Ţelină Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ţelină Țelina (Apium graveolens) este o legumă rădăcinoasă bogată în vitamina C, fibre, proteine, consumată atât crudă, cât și gătită termic, la supe, sosuri, salate etc. Are textura asemănătoare cartofului când este fiartă, dar puțin mai fermă și are o aromă specifică.

Alegere, depozitare și consum

Este o legumă rădăcinoasă având coaja maronie sau cu tentă de verde, formă neregulată, iar interiorul este alb, ușor buretos dar dur în același timp. Este înrudită cu păstârnacul, morcovul, pătrunjelul și anasonul. Asemenea merelor, țelina curățată își schimbă culoarea rapid, oxidându-se, fiind necesară imersarea într-un bol cu apă cu suc de lămâie sau câteva felii de lămâie pentru a preveni colorarea în maroniu.

Se gătește prin fierbere, coacere, la aburi etc. Se consumă sub formă salate, piureuri, dar și la supe și ciorbe.

Alegeți rădăcinile medii, deoarece acestea au de obicei cea mai pronunțată aromă. Cele mai mari  sunt indicate pentru piureuri. Se depozitează la frigider în pungi de plastic sau hârtie, putând fi păstrată chiar și câteva luni. Nu se recomandă congelarea acestei rădăcinoase. Se folosește la salate, ca garnitură sub diverse forme, fiartă și pasată, potrivindu-se în combinație alături de cartofi, pentru aromă.  

Pentru curățare și preparare se taie capătul superior și cel inferior. Ulterior, se așează pe un tocător și se îndepărtează cu ajutorul unui cuțit restul cojii maronii. Se feliază, se răzuiește sau se taie în cuburi, în funcție de preferințe.

Compoziția nutritivă a țelinei

Țelina abundă în vitamina C, vitamina K și potasiu. Este săracă în calorii și bogată în apă. Fibrele sunt compuși esențiali, reprezentați de celuloză și hemiceluloză, ce contribuie la reglarea tranzitului intestinal și reglează asimilarea nutrienților.  

Este un aliment sărac în calorii, cu numeroase elemente nutritive, vitamine, minerale și fibre.

Conține antioxidanți poliacetilenici, cum ar fi falcarinol, falcarindiol, panaxidiol sau metil-falcarindiol. Este o sursă importantă de vitamina K, conținând aproximativ 35% din doza zilnică recomandată/100 g. Este și o sursă importantă de minerale esențiale, cum ar fi fosfor, fier, calciu etc.

Două categorii principale de compuși sunt responsabili de aroma unică a țelinei, terpenele și ftalidele. Terpenele sunt compuși aromatici importanți din anumite plante, în timp ce ftalidele sunt mai puțin predominante, dar cu o contribuție majoră pentru aroma specifică a țelinei.

Gătirea țelinei prin fierbere, opărire sau coacere duce la pierderea unei cantități de calorii, la pierderea completă a zaharurilor, diminuarea concentrației de vitamine, minerale și acizi grași.

Iată care sunt cele mai importante elemente nutritive din țelina crudă și cea gătită:

Țelină crudă (100 g) Țelină gătită (100 g)
Apă (g) 88 92,3
Calorii (kcal) 42 27
Proteine (g) 1,5 0,96
Lipide totale (g) 0,3 0,19
Carbohidrați (g) 9,2 5,9
Fibre (g) 1,8 1,2
Zaharuri (g) 1,6 -
Minerale    
Calciu (mg) 43 26
Fier (mg) 0,7 0,43
Magneziu (mg) 20 12
Fosfor (mg) 115 66
Potasiu (mg) 300 173
Sodiu (mg) 100 61
Zinc (mg) 0,33 0,2
Vitamine    
Vitamina C (mg) 8 3,6
Acid folic (µg) 8 3
Vitamina E (mg) 0,36 -
Vitamina K (µg) 41 -
Sursa: USDA (1, 2)

Beneficiile consumului de țelină

Țelina are efect antioxidant și antiinflamator

Țelina este o sursă importantă de vitamina C și magneziu, compuși cu rol antioxidant și cu rol antiinflamator. Compușii antioxidanți fenolici includ: acizii fenolici (acidul cafeic, acidul cafeolichinic, acidul cinamic, acidul cumaric, acidul ferulic), flavone (apigenină, luteolină), flavonoli (quercitină, kaempferol), fitosteroli etc.

Beneficiile cardioprotectoare ale țelinei

Ftalidele (sedanolide și butilftalide) sunt o categorie de fitonutrienți din țelină ce asigură beneficii cardiovasculare. Compușii fenolici din țelină contribuie la aroma unică a acesteia. Aceste substanțe relaxează musculatura inimii datorită impactului asupra nivelului de calciu și potasiu din interiorul celulelor și a activității sistemului nervos implicat în relaxarea musculară.

Aceiași compuși acționează ca diuretice, scăzând presiunea sangvină din interiorul vaselor de sânge. Țelina ar putea fi benefică și în reducerea hipertensiunii arteriale, asupra colesterolului, trigliceridelor. Are efecte anticoagulante prin creșterea cantității de calciu și reducerea cantității de potasiu de la nivelul țesutului cardiac. (5)

Țelina ar putea fi benefică pentru digestie

Pe lângă antioxidanți și agenți antiinflamatori, țelina conține polizaharide ce au beneficii asupra sistemului digestiv. Polizaharidele din țelină favorizează activitatea antiinflamatoare a compușilor care sunt, de asemenea, prezenți în aceasta. Un astfel de compus este apiumana ce susține integritatea celulelor stomacului, reduce riscul de ulcer gastric și reglează nivelul de secreții gastrice.

Are efect protector asupra mucoasei gastrice și are acțiune antiulcerativă și diuretică. (5)

Beneficiile țelinei pentru memorie

Luteolina din țelină ar putea avea un efect benefic asupra memoriei, după cum arată un studiu publicat în The Journal of Nutrition. Luteolina este un compus cu rol antiinflamator ce poate acționa direct asupra microgliei și celulelor microgliale responsabile de apariția inflamațiilor la nivel cerebral. Aceste inflamații sunt responsabile de apariția problemelor de memorie, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Studiul a fost realizat pe cobai și a arătat că suplimentarea cu luteolină din diverse alimente, inclusiv din țelină, a dus la scăderea inflamației și îmbunătățirea atenției. (3)

Efectul afrodisiac al țelinei

Din cele mai vechi timpuri s-a considerat că țelina are rol afrodisiac, mai ales pentru bărbați. Acest aliment pare să favorizeze producția de oxid nitric, reduce agregarea plachetară, îmbunătățește circulația sangvină, favorizează producția de testosteron, lucru ce ar putea îmbunătăți funcția erectilă, crescând și dorința sexuală.

De asemenea, se consideră că îmbunătățește nu doar libidoul și capacitatea erectilă, ci și proprietățile materialului seminal, sinteza de hormoni masculini, eliberarea de feromoni. Apigenina este flavonoidul ce are rolul de a îmbunătăți producția de testosteron, prin reglarea expresiei unei gene specifice, după cum arată un studiu de laborator publicat în Journal of Nutrition and Biochemistry (2011).

Studiile în acest sens sunt însă limitate, astfel că este greu de afirmat că țelina poate avea cu adevărat rol afrodisiac și poate trata disfuncția erectilă. (6, 7)

Posibilul efect anticancerigen al țelinei

Compușii flavonoizi apigenina și luteolina din țelină au rol anti-proliferativ asupra celulelor canceroase. Un studiu publicat în jurnalul Food and Chemical Toxicology (2013) sugerează că acești compuși pot avea rol antiproliferativ asupra celulelor canceroase pancreatice, reducând expresia unor proteine specifice responsabile de dezvoltarea tumorală. De asemenea, aceste substanțe au rol apoptotic, ducând la distrugerea celulelor maligne. (4)

Studiile se axează mai mult pe analiza unui anumit compus, decât pe consumul de țelină în sine, find de asemenea, realizate pe eșantioane de cobai, motiv pentru care sunt necesare studii suplimentare în acest sens.

Efecte adverse ale consumului de țelină

Țelina conține numeroși compuși furano-cumarinici, cum ar fi psoralen, bergapten, xantotoxine și izopimpineline ce pot cauza urticarie. Simtomele alergiei pot să apară în urma consumului de țelină, simptome cum ar fi tuse, rinite, rinoconjunctivite, crampe și disconfort abdominal, edemul limbii și al buzelor, urticarie, prurit și chiar șoc anafilactic.

Consumată în exces, țelina poate cauza disconfort gastric sau intestinal. (5)

AVANTAJE:
Ţelina conține fibre alimentare, vitamina A, C și K, acid folic, potasiu, magneziu, riboflavină, vitamina B6, calciu și fosfor. De altfel, țelina are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol.
Are beneficii asupra sistemului digestiv și cardiovascular.
Susține memoria.





DEZAVANTAJE:
Ţelina contine mult sodiu, iar o mare parte a caloriilor sale provine din zaharuri.
Ţelina gătită are indicele glicemic 85 și pierde numeroase vitamine și minerale.
Poate cauza alergii.

Data actualizare: 19-12-2016 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 32304
Bibliografie
(1) USDA, United States Department of Agriculture, National Nutrient Database for Standard Reference, Celeriac, raw, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2912?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=celeriac&ds
(2) USDA, United States Department of Agriculture, National Nutrient Database for Standard Reference, Celeriac, cooked, boiled, drained, without salt, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2913?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=celeriac&ds
(3) Luteolin inhibits microglia and alters hippocampal-dependent spatial working memory in aged mice, link: http://jn.nutrition.org/content/140/10/1892.abstract
(4) Interactions between dietary flavonoids apigenin or luteolin and chemotherapeutic drugs to potentiate anti-proliferative effect on human pancreatic cancer cells, in vitro, link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691513004912
(5) A review on medicinal plant of Apium graveolens, link: http://herbmed.skums.ac.ir/article_11254_0.html
(6) Effects of apigenin on steroidogenesis and steroidogenic acute regulatory gene expression in mouse Leydig cells, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20537519
(7) What are the benefits of celery for men, link: http://www.wisegeek.org/what-are-the-benefits-of-celery-for-men.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ţelină:

Continut pentru:
100g 1 cană = 101g 1 tulpină = 40g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: