Tărâțe de grâu Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina
![Tărâțe de grâu](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=149.jpg&w=180&h=250&cale=/uploadart/alimente)
Tărâţele de grâu sunt de fapt coaja exterioară a bobului de grâu care, de regulă, se elimină în procesul obţinerii făinii. Această coajă, atunci când este proaspătă, este o sursă de nutrienţi: vitamine, minerale, celuloză, carbohidraţi şi aminoacizi esenţiali.
Compoziție nutrițională
Printre vitaminele conţinute de tărâţele de grâu, cele mai importante sunt cele din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), betacarotenul și vitaminele D, E şi PP.
De asemenea, țărâțele de grâu furnizează mai mult de jumătate din valoarea zilnică de seleniu și de mangan.
Acestea au un conținut scăzut de grăsimi totale, grăsimi saturate și colesterol, fiind o sursă importantă de fibre. (1)
Beneficii
Îmbunătățesc digestia
Tărâțele de grâu sunt bogate în fibre care pot ajuta la ameliorarea sau prevenirea constipației și pot menține un ritm regulat al mișcărilor intestinale. (2)
În plus, studiile au arătat că tărâțele de grâu pot reduce simptomele digestive, cum ar fi balonarea și disconfortul și sunt mai eficiente în îmbunătățirea digestiei decât alte forme de fibre insolubile precum ovăzul și anumite fructe sau legume. (3)
Într-un studiu realizat într-o perioadă de 14 zile, cercetătorii au dovedit că un consum de cereale insolubile, în principal cel bazat pe aportul de tărâțe de grâu, asigură îmbunătățiri semnificative în funcționarea corectă a intestinului (de exemplu, ușurința defecării) și a sentimentelor digestive (balonare, constipație, senzație de disconfort). S-au constatat îmbunătățiri semnificative și în ceea ce privește stare generală de bunăstare (senzația de mai puțină grăsime, mai multă concentrare, senzația de fericire și energie și, un nivel redus al stresului, obosealii mentale și fizice, al dificultăților de concentrare și mai puține dureri de cap). (4)
Tărâțele de grâu sunt, de asemenea, bogate în prebiotice, care sunt fibre care acționează ca o sursă de hrană pentru bacteriile intestinale sănătoase, crescând numărul acestora, ceea ce promovează, încă o dată, sănătatea intestinului. (5)
Pot ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer
Numeroase studii efectuate atât la oameni cât și la șoareci au asociat aportul de tărâțe de grâu cu un risc redus de cancer de colon. (6)
Mai mult, tărâțele de grâu par a împiedica dezvoltarea tumorilor în colon într-un mod mai consistent în comparație cu alte surse de fibre, cum ar fi tărâțele de ovăz (7).
Efectul tărâțelor de grâu asupra riscului de cancer de colon este probabil datorat în parte conținutului ridicat de fibre, deoarece numeroase studii au asociat o dietă bogată în fibre cu un risc redus de cancer de colon. (8) (9)
Cu toate acestea, conținutul de fibre al tărâțelor de grâu nu poate contribui exclusiv la reducerea acestui risc. Alte componente ale tărâțelor de grâu - cum ar fi antioxidanții naturali precum lignanele fitochimice și acidul fitic constituie și ele un rol important. (10) (11)
Tărâțele de grâu pot juca, de asemenea, un rol protector împotriva dezvoltării cancerului de sân datorită conținutului său de acid fitic și lignan (12). Acești antioxidanți inhibă creșterea celulelor canceroase mamare, iar fibrele conținute de aceste alimente scad riscul dezvoltării acestui tip de cancer. Studiile au arătat că fibrele pot crește cantitatea de estrogen excretată de organism, determinând o reducere a nivelurilor de estrogen circulant. O astfel de scădere a estrogenului circulant poate fi legată de un risc redus de cancer mamar. (13)
Asigură sănătatea inimii
Un mic studiu recent a raportat o scădere semnificativă a colesterolului total după consumul zilnic de tărâțe de grâu pentru o perioadă de trei săptămâni. În plus, nu a fost găsită nicio reducere a colesterolului HDL. (14)
Cercetările sugerează, de asemenea, că dietele bogate în fibre dietetice pot scădea ușor trigliceridele din sânge (15). Trigliceridele sunt tipuri de grăsimi găsite în sângele care sunt asociate cu un risc mai mare de afecțiuni cardiace dacă se află în număr crescut.
Posibile riscuri
Conțin gluten
Majoritatea oamenilor pot consuma gluten fără a avea efecte secundare adverse. Cu toate acestea, unii indivizi pot avea dificultăți în tolerarea acestui tip de proteine.
Boala celiacă este o boală autoimună în care organismul interpretează, în mod greșit, glutenul ca o amenințare pentru organism, cauzând simptome digestive cum ar fi dureri abdominale și diaree. Ingestia provocată de gluten poate, de asemenea, să deterioreze mucoasa intestinului subțire la pacienții cu care suferă de boala celiacă. (16)
Prin urmare, persoanele cu boala celiacă și sensibilitatea la gluten ar trebui să evite cerealele care conțin gluten, inclusiv tărâțele de grâu.
Conțin fructan
Fructanul este un carbohidrat format dintr-un lanț de molecule de fructoză, cu o moleculă de glucoză la sfârșit. Poate fi găsit în grâu, dar și în ceapă, usturoi și alte legume. Acest carbohidrat este indigestibil și fermentează în colon. Acest proces de fermentare poate produce efecte secundare digestive neplăcute, cum ar fi durerea abdominală sau diareea, în special la persoanele cu sindromul intestinului iritabil. (17)
Conțin acid fitic
Acidul fitic este un nutrient găsit în toate semințele de plante, inclusiv în produsele din grâu integral. (18) Acesta poate împiedica absorbția anumitor minerale, cum ar fi zincul, magneziul, calciul și fierul. Astfel, absorbția acestor minerale poate scădea dacă este consumată cu o alimente bogată în acid fitic, cum ar fi tărâțele de grâu.
Interacțiunea cu medicamente
Digoxin (Lanoxin)
Tărâțele de grâu sunt bogate în fibre. Fibrele pot scădea absorbția și pot scădea eficacitatea digoxinei (Lanoxin). Ca regulă generală, orice medicamente administrate pe cale orală trebuie luate cu o oră înainte sau patru ore după consumul de tărâțe de grâu pentru a preveni această interacțiune. (18)
Există multe modalități prin care tărâțele de grâu pot fi adăugate în dietă. Când vine vorba de produse de panificație, acest produs versatil poate fi adăugat pentru a stimula aroma și textura. Cu toate acestea, consumul exagerat de tărâțe de grâu poate provoca disconfort digestiv din cauza conținutului ridicat de fibre. Așadar, acestea trebuia consumate cu moderație și împreună cu un aport ridicat de lichide pentru a ajuta la digestie.
Tarâțele sunt bune pentru reducerea colesterolului, ajută digestia și previn constipația.
2. Wheat bran: its composition and benefits to health, a European perspective. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3507301/
3. [Positive effects of wheat bran for digestive health; scientific evidence].Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2626777
4. Short Term (14 Days) Consumption of Insoluble Wheat Bran Fibre-Containing Breakfast Cereals Improves Subjective Digestive Feelings, General Wellbeing and Bowel Function in a Dose Dependent Manner. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3705356/
5. Fiber and prebiotics: mechanisms and health benefits.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609775
6. Preventive potential of wheat bran fractions against experimental colon carcinogenesis: implications for human colon cancer prevention.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10987288
7. Role of dietary fiber in colon cancer: an overview.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10089109
8. Dietary fibre, whole grains, and risk of colorectal cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3213242/
9. Dietary fiber intake and risk of colorectal cancer and incident and recurrent adenoma in the Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4588743/
10. Lignans are involved in the antitumor activity of wheat bran in colon cancer SW480 cells.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15735100
11. Protection against cancer by wheat bran: role of dietary fibre and phytochemicals.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10091039
12. [Wheat bran and breast cancer: revisiting the estrogen hypothesis].. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10883293
13. Postmenopausal serum androgens, oestrogens and breast cancer risk: the European prospective investigation into cancer and nutrition.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16322344/
14.Whole-grain wheat breakfast cereal has a prebiotic effect on the human gut microbiota: a double-blind, placebo-controlled, crossover study.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17761020/
15. Dietary fiber prevents carbohydrate-induced hypertriglyceridemia.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11122790
16. Non-coeliac gluten sensitivity: piecing the puzzle together. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4406911/
17. Investigation of Dietary Absorptive Capacity of Fructans in Healthy Subjects - A Dose Response Study. Url: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00988403
18. WHEAT BRAN. Url: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-867/wheat-bran
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Tărâțe de grâu:
Continut pentru:
100g
1 cană = 58g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: