Șuncă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor: Redacția ROmedic

Șuncă

Șunca oferă un aport de proteine și unele vitamine și minerale, dar este, de asemenea, bogată în sodiu și în grăsimi.

Compoziție nutrițională

O porție de 85 de grame de șuncă dezosată și prăjită oferă 151 calorii, 19,2 grame de proteine și 7,7 grame de grăsime, inclusiv 2,7 grame de grăsimi saturate și 50 miligrame de colesterol. (1)

Beneficii

Sursă de proteine

Proteina dezvoltă masa musculară și promovează o imunitate sănătoasă. De asemenea, este vitală pentru copiii în creștere, deoarece proteinele furnizează aminoacizi către celulele și țesuturile copilului. (2) De asemenea, șunca are un conținut scăzut de grăsime. Încearcă să alegi variantele fără prea multă grăsimi și să le consumi într-un mod cât mai sănătos, în combinație cu un amestec de legume.

Sursă de vitamine B

Șunca furnizează, de asemenea, o mulțime de vitamine din complexul B, o familie de nutrienți care ajută la descompunerea alimentelor în energie. Deoarece sunt importante pentru metabolizarea nutrienților precum carbohidrații și proteinele, vitaminele B ajută la susținerea stilului de viață activ al familiei tale. Și anumite vitamine B, precum niacina (numită și vitamina B-3) promovează, de asemenea, o bună sănătate a creierului.

O porție de 85 de grame de șuncă fiartă, de exemplu, are 3,6 miligrame de vitamina B-3. Adică aproximativ un sfert din necesarul de niacină pentru un adult. (3)

Dezavantaje

Sodiu

Pentru că este o carne procesată, șunca are, de obicei, un conținut ridicat de sare. O porție de șuncă fiartă are 1.132 miligrame de sodiu, care reprezintă cantitate zilnică totală de sodiu pentru copii. (4)

Sodiul declanșează retenția de lichide și poate provoca hipertensiune arterială - un factor de risc pentru bolile de inimă.

Carne procesată

Carnea prelucrată, precum șunca, îți crește, de asemenea, riscul pentru numeroase probleme de sănătate. Un studiu publicat în Current Atherosclerosis Reports a constatat că aceste tipuri de carne au fost legate de un risc mai mare de boli de inimă și diabet de tip 2. (5) Un alt studiu, publicat în PLOS Medicine, a descoperit că un consum regulat de carne procesată îți crește riscul de cancer de colon și de plămâni. (6) Ar fi mai bine să alegi peștele, carne de pui fără piele sau surse de proteine vegetariene.

Este șunca recomandată în dieta culturiștilor?

Șunca are un raport proteine-grăsime mai mare decât peștele gras. Consumul de șuncă este o opțiune bună atunci când ai nevoie de o schimbare sau atunci când nu este disponibilă o altă sursă de proteine.

Potrivit Harvard Medical School, ar trebui să consumi 85 de grame de șuncă pe săptămână. (7) Când este consumată împreună cu salată, poate fi un mic dejun sănătos și bogat în proteine.

Cum alegi cel mai bun tip de șuncă?

Pentru a alege o șuncă mai sănătoasă, ar trebui să verifici lista ingredientelor. Unele dintre ingredientele care trebuie evitate includ azotatul de sodiu, nitritul de sodiu, BHA (hidroxianisol butilat) și BHT (hidroxitoluen butilat). De asemenea, evită șunca afumată cu adaos de aspartam.

Carnea procesată ar trebui să fie consumată ocazional. Dacă alegi să o consumi, ar trebui să eviți să adaugi sosuri pentru a preveni creșterea suplimentară a conținutului de sodiu și de calorii.AVANTAJE:
Șunca este o sursă de proteine, niacină și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Șunca este bogată în colesterol și mai ales în sodiu.

Data actualizare: 04-10-2019 | creare: 08-05-2012 | Vizite: 6404
Bibliografie
1. Ham, sliced, regular (approximately 11% fat) Nutrition Facts & Calories. Url; http://nutritiondata.self.com/facts/sausages-and-luncheon-meats/1345/2
2. Protein. Url: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/protein/
3. USDA NND: Pork, cured, ham and water product, slice, boneless, separable lean only, heated, pan-broil
Linus Pauling Institute: Niacin
4. Colorado State University Extension: Sodium and the Diet.
5. Unprocessed Red and Processed Meats and Risk of Coronary Artery Disease and Type 2 Diabetes – An Updated Review of the Evidence. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3483430/
6. Red and processed meat consumption and the risk of lung cancer: a dose-response meta-analysis of 33 published studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4100964/
7. Red and processed meats raise colorectal cancer risk. Url: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/red-and-processed-meats-raise-colorectal-cancer-risk
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Șuncă:

Continut pentru:
100g 1 felie = 28g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: