180 de pacienți care suferă de astenospermie (o condiție pentru reducerea motilității spermei). (6)
Arginina este un afrodiziac natural care crește nivelurile de motilitate ale spermei, ajutând la creșterea fertilității.
Reduc hipertensiunea
Studiile arată o corelație pozitivă între hipertensiunea arterială redusă și consumul de stafide. Experții consideră că nivelul ridicat de potasiu contribuie la reducerea tensiunii vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale.
Un studiu realizat de Dr. Horacio Adrogue sugerează că fibrele dietetice din stafide sunt, de asemenea, de natură să afecteze biochimia vaselor de sânge și să reducă rigiditatea acestora, ceea ce ajută la diminuarea riscului de hipertensiune arterială. (7)
Gestionarea diabetului
Într-o serie de studii, stafidele au demonstrat că reduc răspunsul postprandial la insulină, ceea ce înseamnă că aceste fructe pot stabiliza nivelurile insulinei de după masă. (8) De asemenea, ele ajută la reglarea eliberării leptinei și ghrelinului, care sunt hormonii responsabili pentru a trasmite semnale organismului atunci când apare senzația de foame sau de plenitudine.
Promovează creșterea sănătoasă în greutate
Stafidele ajută la creșterea în greutate într-un mod sănătos, deoarece acestea conțin fructoză și glucoză. (9) Ele formează o parte ideală a unei diete pentru atleți sau pentru culturiști care au nevoie de un impuls de energie sau pentru cei care doresc să pună în greutate fără a acumula cantități nesănătoase de colesterol.
Ajutor împotriva anemiei
Stafidele conțin fier și vitamine complexe B, care contribuie la tratarea anemiei. Cuprul prezent în stafide ajută și la producerea de globule roșii.
Ajută în tratarea infecțiilor
Stafidele conțin fitonutrienți polifenolici, care sunt cunoscuți ca antioxidanți antiinflamatori (10). Aceste fructe prezintă proprietăți antibacteriene care ajută la scăderea riscului de febră și la uciderea bacteriilor.
Îmbunătățesc vedere
Stafidele conțin fitonutrienți polifenolici, care sunt antioxidanți care ajută la păstrarea unei vederi puternice. Antioxidanții din stafide ajută la protejarea ochilor reducând acțiunea radicalilor liberi care slăbesc vederea și cauzează degenerarea musculară, precum și cataracta. De asemenea, deoarece stafidele au vitamina A, beta-caroten și A-carotenoid și sunt foarte bune pentru ochi.
Efecte secundare
Există câțiva factori de risc în consumul excesiv de stafide.
Creșterea în greutate
Stafidele au un conținut ridicat de calorii, care pot duce rapid la o creștere în greutate.
Diabet
Fructele uscate au, de asemenea, niveluri ridicate de trigliceride datorită conținutului lor ridicat de fructoză (trigliceridele sunt produse secundare ale organismului care metabolizează fructoza).
Nivelurile ridicate de trigliceride pot crește șansele de a dezvolta diabet zaharat, după cum sugerează un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. (11) Dacă prezinți alți factori de risc, acordă o atenție mai mare aportului de stafide din dieta ta.
Alergie
Unii oameni au reacții alergice. Acestea variază de la probleme de respirație, diaree și chiar febră, în unele cazuri.
În concluzie, stafidele oferă diverse beneficii pentru sănătate, dar un factor important îl reprezintă modul în care alegi aceste fructe. Spre exemplu, alegerea stafidelor proaspete este esențială pentru a profita de beneficiile lor.
De asemenea, stafilele ar trebui păstrate într-o zonă rece și uscată. Poate fi depozitate într-un container pentru o perioadă de până la 6 luni, timp în care acestea își păstrează aroma, culoarea și valoarea nutrițională.
Sunt bune în caz de hipertensiune arterială, retenție de fluide, energie insuficientă, anemie și constipație.
Stafidele uscate din comerț pot fi tratate cu sulf și învelite în ulei mineral - îndepărtați acești aditivi spălându-le în apă caldă.
2. CaliforniaRaisins. Url: http://sites.psu.edu/360nutr/wp-content/uploads/sites/14716/2014/10/pic.pdf
3. Effect of Sun-Dried Raisins on Bile Acid Excretion, Intestinal Transit Time, and Fecal Weight: A Dose–Response Study. Url: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/109662003322233477?utm_medium=360&
4. The Acid-Alkaline Imbalance: The Effects, Testing and Treatment. Url: https://www.logan.edu/mm/files/LRC/Senior-Research/2006-Aug-17.pdf
5. Preparation and in-vitro evaluation of indomethacin nanoparticles. Url: http://daru.tums.ac.ir/index.php/daru/article/view/468?&utm_medium=360
6. [Treatment with carnitine, acetyl carnitine, L-arginine and ginseng improves sperm motility and sexual health in men with asthenopermia].Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20940690?&utm_medium=360
7. Sodium and Potassium in the Pathogenesis of Hypertension. Url: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMra064486?utm_medium=360
8. Polyphenol content and health benefits of raisins. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20851304?&utm_medium=360
9. Association of fiber intake and fruit/vegetable consumption with weight gain in a Mediterranean population. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0899900706000207?&utm_medium=360
10. Antioxidant capacity and phenolic content of grapes, sun-dried raisins, and golden raisins and their effect on ex vivo serum antioxidant capacity. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17880162
11. Dietary Fructose Reduces Circulating Insulin and Leptin, Attenuates Postprandial Suppression of Ghrelin, and Increases Triglycerides in Women . Url: https://academic.oup.com/jcem/article/89/6/2963/2870348
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Stafide:
Continut pentru:
100g
1 cană = 145g
50 stafide = 26g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: