Ulei de migdale Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de migdale Uleiul de migdale conține predominant grăsimi mononesaturate (66%), fiind o importantă sursă de vitamina E. Conține doar 8% grăsimi saturate.

Se obține prin presarea la rece a migdalelor crude, însă cel mai comercializat este uleiul rafinat. Are o aromă specifică și este utilizat în special în bucătăria orientală. Utilizarea uleiului de migdale nu se limitează doar la preparatele culinare, putând fi folosit și în tratamentele cosmetice. Uleiurile pur cosmetice nu trebuie utilizate la prepararea alimentelor, fiind obținute prin procedee diferite de extracție.

Are punct de ardere relativ scăzut (216°C), fiind recomandată consumarea lui în salate și sosuri.

Compoziție nutrițională

100 g de ulei de migdale aduce un aport de 884 kcal organismului și conține:

  • 69,9 g acizi grași mononesaturați;
  • 17,4 g acizi grași polinesaturați;
  • 8,2 g acizi grași saturați;
  • 39,2 mg Vitamina E;
  • 7 µg Vitamina K;
  • 0,4 mg Vitamina B8. (1)

Beneficiile uleiului de migdale

Atenție! Nu toate uleiurile de migdale sunt destinate uzului culinar! Se recomandă citirea etichetelor pentru a vă asigura că uleiul poate fi consumat.

Uleiul de migdale poate avea beneficii asupra sistemului cardiovascular

Uleiul de migdale poate reduce nivelul trigliceridelor, colesterolului total și LDL-colesterolului. Conținutul crescut de vitamina E reduce oxidarea LDL-colesterolului, un factor cheie în dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Efectele benefice se pot obține prin înlocuirea grăsimilor uzuale cu ulei de migdale, printr-un consum moderat.

Aceste rezultate s-au observat într-un studiu publicat în Jurnalul de Nutriție (2002). Pe lângă scăderea valorilor pentru trigliceride și LDL-colesterol, s-a observat o creștere a valorii HDL-colesterolului, fără depășirea valorilor maxime admise. Studiul a comparat efectele în urma consumului de ulei de migdale și de migdale crude, observându-se îmbunătățiri asupra lipidelor din sânge în ambele cazuri.  (2)

Uleiul de migdale este o importantă sursă de vitamina E

Este chiar printre cele mai importante surse de vitamina E, o lingură de ulei de migdale conținând 5 mg de vitamina E - 26% din doza zilnică medie recomandată pentru un adult. Vitamina E este un puternic antioxidant care poate proteja organismul împotriva radicalilor liberi – molecule instabile care duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția unor boli cronice.

Uleiul de migdale poate avea efect hepato-protector

Într-un studiu publicat în 2010 a fost evaluat efectul hepato-protector al uleiului de migdale împotriva leziunilor induse, pe un  eșantion de șoareci. Efectele s-au studiat prin testarea parametrilor biochimici specifici bolilor hepatice, dar și a profilului lipidic (colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol, trigliceride), obținându-se rezultate benefice la finalul tratamentului.

Astfel, oamenii de știință au arătat posibilul efect hepato-protector al uleiului de migdale, putând fi utilizat pe viitor pentru terapia și prevenția bolilor de ficat. (4)

Uleiul de migdale și diabetul

Un studiu  publicat în Jurnalul Cercetărilor Chimice și Farmaceutice (2014) a evaluat eficacitatea consumului de ulei de migdale împotriva disfuncției endoteliale. Disfuncția endotelială reprezintă relația dintre diabet zaharat, insulino-rezistență și ateroscleroză.

Studiile au fost realizate pe șoareci și au presupus și administrarea diosminei, o substanță farmaceutică cu rol anti-inflamator și antioxidant. Mai precis, efectele tratamentului au constat în reducerea hipercolesterolemiei, ameliorarea stresului oxidativ și scăderea nivelului glicemiei. (6)

Uleiul de migdale poate avea rol laxativ

Conform unui studiu publicat în jurnalul Complementary Therapies in Clinical Practice, uleiul de migdale are multiple beneficii asupra sănătății, inclusiv prin efectul său laxativ. Migdalele și uleiul de migdale au proprietăți de îmbunătățire a tranzitului intestinal și de reducere a simptomelor colonului iritabil. (9)

Uleiul de migdale are efect benefic asupra pielii

Uleiul de migdale (atât cel culinar, cât și cel cosmetic) are rol emolient asupra pielii, formând o barieră de protecție la suprafața sa. De asemenea, previne și reduce apariția ridurilor și a îmbătrânirii premature a pielii. Este utilizat și pentru tratamentele părului, în special pentru părul uscat, prevenind apariția mătreții și hidratând scalpul. (7)

Reduce inflamațiile de la nivelul pielii, cauzate de eczeme sau psoriazis. Uleiul de migdale nu tratează aceste afecțiuni, doar reduce pe termen scurt iritațiile pielii și pruritul și grăbește vindecarea – putând fi utilizat doar împreună cu tratamentul medicamentos corespunzător.

Uleiul de migdale protejează pielea împotriva razelor UV (ultra-violete)

Uleiul de migdale este utilizat în industria cosmetică, în compoziția produselor pentru protecție solară.

Într-un studiu realizat pe șoareci s-a arătat că aplicarea uleiului de migdale pe piele poate preveni distrugerea structurilor din țesutul epitelial cauzate de iradierea cu raze ultraviolete. De asemenea, a avut rol protector împotriva procesului de îmbătrânire a pielii induse de razele ultra-violete. (3)

Efectele uleiului de migdale împotriva vergeturilor la femeile însărcinate

Aproape 90% dintre femeile însărcinate se confruntă cu problema vergeturilor pe timpul sarcinii și după naștere. Un studiu publicat în 2012 în Journal of Clinical Nursing a arătat că 15 minute de masaj cu ulei de migdale reduce apariția vergeturilor. Rezultatele au fost comparate cu cele ale femeilor care au aplicat ulei, însă fără masaj, și cu rezultatele grupului de control (care nu au intervenit în niciun fel asupra apariției vergeturilor).

Rezultatele optime au fost observate doar în cazul utilizării uleiului de migdale concomitent cu masajul. (5)

Pe de altă parte, un studiu publicat în 2012 și-a propus să verifice posibilele efecte negative ale utilizării unor produse naturiste, inclusiv uleiul de migdale, de către femeile însărcinate. Consumul zilnic al acestuia a fost asociat inițial cu nașterea prematură.

Explicația ar sta în faptul că prin efectul de stimulare mecanică și conținutul de acizi grași, în special linoleici, ar putea induce contracțiile uterine. Autorii studiului menționează că pot fi implicați numeroși alți factori în inducerea nașterii înainte de termen, inclusiv medicația, factori psihologici și biologici, infecții, fumatul etc.

Sunt necesare și alte studii pentru a confirma dacă uleiul de migdale previne apariția vergeturilor și nu reprezintă un factor de risc pentru nașterea prematură. Este recomandată utilizarea uleiul de migdale și a altor produse asemănătoare numai la recomandarea medicului pe parcursul sarcinii, pentru a evita eventualele probleme de sănătate. (8)

Contraindicații și recomandări

Uleiul de migdale trebuie ferit de razele soarelui, pentru menținerea calităților nutriționale un timp îndelungat. Uleiul rânced sau cu miros necorespunzător nu trebuie consumat, pentru a nu pune sănătatea în pericol.


Nu toate tipurile de ulei de migdale pot fi preparate termic. De obicei, doar cele rafinate pot fi gătite termic, însă nu la temperaturi ridicate.


Fiind un produs lipidic, poate duce  la creșterea greutății corporale dacă este consumat în exces.

Alergia la uleiul de migdale

Persoanele alergice pot prezenta reacții severe în urma consumului de migdale, ulei de migdale sau alte produse asemănătoare. Reacțiile pot consta în umflarea limbii și a gâtului, dificultăți de respirație, prurit etc. În cazurile acestea se recomandă evitarea consumului de astfel de produse și consultarea urgentă a unui medic alergolog.

AVANTAJE:
Uleiul de migdale este o sursă bună de vitamina E și acizi grași mono-nesaturați.
Are proprietăți benefice asupra sănătății.

DEZAVANTAJE:
Poate duce la creșterea greutății corporale dacă este consumat în exces.
Conține acizi grași saturați, deși în cantitate redusă.


Data actualizare: 05-07-2016 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 6024
Bibliografie
(1) Baza de date Națională a Nutrienților, link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/667?manu=&fgcd=
(2) Migdalele și uleiul de migdale au efecte similare asupra lipidelor plasmatice și asupra oxidării LDL la persoanele sănătoare, link: http://jn.nutrition.org/content/132/4/703.full.
(3) Efectul pre-tratamentului cu ulei de migdale asupra îmbătrânirii cutanate induse de ultraviolete, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17348990
(4) Efectele hepatoprotectoare ale uleiului de migdale împotriva leziunilor hepatice induse cu tetraclorură de carbon la șoareci, link: http://www.nutfruit.org/en/hepatoprotective-effects-of-almond-oil-against-carbon-tetrachloride-induced-liver-injury-in-rats_51719
(5) Efectele uleiului de migdale amare și ale masajului asupra vergeturilor la femeile însărcinate, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594386
(6) Uleiul de migdale și extractul de diosmină asupra disfuncției endoteliale la șoarecii cu diabet, link: http://jocpr.com/vol6-iss11-2014/JCPR-2014-6-11-184-194.pdf
(7) Beneficiile uleiului de migdale asupra sănătății, link: http://www.healthguidance.org/entry/16097/1/Almond-Oil-Health-Benefits.html
(8) Suplimentele naturale pe parcursul sarcinii: rezultatele neașteptate ale unui studiu realizat în mai multe centre, link: http://humrep.oxfordjournals.org/content/27/11/3161.long
(9) Utilizările și proprietățile uleiului de migdale, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20129403
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de migdale:

Continut pentru:
100g 1 cană=218g 1 lingură=13,6g 1 linguriță=4,5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: