Ulei de floarea soarelui Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de floarea soarelui

Uleiul de floarea-soarelui se obține prin extracția și presarea semințelor de floarea-soarelui. Are o aromă neutră, este galben – deschis la culoare și este uleiul vegetal cu cel mai mare conținut de vitamina E (alfa-tocoferol). Are punct de ardere ridicat (232 °C), fiind recomandat pentru gătirea termică.

 

Tipuri de ulei de floarea-soarelui

  • Uleiul de floarea-soarelui linoleic este de fapt uleiul original de floarea-soarelui. Predomină conținutul de acizi grași polinesaturați (în special acidul Omega-6) și vitamina E, conținând o cantitate redusă de acizi saturați.
  • Uleiul de floarea-soarelui cu conținut sporit de acid oleic este bogat în acizi grași mononesaturați, conținând cel puțin 80% acid oleic. Are un gust neutru și poate fi utilizat pentru orice tip de gătire.
  • Uleiul de floarea-soarelui cu un conținut mediu oleic conține un procent mai mic de 10% de grăsimi saturate, mai puțin decât uleiul de floarea-soarelui linoleic. (1)

 

Compoziție nutritivă

Uleiul de floarea-soarelui are în compoziție acizi grași mononesaturați și polinesaturați, precum și o cantitate scăzută de acizi grași saturați. Predomină însă grăsimile polinesaturate, mai ales acidul linoleic, din care derivă acidul Omega-6. Conținutul de acizi linoleic și oleic conferă proprietăți unice fiecărei categorii de ulei.

 

Înlocuirea acizilor grași saturați și a acizilor trans cu acizii nesaturați (menținându-se un consum moderat) poate avea efecte benefice asupra sănătății, susține Asociația Americană de Cardiologie. (14)

100 ml de ulei de floarea-soarelui aduce un aport de 884 kcal organismului și pe lângă conținutul de acizi grași, mai conține (conform USDA - United States Department of Agriculture):

  • vitamina E (41 mg);
  • vitamina K (5,4 µg);
  • vitamina B8 (0,2 mg);
  • fier (0,03 mg).


Alte vitamine și minerale conținute de semințele de floarea-soarelui sunt pierdute în urma extracției și rafinării.

Beneficiile uleiului de floarea-soarelui

Activitatea anti-bacteriană și anti-microbiană a uleiului de floarea-soarelui

În Egipt a fost realizat un studiu pe un grup de copii născuți prematur, cărora li s-au aplicat pe piele comprese cu ulei de floarea-soarelui de 3 ori pe zi. Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative la nivelul pielii și o reducere a incidențelor de infecții nocosomiale, comparativ cu grupul de copii cărora nu le-au fost aplicate aceste comprese. Nu s-au observat efecte adverse ale terapiei. (5)

Activitatea anti-microbiană a uleiului de floarea soarelui a fost testată asupra infecției cu Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeroginosa, Candida albicans, S. typhimurium și Escherichia coli. De această dată s-a folosit ulei de floarea-soarelui ozonizat (barbotat cu ozon), aplicat topic timp de 7 zile de la inocularea stafilococului. S-au observat efecte anti-inflamatoare precum și o grăbire a vindecării rănilor pe parcursul tratamentului, comparativ cu produsele anti-microbiene comerciale utilizate. (6)

Uleiul de floarea-soarelui și bolile cardiovasculare

Acizii grași Omega-6 din uleiul de floarea-soarelui și conținutul de fitosteroli ajută la reglarea cantității de lipide din sânge și reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. (3)

Într-un studiu realizat pe animale s-a demonstrat efectul cardioprotectiv al uleiului de floarea-soarelui, prin reducerea riscului de aritmii. Uleiul de floarea-soarelui a fost adăgat în alimentele animalelor (șoareci) timp de 4 săptămâni și s-a observat o scădere a indicenței de producere a fibrilației ventriculare-indusă după 6 minute și a ischemiei miocardice după 12 minute. (11)

Posibilul efect anti-cancerigen al uleiului de floarea-soarelui

Într-un studiu publicat în anul 2002 s-au prezentat efectele benefice ale consumului de uleiuri vegetale, printre care și cel din semințe de floarea-soarelui crud, asupra riscului de apariție a cancerului. A fost prezentat un posibil potențial anticancerigen al uleiului de floarea-soarelui pe un model de tumori ale pielii la șoareci – considerându-se 40 % din protecție ca fiind datorată uleiului. Studiile continuă deoarece deocamdată nu se poate afirma cu exactitate că uleiul de floarea-soarelui are un efect anti-cancerigen. (8)

Studii epidemiologice și experimentale au arătat că semințele de floarea soarelui sunt bogate în beta-sitosteroli (din vitamina E) care pot preveni apariția cancerului de sân. (15) Un studiu realizat în 2007 a arătat că aceștia inhibă dezvoltarea celulelor canceroase in vitro și reduc mărimea și extinderea tumorii metastazate in vivo (7), însă sunt necesare studii aprofundate pentru a confirma acest lucru.

Utilizarea în cosmetică a uleiului de floarea-soarelui

Uleiul de floarea-soarelui are rol umectant și emolient asupra pielii, datorită naturii lipidice. Este absorbit relativ ușor în piele și formează un strat protector care previne deshidratarea pielii, infecțiile și inflamarea – în special pentru pielea bebelușilor, fiind aprobat de FDA. (12)

Este utilizat în industria cosmetică, pentru fabricarea produselor cu activitate emolientă și hidratantă, pentru a proteja integritatea pielii (produse anti-îmbătrânire) dar și culoarea părului (produse pentru protecția culorii).

Unele studii menționează activitatea foto-protectivă a uleiului de floarea soarelui, protejând pielea împotriva radiațiilor ultra-violete.

Vitamina E joacă un rol important în prevenirea căderii părului, prin stimularea micro-circulației la nivelul scalpului. De aceea, uleiul de floarea-soarelui este utilizat și pentru fabricarea cosmeticelor pentru tratamentul căderii părului. (13)

Efectul benefic datorat vitaminei E

Conținutul ridicat de vitamina E face ca uleiul de floarea soarelui să aibă un posibil efect benefic în prevenirea aterosclerozei și a carcinogenezei, dar și împotriva îmbătrânirii premature a pielii. Efectul antioxidant al vitaminei E (alfa-tocoferolul) poate reduce riscul de inflamații și tumori prin neutralizarea radicalilor liberi, precum și riscul de declanșare a accidentului vascular cerebral. O meta-analiză pe această temă a fost realizată în 2003 însă studiile continuă. (2, 4)

Doza recomandată de ulei de floarea-soarelui: 0,5 % - 5,0 % din cantitatea de grăsimi ingerată. (13)

Atenție! Beneficiile consumului de ulei de floarea-soarelui sunt valabile doar pentru uleiul nepreparat termic.

 

Contraindicații

Semințele de floarea-soarelui pot reprezenta un factor alergic pentru unele persoane, provocând rinite alergice, conjunctivite alergice, alergii dermice sau simptome astmatice. S-a demonstrat însă că uleiul din semințe de floarea soarelui nu are același efect asupra aceluiași grup de studiu. (9) Dacă sunteți alergic la aceste semințe este recomandat însă să fiți precaut în privința consumului de ulei de floarea-soarelui și în cazul unor efecte adverse să consultați imediat medicul.

Se recomandă consumul moderat de ulei din semințe de floarea-soarelui. Depășirea dozei zilnice recomandate poate crește nivelul glucozei din sânge și cantitatea de insulină secretată, în special la persoanele care suferă de diabet. De asemenea, poate crește nivelul grăsimilor din sânge. (10)AVANTAJE:
Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E.
Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitate crescută de vitamina K.
Are punctul de ardere ridicat, făcându-l potrivit pentru gătirea termică a alimentelor.

DEZAVANTAJE:
Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%).
Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sunt degajate produse chimice toxice.

Data actualizare: 12-06-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 48066
Bibliografie
(1)Sunflowerprofile,link:http://www.agmrc.org/commodities__products/grains__oilseeds/sunflower-profile/
(2) Vitamin E and its role in the prevention of atherosclerosis and carcinogenesis: a review, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12897039.
(3) Culinary oils and their health effects , link:
http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf.
(4)Sunflower Oil: Efficient Oil Source for Human Consumption , link:
http://www.emergentresearch.org/1.Khan%20et%20al_Editorial.pdf.
(5) Topically applied sunflower seed oil prevents invasive bacterial infections in preterm infants in Egypt: a randomized, controlled clinical trial.
, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15295221
(6) Cicatrizing and antimicrobial properties of an ozonised oil from sunflower seeds, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15527550.
(7) beta-Sitosterol activates Fas signaling in human breast cancer cells, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17350814.
(8) Chemopreventive effect of resveratrol, sesamol, sesame oil and sunflower oil in the Epstein-Barr virus early antigen activation assay and the mouse skin two-stage carcinogenesis, link:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12162952
(9) Sunflower oil is not allergenic to sunflower seed-sensitive patients, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3760399
(10) Health Benefits, Nutrition Facts and Uses of Sunflower oil consumption, link: http://www.healthatoz.org/sunflower-oil-benefits-uses-nutrition-value/
(11) Effect of dietary sunflower seed oil on the severity of reperfusion-induced arrhythmias in anesthetized rats, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1375686
(12) CFR - Code of Federal Regulations Title 21, link: http://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=175.300&SearchTerm=sunflower
(13) Sunflower Oil, link: http://www.centerchem.com/Products/DownloadFile.aspx?FileID=6972
(14) AHA Recommendation , link: http://www.heart.org/HEARTORG/GettingHealthy/NutritionCenter/HealthyEating/Polyunsaturated-Fats_UCM_301461_Article.jsp
(15) Beta-sitosterol may protect against breast cancer, link: http://www.phytochemicals.info/phytochemicals/beta-sitosterol/breast-cancer.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de floarea soarelui:

Continut pentru:
100g 1 cană = 218g 1 lingură = 6g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: