Struguri Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Struguri Strugurii sunt fructe compuse, cu boabe de diferite forme și culori, cu miez dulce si semințe în interior. Există aproximativ 60 de soiuri principale de struguri, fiecare soi având alte câteva sute de varietăți.

Culoarea diferă de la verde și galben la roșu, negru, în funcție de compușii chimici. Strugurii pot fi consumați atât proaspeți, cât și uscați, cei din urmă fiind cunoscuți sub denumirea de stafide.

Compoziția nutrițională a strugurilor

100 g de boabe de struguri reprezintă echivalentul a 69 kcal, și aduce un aport considerabil de substanțe nutritive organismului:

  • 80,54 g apă;
  • 18,1 g carbohidrați;
  • 0,72 g proteine;
  • 0,16 g lipide.


Strugurii sunt o importantă sursă de vitamine și minerale:

  • 3,2 mg vitamina C;
  • 66 IU vitamina A;
  • 0,07 mg vitamina B1 (tiamina);
  • 0,07 mg vitamina B2 (riboflavina);
  • 0,18 mg vitamina B3 (niacina);
  • 0,08 mb vitamina B6 (piridoxina);
  • 2 µg acid folic;
  • 14,6 µg vitamina K;
  • 0,19 mg vitamina E;


  • 191 mg potasiu;
  • 20 mg fosfor;
  • 10 mg calciu;
  • 7 mg magneziu;
  • 0,36 mg fier;
  • 2 mg sodiu;
  • 0,07 mg zinc; (1)


Polifenolii din compoziția strugurilor (antocianine, catechine, epicatechine) fac parte din categoria flavonoidelor și au rol protector împotriva agenților patogeni, a paraziților, dar contribuie și la aroma, culoarea și mirosul fructelor.

Coaja boabelor de strugure are un conținut crescut de resveratrol, un compus natural cu rol protector asupra creierului, a sistemului cardiovascular și a sistemului imunitar. Resveratrolul este întâlnit cu precădere în coaja boabelor de struguri negri.

Beneficiile consumului de struguri asupra sănătății

Efectele benefice asupra sistemului cardio-vascular

Studiile epidemiologice sugerează că un consum variat de fructe și legume, inclusiv struguri, are multiple beneficii asupra sănătății, inclusiv asupra sistemului circulator. Conținutul de polifenoli al strugurilor este asociat cu scăderea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Aceștia pot preveni ateroscleroza prin scăderea nivelului de LDL-colesterol, scăderea presiunii sangvine, reducerea inflamației. Polifenolii pot reduce agregarea plachetară și depunerea colesterolului pe vasele de sânge. 

Unele studii au arătat că efectele benefice ale consumului de struguri asupra sistemul cardiovascular sunt întâlnite în special în cazul strugurilor negri (culoarea este dată de conținutul de polifenoli). Sunt însă necesare cercetări aprofundate pentru a putea stabili nivelul de eficacitate al strugurilor împotriva afecțiunilor cardiovasculare. (2)

O meta-analiză publicată în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics arată că și semințele de strugure au posibile efecte benefice asupra presiunii sangvine. Administrarea extractului din semințe de strugure a dus la reglarea presiunii sistolice a sângelui și a ritmului cardiac, însă nu s-au observat modificări asupra nivelului colesterolului și trigliceridelor din sânge. (5)

Proprietățile antioxidante ale strugurilor

Antioxidanții, prezenți în număr crescut în compoziția strugurilor, neutralizează radicalii liberi, prevenind lezarea membranelor celulare și a altor structuri, inclusiv a poteinelor celulare, a lipidelor și a ADN-ului.

Tot ca antioxidanți acționează și vitaminele C, E, A (beta-caroten), mineralele dar și fito-nutrienții (polifenolii).

Strugurii pot proteja sănătatea sistemului digestiv

Posibilul efect benefic al strugurilor asupra sistemului sigestiv este datorat tot polifenolilor. O parte dintre aceștia, antocianinele, esterii hidroxicinamici, flavonoidele și alți metaboliți au un efect pozitiv asupra microflorei intestinale de la nivelul colonului, favorizând digestia. (4)

Strugurii pot avea efect anti-diabetic

Rezultatele unui studiu observațional au arătat că un consum ridicat de struguri, afine, banane, mere și grapefruit, consumate ca atare, poate reduce semnificativ riscul de diabet tip 2. În schimb, consumul aceluiași gramaj, dar de suc de fructe, poate duce la creșterea riscului de a dezvolta afecțiunea.

Explicația stă în faptul că sucul conține o cantitate concentrată de substanțe nutritive, în special carbohidrați, ce pot crește nivelul zahărului din sânge. (6)

Consumul de struguri poate îmbunătăți memoria

Conținutul de polifenoli din struguri are efect anti-inflamator. Reducerea inflamației are efecte benefice asupra funcțiilor cognitice, în special la persoanele în vârstă. Un studiu publicat în British Journal of Nutrition a arătat că în urma consumului de suc de struguri timp de 12 săptămâni s-au observat îmbunătățiri semnificative privind viteza de învățare și memorare, comparativ cu un grup de persoane ce a fost supus tratamentului placebo.

Numărul redus de participanți incluși în studiu face însă greu de afirmat cu certitudine că strugurii îmbunătățesc memoria și funcțiile cognitive. (3)

Posibilul efect anti-cancerigen al strugurilor

Coaja boabelor de strugure și semințele sunt bogate în resveratrol și antioxidanți ce inhibă oxidarea celulară și factorul de creștere al celulelor tumorale. Un studiu publicat în jurnalul Cancer Research sugerează că resveratrolul previne dezvoltarea celulelor canceroase mamare, pancreatice, de colon și de prostată, prevenind declanșarea metastazelor.

Resveratrolul prezintă un posibil efect chemopreventiv și terapeutic și asupra cancerului de piele. Studiile in vivo pe animale au arătat că resveratrolul din struguri blochează dezvoltare celulelor cancerului de piele, prin scăderea potențialului de membrană mitocondrial. Aspectul non-toxic al compusului îl recomandă ca agent în tratamentele pentru melanom. (8)

Sunt necesare studii clinice aprofundate, in vitro  și in vivo, pentru a putea confirma prezența și eficacitatea agenților anti-cancerigeni din struguri și care sunt mecanismele lor exacte de acțiune. (7)

Strugurii întăresc sistemul imunitar

Strugurii conțin vitamina C, un agent ce acționează ca un antioxidant, îmbunătățind sistemul imunitar al organismului. În asociere cu polifenolii, măresc producția de celule ale sistemului imunitar, numite celule gamma-delta T (celule ce acționează rapid împotriva agenților patogeni).

Utilizările industriale ale strugurilor

Strugurii, inclusiv semințele, sunt utilizați ca ingrediente în produsele cosmetice și farmaceutice, ca agenți anti-mătreață, anti-fungici, anti-microbieni, antioxidanți, stabilizatori, agenți pentru protecție solară și în unele medicamente destinate sănătății orale.

Cea mai mare parte din producția de struguri este utilizată în industria vinicolă. Vinurile se clasifică în funcție de tipul strugurilor folosiți, de procesele fizico-chimice de producție și de depozitare.

Din struguri se obține industrial și sucul de struguri, ce poate fi comercializat ca atare sau inclus în alte produse alimentare sau cosmetice.

Extractul din semințe de struguri este utilizat ca supliment nutrițional. Din semințele de struguri se extrage și ulei, utilizat atât în industria cosmetică, dar și în alimentație.

Extractul din coaja boabelor de strugure (enocianina - E 163) este un colorant alimentar, utilizat în special în industria băuturilor răcoritoare, a produselor lactate și zaharoase.

Contraindicații și recomandări privind consumul de struguri

Se recomandă ca strugurii să fie consumați cu tot cu semințe și coajă, deorece acestea conțin multiple substanțe nutritive benefice, precum resveratrolul și polifenolii, ale căror efecte pozitive au fost amintite mai sus.

Unele persoane pot prezenta alergie la struguri, alergie ce se poate manifesta prin strănut, edem, prurit, dureri de stomac până la dificultăți resiratorii și șoc anafilactic. Unele reacții alergice pot fi cauzate de pesticidele de pe fruct, și nu de fructul în sine. În cazul prezentării simptomelor de mai sus se recomandă efectuarea testelor alergologice și evitarea consumului de struguri.

Deși strugurii conține relativ puține calorii, acestea provin din carbohidrați, existând posibilitatea de a favoriza creșterea greutății corporale, dacă sunt consumați în exces.

De asemenea, un consum prea ridicat de struguri poate accelera tranzitul intestinal, ducând în unele cazuri la diaree și crampe abdominale.

Se recomandă depozitarea strugurilor în frigider și spălarea lor înainte de a-i consuma, pentru a înlătura urmele de pesticide sau alte bacterii patogene.

Știați că?

  • Strugurii conțin aproximativ 80% apă, iar stafidele (boabe uscate de strugure) conțin doar 15 % apă.
  • Deși sunt mai dulci, strugurii albi conțin mai puține substanțe nutritive.
  • Seva produsă de vița-de-vie primăvara este utilizată ca tratament naturist pentru conjunctivită și alte afecțiuni oculare, dar și pentru probleme dermatologice (posibil efect anti-inflamator și antiseptic asupra eczemelor). În timp ce compoziția biochimică a sevei a fost determinată, lipsa studiilor clinice face imposibil de confirmat efectele benefice ale „sevei din plâns” de la vița-de-vie asupra afecțiunilor oculare și dermatologice. (9)
  • În întreaga lume sunt aproximativ 8.000 de varietăți de struguri.
  • Vinul a fost produs din struguri începând din jurul anului 5000 î.Hr.
  • Dintr-un hectar de viță-de-vie se obțin aproximativ 15.000 de pahare de vin.




 



AVANTAJE:
Strugurii sunt o sursă bună de vitamina C si vitamina A, având un conținut scăzut de grăsimi și sodiu.
Strugurii sunt o importantă sursă de minerale.
Conțin antioxidanți cu rol benefic pentru sănătate.
Au rol protector asupra sistemului cardiovascular, a sistemului imunitar și a creierului.
Sunt utilizați în unele tratamente și produse cosmetice.


DEZAVANTAJE:
Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de struguri provine din zaharuri.
Consumați în exces, pot cauza probleme stomacale.
Unele persoane pot prezenta alergii la struguri, inclusiv la semințele fructului.

Data actualizare: 25-10-2016 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 39018
Bibliografie
1. National Nutrient Database for Standard Reference Release 27 , link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2288?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=grape
2. Grapes and cardiovascular disease, link: http://jn.nutrition.org/content/139/9/1788S.short
3. Pilot study showed concord grape juice helped improve memory measures in older adult, link: http://www.grapescience.com/concord-grapes-in-the-news/something-to-think-about-february-2010.aspx
4. Evidence presented at major scientific conference reinfoces role of concord grape juice in a healthy lifestyle, link: http://www.grapescience.com/concord-grapes-in-the-news/a-toast-to-your-health-with-grape-juice-october-2011.aspx
5. The effect of grape seed extract on cardiovascular risk markers: a meta-analysis of randomized controlled trials, link: http://www.andjrnl.org/article/S0002-8223(11)00587-6/abstract
6. Fruit consumption and risk of type 2 diabetes: results from three prospective longitudinal cohort studies, link: http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001
7. Inhibition of Prostate Cancer Growth by Muscadine Grape Skin Extract and Resveratrol through Distinct Mechanisms, link: http://cancerres.aacrjournals.org/content/67/17/8396.full?maxtoshow=&HITS=10&hits=10&RESULTFORMAT=&author1=Hudson%252C+T&titleabstract=Muscadine&searchid=1&FIRSTINDEX=0&resourcetype=HWCIT
8. The Grape Antioxidant Resveratrol for Skin Disorders: Promise, Prospects, and Challenges, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060966/
9. Sevoterapia oculară cu ajutorul sevei din plâns provenită de la vița de vie, link: http://www.amtsibiu.ro/Arhiva/2012/Nr1-ro/Nicolescu.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Struguri:

Continut pentru:
100g 1 cană = 150g 1 boabă = 6g 1 porție = 75g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: