ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Ton - conservă în ulei Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ton - conservă în ulei

Tonul este un pește de apă sărată care aparține familiei Scombridae. (1) Tonul este un tip de pește pescuit în peste 70 de țări din întreaga lume.

Potrivit Rhode Island Grant Marea, țări precum USA reprezintă unul dintre cei mai mari consumatori de ton.

Care este mai sănătos: tonul în apă sau ton în ulei?

În mod obișnuit, apa este de preferat deoarece are mai puține calorii și reține mai mulți acizi grași omega-3. Pe de altă parte, uleiul în care conservat tonul – de soia, cel mai adesea - este nesaturat și îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.

Atât tonul în ulei, cât și tonul în apă poate fi un supliment cu conținut scăzut de carbohidrați și poate fi introdus cu ușurință într-o dietă sănătoasă.

Valoarea nutritivă

Beneficiile pentru sănătate ale tonului pot fi atribuite conținutului de vitamine, minerale și compuși organici. (2) Acestea includ antioxidanți și proteine, fără grăsimi saturate sau sodiu. Tonul conține de asemenea, seleniu, fosfor, fier, magneziu si potasiu. În ceea ce privește vitaminele, tonul conține vitamine B12 și niacină, precum și riboflavină.

Beneficii

Sănătatea inimii

Poate cel mai frecvent beneficiu atribuit tonului este impactul său semnificativ asupra sănătății inimii. (3) În ceea ce privește reducerea bolilor cardiace coronariene, acest pește are un nivel ridicat de acizi grași omega-3, care contribuie la reducerea acizilor grași omega-6 și LDL sau a colesterolului rău în arterele și vasele de sânge.

Tensiune arterială

Acizii grași omega-3 antiinflamatori pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Potasiul, găsit în ton, este un vasodilatator și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Reducerea hipertensiunii arteriale poate îmbunătăți în mod semnificativ starea de sănătate prin scăderea tensiunii sistemului cardiovascular. Acest lucru va ajuta la prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale, precum și a unor afecțiuni precum ateroscleroza.

Creștere și dezvoltare

Tonul conține niveluri ridicate de proteine. O conservă de ton conține mai mult de 80% din necesarul zilnic de proteine. Proteinele reprezintă componentele corpului nostru care garantează creșterea, recuperarea mai rapidă a rănilor și a bolilor, tonusul muscular îmbunătățit și eficiența metabolică.

Sănătatea oculară

Tonul, bogat în acizi grași omega-3, este o opțiune excelentă pentru prevenirea tulburărilor oculare cum ar fi degenerarea maculară. Într-un studiu amplu rezultatele au dovedit rolul acizilor grași omega-3 în protecția împotriva dezvoltării și progresiei bolii maculare. (4) Această boală este motivul principal al orbirii la persoanele în vârstă.

Pierdere în greutate

Tonul are un conținut redus de calorii și de grăsimi, dar conține substanțe nutritive benefice cum ar fi proteinele. Acizii grași omega-3 găsiți în acest pește stimulează un hormon numit leptină, care echilibrează senzația de foame. (5)

Îmbunătățește imunitatea

Tonul conține o cantitate bună de vitamină C, zinc și mangan, toate fiind considerate antioxidante. Antioxidanții sunt unul dintre mecanismele de apărare ale organismului împotriva radicalilor liberi, produsele secundare nocive ale metabolismului celular care provoacă cancer și alte boli cronice. (6) Cu toate acestea, seleniul este principalul component care îmbunătățește sistemul imunitar. Acest pește este bogat în acest mineral, oferind aproape 200% din necesarul zilnic într-o singură porție.

Nivelurile energetice

Complexul de vitamine B din ton a fost asociat cu o gamă largă de beneficii asupra sănătății. (7) Acesta are rolul de a stimula metabolismului, de a crește eficiența organelor, de a proteja pielea și de a crește nivelului de energie.

Circulația sângelui

Tonul este o sursă bogată de fier, împreună cu vitaminele din complexul B care joacă un rol important în formarea celulelor roșii din sânge. (8) Fără fier, oamenii devin anemici și sângele lor nu poate oxigena organele vitale care au nevoie de oxigen proaspăt pentru a funcționa eficient.

Inflamație redusă

Tonul poate reduce nivelul de stres al corpului prin reducerea inflamației, datorită vitaminelor și mineralelor antiinflamatorii. (9) O reducere a inflamației în organism asigură o funcționare îmbunătățită a tuturor organelor. De asemenea, ajută la prevenirea bolilor inflamatorii cum ar fi artrita și guta.

Deteriorarea membranelor celulare

Atunci când peștele este gătit, proteinele încep să se descompună în fragmente, numite peptide. Aceste fragmente pot fi de fapt antioxidanți puternici care vizează în mod specific membranele celulare, menținându-le sănătoase și funcționând corect. (11)

Menține niveluri echilibrate de mercur și de seleniu

Consumarea oricărui pește sau, după caz, a tonului, peste o anumită limită, poate crește nivelul de mercur din corpul nostru. Studiile au arătat că există o formă unică de seleniu, numită selenoneină. Acest compus se leagă de mercur și acționează ca un antioxidant, schimbând ușor compoziția mercurului pentru a-l face mai puțin periculos. Cu toate acestea, studiile sunt în curs de desfășurare pentru a valida complet acest lucru. (12)

Depresie

Aportul de ton este benefic pentru ameliorarea depresiei. Rezultatele unui studiu de cercetare sugerează că consumul de pește poate fi benefic pentru sănătatea mintală a femeilor. (13) De asemenea, poate reduce nivelurile de depresie la femei.

Riscuri

Mercur

Conservele de ton conțin cantități diferite de metilmercur, care este o neurotoxină cunoscută. Deși corpul digeră lent mercurul, ingerarea provoacă o acumulare de mercur în țesuturile corporale, cum ar fi în creierul și în rinichii. (13)

Simptomele expunerii pe termen lung la mercur includ amorțeală în piele, tremurături, dificultăți la mersul pe jos, probleme de vedere, probleme de memorie, convulsii și leziuni cerebrale fatale atunci când mercurul este ingerat în timpul sarcinii.

Bisfenol A

Bisfenolul A, altfel cunoscut sub numele de BPA, este un produs chimic în cutiile de ton care pot să ajungă din amabalaj în ton. BPA afectează în mod negativ comportamentul, creierul și glanda prostată la sugari și copii mici. (14)

Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology din 2014 a constatat că consumul de ton la conservă nu a fost semnificativ asociat cu niveluri superioare de BPA.

Sodiu

Multe soiuri de conserve de ton sunt bogate în sodiu. De exemplu, o porției de ton conservat în ulei, conține 354 miligrame de sodiu. Consumul de prea mult de sodiu poate provoca hipertensiune arterială și poate crește riscul de apariție a bolilor de inimă. (15)

Alegerea tonului conservat în apă, fără săruri adăugate, reduce conținutul de sodiu al tonului conservat la 42 miligrame pe porție. American Heart Association recomandă ca adulții să limiteze aportul de sodiu la mai puțin de 1.500 miligrame pe zi. (16)

În concluzie, tonul la conservă în ulei este sigur pentru a fi consumat, cu moderație. Mai exact, conservele de ton reprezintă o sursă importantă dede proteine, fiind ușor de introdus în diverse rețete.AVANTAJE:
Conserva de ton conține proteine, vitamina D, vitamina K, niacină, seleniu, vitamina B12 și fosfor.

DEZAVANTAJE:
Nu consumați mai mult de 340 g pe săptămâna de pește oceanic mare. Din cauza faptului că se hrănesc cu alți pești, aceștia pot acumula mercur în cantități ridicate.

Data actualizare: 10-05-2012 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 25870
Bibliografie
1. Finfish Aquaculture Diversification. Url:https://books.google.co.uk/books?hl=en&lr=&id=rZL_d2lyUsgC&oi=fnd&pg=PA432&dq=scombridae+overview+health&ots=WlTtNtEeST&sig=FRuj23ZDRwnq0dcDxo_bNL7IcDU&redir_esc=y#v=onepage&q=scombridae%20overview%20health&f=false
2. Human health benefits supplied by Mediterranean marine biodiversity. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X10003401
3. Cardiac Benefits of Fish Consumption May Depend on the Type of Fish Meal Consumed. Url: https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/01.cir.0000055315.79177.16
4. Omega-3 Fatty Acids Protect Eyes Against Retinopathy, Study Finds. Url: https://www.nih.gov/news-events/news-releases/omega-3-fatty-acids-protect-eyes-against-retinopathy-study-finds
5. Fish and Omega-3 Fatty Acid Intake and Risk of Coronary Heart Disease in Women. Url: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/194812
6. Free Radicals, Antioxidants in Disease and Health. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
7. Nutritional Quality of Raw, Precooked and Canned Albacore Tuna (Thunnus alalunga). Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1983.tb14854.x
8. Mineral and proximate composition of Pacific Coast fish. Url: https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf60214a039?journalCode=jafcau
9. Fatty acids from fish: the anti‐inflammatory potential of long‐chain omega‐3 fatty acids. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1753-4887.2010.00287.x
10. Recent developments in the essential fatty acid nutrition of fish. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0044848699000836
11. EFFECT OF TUNA FISH AND SELENIUM ON THE TOXICITY OF METHYLMERCURY: A PROGRESS REPORT. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.1974.tb00974.x
12. Longitudinal Associations Between Fish Consumption and Depression in Young Adults. Url: https://academic.oup.com/aje/article/179/10/1228/2739171
13. Concern of dietary exposure to mercury. Url: https://www.cfs.gov.hk/english/programme/programme_firm/files/QAs_on_methylmercury_in_fish.pdf
14. Bisphenol A in Edible Part of Seafood. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5076740/
15. Current Levels of Salt Knowledge: A Review of the Literature, Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4276982/
16. How much sodium should I eat per day? Url: https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sodium/how-much-sodium-should-i-eat-per-day
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ton - conservă în ulei:

Continut pentru:
100g 1 conservă = 170g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE:

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.