Telemea de oaie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Telemea de oaie

Brânza este produsă în întreaga lume. Diferite soiuri sunt obținute din brânză proaspătă sau brânză matură. Este un aliment care poate fi inclus cu ușurință în dieta zilnică.

Brânza telemea
este un aliment tradițional românesc, omniprezent în bucătăria noastră. Fie că decizi să o folosești pe post de gustare sau în combinație cu alte preparate, telemeaua este hrănitoare și o sursă bună de nutrienți.

Telemeaua este preponderentă în dieta noastră, fiind cea mai folosită în bucătăria românească. Este o brânză sărată cu conținut ridicat de apă, cu un conținut de grăsime care poate ajunge până la 50% și aproximativ 25%.

Beneficii

Vitamine

Telemeaua de oaie conține vitaminele A, B, D și E, care sunt esențiale pentru o bună stare de sănătate și sunt cele mai comune suplimente achiziționate pentru a te asigura că cerințele dietetice zilnice sunt îndeplinite. (1)

Nu este nevoie să incluzi suplimente în dieta ta dacă asiguri doza recomandată de vitamine în mod natural prin alimentele preferate, cum ar fi laptele și brânza de oaie.

Creștere și dezvoltare

Cu 5,4 grame de proteine per 100 de grame, laptele de oaie este mai nutritiv decât laptele de vacă (3,2 grame), laptele de capră (3,1 grame) și laptele de bivoliță (4,5 grame). Aceasta face ca telemeaua de oaie să fie recomandată pentru creștere și dezvoltare, deoarece proteinele sunt esențiale pentru producerea țesuturilor, a celulelor și a materiei osoase în organism. (2)

În plus, proteina este o formă excelentă de energie utilizabilă, ușor accesibilă, care te menține activ.

Intoleranță la lactoză

În cazul celor care sunt intoleranți la lactoză, telemeaua de oaie se poate dovedi a fi o alternativă.

Laptele de oaie conține lactoză, astfel încât nu este recomandat persoanelor cu intoleranță la lactoză, dar, potrivit British Sheep Dairying Association, unii oameni sunt capabili să-l tolereze. (30

Telemeaua de oaie s-a dovedit a conține o proporție mai mare de acizi grași saturați cu lanțuri scurte, ceea ce duce la o absorbție mai mare a lactozei, ceea ce o face mai ușor de digerat.

În plus, produsele din lapte de oaie, cum ar fi iaurtul și brânza, pot fi adesea tolerate de persoanele care au probleme cu digestia laptelui de vacă. Acest lucru se datorează faptului că toată lactoza a fost transformată în acid prin bacterii de acid lactic adăugate de producătorul de brânză sau iaurt în timpul procesului de fabricare a brânzeturilor.

Un alt beneficiu este că includerea acestei brânze de oaie în dietă poate ajuta la gestionarea astmului și a eczemelor. Trecerea la produsele lactate de oaie este recomandată atât de către Consiliul de Cercetare al Astmului cât și de Societatea Națională pentru Eczeme.

Aport de energie

Conținutul de grăsimi și de proteine din laptele de oaie este un parametru valoros în estimarea aportului de energie. Există o concentrație mare de proteine și grăsimi în laptele de oaie care oferă organismului mai multă energie decât laptele de vacă.

Digerabil

Laptele de oaie este mai digerabil decât laptele de vacă; recomandat pentru persoanele în vârstă. Un motiv pentru aceasta este faptul că studiile au constatat că proteinele conținute de laptele de oaie sunt hidrolizate (descompuse prin reacția cu apa) mai repede decât proteinele din laptele de vacă, datorită diferențelor mici în structura lor.

Până în prezent, nu s-au făcut studii clinice care să susțină acest lucru, dar potențialul proteinelor din zer este semnificativ.

Scăderea tensiunii arteriale

Unele cercetări sugerează că concentrațiile unice ale unor aminoacizi din laptele de oaie ar trebui să înlocuiască, în mod natural, medicamentele de scădere a tensiunii arteriale. (4)

Pentru persoanele care preferă o abordare naturală a sănătății, telemeaua de oaie poate fi o opțiune bună pentru protejarea sănătății inimii prin reducerea tensiunii vaselor de sânge și a arterelor.

Studiile au dovedit deja că laptele de capră conține trei peptide de scădere a tensiunii arteriale.

Îmbunătățește absorbția de calciu

Absorbția de calciu este esențială pentru multe funcții ale corpului, incluzând menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei odată cu îmbătrânirea.

Există unele dovezi că un compus găsit la nivel înalt în telemeaua de oaie, CPP, ajută la absorbția de calciu, dar acest lucru nu este dovedit.

Combaterea cancerului și repararea celulelor deteriorate

Mai multe studii au demonstrat această utilizare potențială a nucleozidelor și nucleotidelor în combaterea cancerului și promovarea creșterii celulelor sănătoase și tratamentul unei mari varietăți de afecțiuni intestinale, inclusiv leziuni ale medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene. (5)

Acești compuși sunt deosebit de bogați în telemeaua de oaie, cu valori adesea de 50-100 de ori mai mari decât în produsele din lapte de vacă.

Dezavantaje

Conținut ridicat de grăsimi

După cum sa menționat mai sus, laptele de oaie este destul de ridicat în grăsimi, deci, dacă în prezent suferi de obezitate sau de alte afecțiuni legate de greutate, utilizarea brânzei de oaie ca sursă de nutrienți poate să nu fie alegerea cea mai înțeleaptă.

Nivelul ridicat de calorii în această alternativă poate îngreuna pierderea în greutate dacă nu ești conștient de aportul tău.



AVANTAJE:
Conține vitaminele A, B, D și E.
În cazul celor care sunt intoleranți la lactoză, telemeaua de oaie se poate dovedi a fi o alternativă.
Laptele de oaie este mai digerabil decât laptele de vacă.
Combaterea cancerului și repararea celulelor deteriorate .

DEZAVANTAJE:
Conținut ridicat de grăsimi.

Data actualizare: 18-01-2019 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 10168
Bibliografie
1. The quality of sheep milk: a review. Url: http://www.publish.csiro.au/an/EA96014
2.Effects of nutrition on the contents of fat, protein, somatic cells, aromatic compounds, and undesirable substances in sheep milk. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377840106002641
3.The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586535/
4.Milk-derived bioactive peptides: From science to applications. Url:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464609000085
5.Nucleosides and nucleotides: natural bioactive substances in milk and colostrum. Url: https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/nucleosides-and-nucleotides-natural-bioactive-substances-in-milk-and-colostrum/610774BFF81E99F9E87C1EBF0D8E680E
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Telemea de oaie:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.