Telemea de vacă Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Telemea de vacă

Fie că este consumată ca atare, fie că este adăugată în salate sau plăcinte, telemeaua de vacă este un aliment versatil, care poate fi introdus cu ușurință într-o dietă.

Beneficii

Beneficiile majore pentru sănătate ale acestui tip de brânză de vacă includ prevenirea hipertensiunii și a osteoporozei. De asemenea, ajută la menținerea sănătății osoase, creșterea greutății și îngrijirea dentară.

Îngrijire dentară

Telemeaua de vacă are un conținut foarte ridicat de calciu, un aspect important de luat în considerare pentru dinți puternici. (1)

Îmbunătățește sănătatea osoasă

În afară de conținutul foarte ridicat de calciu, telemeaua de vacă este bogată și în vitamina B, care este benefică pentru copii, femei (mai ales atunci când sunt însărcinate sau alăptează) și persoanele în vârstă, pentru formarea și întărirea oaselor și a cartilajelor. Vitamina B din telemea ajută la absorbția și distribuția adecvată a calciului. (2)

Osteoporoza

Osteoporoza este în principal o boală de deficit cauzată de o deficiență de calciu, ducând la scăderea densității minerale osoase. Acest lucru este întâlnit în special la femeile care sunt la menopauză, vârstnici și copii care suferă de malnutriție.

Aceste situații pot fi îmbunătățite prin aportul de proteine, calciu și o dietă bogată în vitamine. Doar conținutul de calciu nu va ajuta prea mult, deoarece problema constă în absorbția și utilizarea acestuia pentru formarea osoasă. Aceste trei componente se găsesc în abundență în telemeaua de vacă. Prin urmare, poate fi o parte ideală a dietei pentru cei care suferă de osteoporoză.

Acid linoleic conjugat (CLA)

Telemeaua de vaci conține cantități mici de acid linoleic conjugat (CLA).

Cercetările au sugerat că CLA poate ajuta la prevenirea obezității, a bolilor de inimă și la reducerea inflamației. Brânzeturile (și alte produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi laptele integral și untul) provenite de la 100% animale hrănite cu iarbă, conțin mai mult CLA. (3)

Nu numai că grăsimile din telemea includ CLA, potrivit unei analize a cercetării care privea consumul de lactate și sănătatea inimii, produsele lactate cu conținut de grăsimi par să furnizeze o nutriție mai mare și au proprietăți antiinflamatorii. (4)

Produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul și brânza, pot avea un efect pozitiv și mai clar asupra sănătății cardiovasculare.

Dezavantaje

Hipertensiunea

Sodiul și colesterolul sunt cele două elemente considerate, în principal, dăunătoare hipertensiunii.

Telemeaua are un coținut ridicat de grăsimi. De asemenea, aceasta are și un adaos mare de sodiu.
Acesta nu este niciodată suficient de scăzut pentru a fi recomandat persoanelor hipertensive, deoarece sarea reprezintă o parte inevitabilă a brânzei. În general, nu este recomandat persoanelor care suferă de hipertensiune (tensiune arterială crescută).

Promovează creșterea în greutate

Brânza este o hrană excelentă pentru a câștiga greutate. Este plină de proteine, grăsimi, calciu, vitamine și minerale. Aveți nevoie de proteine pentru formarea și creșterea mușchilor, grăsimi pentru procesele pe bază de grăsimi din organism, calciu pentru oase mai puternice și mai puternice și vitamine și minerale pentru îmbunătățirea funcției metabolice. Trebuie doar să mănânci o mulțime de ele, să vă faceți exercițiul și să dormiți o cantitate adecvată.

Riscuri

Unii oameni sunt sensibili la brânză. Brânza conține lactoză, un zahăr care nu poate fi digerat de oameni cu intoleranță la lactoză, deoarece corpul lor nu are enzima care o descompune. În aceste cazuri, prea multă lactoză poate duce la probleme digestive, inclusiv la gaz și balonare. (5)

Oamenii pot fi, de asemenea, alergici la cazeina, una dintre principalele proteine găsite în lapte, motiv pentru care telemeaua de vacă nu este recomandată în acest caz. (6)

Telemeaua de vacă este, de asemenea, o hrană densă din punct de vedere caloric. În funcție de varietatea de brânză pe care o consumi, ai un aport de aproximativ 100 de calorii pe porție.

În cele din urmă, telemeaua de vacă nu conține fibre, iar consumul excesiv de lactate pasteurizate poate provoca constipație.



AVANTAJE:
Prevenirea hipertensiunii și a osteoporozei
Ajută la menținerea sănătății osoase, creșterea greutății și îngrijirea dentară

DEZAVANTAJE:
Conținut ridicat de sodiu și colesterol

Data actualizare: 21-01-2019 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 22388
Bibliografie
1. Association between Dairy Intake and Caries among Children and Adolescents. Results from the Danish EYHS Follow-Up Study. Url: https://www.karger.com/Article/Abstract/375505
2. Food for strong bones. Url: https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/food-for-strong-bones/
3. Conjugated Linoleic Acid: Potential Health Benefits as a Functional Food Ingredient. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26735796
4. Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to be Concerned? Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29494487
5. Double blind study of milk lactose intolerance. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/348553
6. Effects of cow’s milk beta-casein variants on symptoms of milk intolerance in Chinese adults: a multicentre, randomised controlled study. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5657040/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Telemea de vacă:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: