Turmeric - curcuma Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Turmeric - curcuma Un condiment nou descoperit la noi în ţară, turmericul (curcuma longa) a fost menţionat încă din cele mai vechi timpuri în scrieri din China, India sau Indonezia. Turmericul este originar din India şi aparţine familiei de plante Zingiberaceae, fiind înrudit cu ghimbirul.

Rădăcina şi rizomul conţin curcumă, un antioxidant considerat a fi ingredientul activ, care prezintă numeroase beneficii pentru sănătate. Cu o aromă bogată, dulce-picantă şi o culoare intensă, de galben-portocaliu, turmericul este deseori folosit drept condiment în numeroase preparate pentru a le evidenţia savoarea. În scrierile asiatice vechi, însă, turmericul apare şi ca substanţă de colorare a diverselor obiecte sau ca remediu natural contra unor afecţiuni variate, de la febră şi bronşită, până la inflamaţii ale rinichilor şi probleme la nivelul pielii. (1)

Care sunt dozele recomandate şi cum se poate absorbi mai bine?

Turmericul este disponibil sub formă de capsule, pudră, extract lichid sau tinctură. Potrivit Universităţii din Maryland, dozele zilnice recomandate şi considerate a fi sigure sunt următoarele:
  • rădăcină - 1,5–3 g pe zi;
  • rădăcina uscată, sub formă de pudră - 1-3 g pe zi;
  • pudră standardizată de curcumă- 400-600 mg de 3 ori pe zi;
  • extract lichid (1:1) - 30-90 de picături pe zi;
  • tinctură (1:2) - 15-30 de picături de 4 ori pe zi. (2)

Folosit în mâncăruri, drept condiment, turmericul este considerat sigur. Sudiile au arătat, însă, că sunt necesare cantităţi mai mari de curcumă pentru ca această substanţă să fie detectată în sânge, deci şi ca eficienţa ei să crească. Tocmai de aceea, specialiştii au încercat să afle ce doze sunt sigure şi potrivite în contextul folosirii curcumei ca remediu natural.

Astfel, un studiu realizat pe 15 pacienţi diagnosticaţi cu cancer de colon a arătat că 3,6 grame de curcumă pe zi este o doză sigură şi eficientă, substanţa fiind detectată şi în sânge. Cu toate astea, şi dozele mai mici ar putea fi eficiente împotriva unor afecțiuni ale stomacului şi intestinului, întrucât curcuma ajunge repede în ţesuturile colonului.

O altă cercetare a avut în vedere 26 de subiecţi care prezentau polipi colorectali sau cancerului de colon (și suferiseră o intervenție Chirurgicală). Toţi cei 26 au luat 5 capsule de curcumă (1/2 linguriţă), în fiecare zi, timp de 2 săptămâni. La final, doar 24 au încheiat studiul şi, în urma testelor de sânge, urină şi biopsie, s-a constat că doza de 1/2 linguriţă este sigură şi detectabilă în sânge. (3)

În plus, există câteva indicaţii cu privire la unele asocieri astfel încât curcuma din turmeric să fie mai bine asimilată de corp. Cum turmericul este solubil în grăsime, ar fi bine să fie administrat cu avocado sau o lingură de măsline sau cocos. În plus, specialiştii au descoperit că bromelaina şi piperul negru ajută curcuma să treacă mai uşor din stomac în intestinul subţire, după care în sânge. (2), (4)

Avantajele consumului de turmeric

În ultimii ani, specialiştii au dorit să afle în ce măsură toate proprietăţile benefice ale turmericului se pot confirma în cadrul unor studii oficiale. Aşadar, iată concluziile celor mai importante dintre acestea, cu menţiunea că, deseori, substanţa studiată a fost doar curcumă.

Rol neuroprotector

Se ştie deja faptul că afecţiuni precum Alzheimer sau demenţă senilă au o rată de incidenţă mult mai scăzută în ţări precum India sau China. Tocmai de aici au pornit studiile care au avut la bază ideea că turmericul ar putea avea un rol neuroprotector.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că turmericul nu doar are o influenţă uşoară asupra stării noastre psihice, dar poate reduce riscul apariţiei bolii Alzheimer. Chiar dacă aceste date vin în urma unor cercetări realizate pe animale, se crede că studiile viitoare, având ca subiecţi oamenii, vor consolida informaţiile oficiale. (5)

Efect antioxidant

Un antioxidant puternic, cu proprietăţi antiinflamatoare, curcuma are o anumită influenţă şi în cadrul mai multor tipuri de cancere. În mai multe studii realizate în laborator sau pe animale, curcuma s-a observat că împiedică formarea celulelor maligne, le anihilează pe cele existente, înregistrându-se inclusiv micşorarea anumitor tumori.

Cancerul de colon, de tiroidă, de sân
sunt doar câteva dintre tipurile de cancer în care curcuma ar putea avea beneficii, însă aceasta nu trebuie să înlocuiască tratamentul de specialitate. În plus, este necesară consultarea medicul în cazul în care se dorește administrarea curcumei concomitent cu citostatice, radioterapie sau alte medicamente contra cancerului. Se pare că această substanţă scade eficienţa acestor tratamente. (1) (6) (7)

Curcuma pentru sănătatea rinichilor

Şi problemele de la nivelul rinichilor pot fi ameliorate cu ajutorul curcumei, susţin alte studii efectuate. Unul dintre acestea a avut în vedere pacienţii cu transplant de rinichi, cărora le-a fost administrat un supliment cu doze înalte de curcumă şi quercitină, un alt antioxidant puternic, supliment cu aceeaşi asociere, dar într-o doză mai mică sau un supliment placebo. La final, s-a constatat că subiecţii din prima categorie au înregistrat mai puţine respingeri ale organului transplantat.

O altă cercetare a evidenţiat faptul că curcuma poate preveni şi formarea pietrelor la rinichi. Studii ulterioare, însă, sunt necesare pentru a consolida toate aceste date. (1)

Reducerea inflamaţiilor asociate multor afecţiuni grave

De la bolile inflamatorii intestinale până la artrită reumatoidă, curcuma are un rol benefic, ameliorând simptomatologia asociată acestor afecţiuni. În plus, deşi nu există studii privind turmericul şi diabetul, multe dintre semnalele inflamatorii asociate acestei boli pot fi reduse cu ajutorul curcumei. (8)

Comisia Germană pentru Sănătate a aprobat turmericul pentru probleme digestive după ce un studiu a demonstrat reducerea simptomelor asociate indigestiei, cum ar fi meteorism şi balonare. (9)

De asemenea, durerile şi inflamaţiile asociate artritei reumatoide s-au redus considerabil în cadrul unui studiu la care au participat 45 de persoane. Primul grup a primit 500 mg de curcumă, în fiecare zi, al doilea grup a primit 50 g de curcumă plus un medicament antiinflamator, iar celui de-al treilea grup i-a fost administrat diclofenac. La finalul cercetării, după 8 săptămâni, s-a constatat o reducere a durerii cu 60%, 56%, respectiv 50% şi o reducere a inflamaţiei cu 93% în cadrul primului grup, 73% şi 33% în ceea ce priveşte ultimul grup. (10)

Dezavantajele consumului de turmeric

Cele mai multe studii privind turmericul au fost realizate în laborator sau pe animale, iar cele realizate pe oameni sunt încă la început, alte cercetări ulterioare fiind necesare. Pentru evitarea unor eventuale reacții adverse, este necesară respectarea dozelor recomandate. (1)

Proprietăţile curcumei pot fi diferite de efectele rădăcinei de turmeric

Cele mai multe cercetări au în centru substanţa activă a plantei, curcuma. Studiile care au analizat întreaga planta au evidenţiat, uneori, efecte diferite. Dacă este folosit îndeosebi pentru sănătate, ar fi bine să ţineți cont de acest aspect. (1)

Administrat într-o cantitate mare, turmericul poate da reacţii adverse

Dureri de stomac, greaţă, indigestie, meteorism abdominal, reacţii alergice, dermatita de contact sunt doar câteva dintre aceste efecte negative. (1)

Curcuma poate interfera cu acţiunea unor medicamente

Eficienţa medicamentelor pentru subţierea sângelui, a antiinflamatoarelor nesteroidiene, a anumitor medicamente contra cancerului, a chimioterapiei sau chiar a radioterapiei poate fi diminuată dacă se adminstrează concomitent turmeric. (1)

AVANTAJE:
Turmericul are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare, fiind testat în cadrul mai multor studii ca tratament împotriva unor afecțiuni precum Alzheimer, cancer, artrită și probleme digestive.

DEZAVANTAJE:
Turmericul poate provoca reacții adverse dacă este consumat peste limita recomandată și poate interfera cu alte tratamente. Femeilor însărcinate li se recomandă consumul cu prudență al turmericului.

Data actualizare: 27-04-2016 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 47765
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Turmeric - curcuma:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 7g 1 linguriță = 2g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: