Ulei de porumb Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de porumb Uleiul de porumb se obține din germenii boabelor de porumb și este galben – deschis la culoare. Are punctul de ardere de 232°C și poate fi utilizat atât crud cât și preparat termic.

Compoziție nutrițională

Uleiul de porumb conține aproximativ 15% grăsimi saturate, 25% grăsimi mononesaturate și aproximativ 60% grăsimi polinesaturate – o cantitate crescută de acid linoleic (Omega-6) și o cantitate foarte scăzută de acid alfa-linoleic (Omega-3). Boabele de porumb conțin numeroase substanțe nutritive, însă majoritatea se pierd în timpul procesului de producție și rafinare a uleiului. (1)

100 g de ulei de porumb aduce un aport de 900 kcal organismului și conține:

  • 12,94 g acizi grași saturați;
  • 27,57 g acizi grași mono-nesaturați;
  • 54,67 g acizi grași poli-nesaturați;
  • 0,3 g acizi grași trans;
  • 14,3 mg vitamina E (alfa-tocoferol);
  • 1,9 µg vitamina K (filochinona);
  • 0,2 mg vitamina B2 (colina). (2)

  • Beneficiile consumului de ulei de porumb

    Efectele uleiului de porumb asupra colesterolului

    Fitosterolii întâlniți în compoziția uleiului de porumb reduc considerabil absorbția colesterolului, conform unui studiu realizat în cadrul Societății Americane de Nutriție Clinică. Pentru a demonstra acest lucru, au fost eliminați fitosterolii din uleiul de porumb și s-a verificat ritmul de absorbție al colesterolului în urma consumului alimentar ce conținea uleiul menționat. Astfel, s-a observat o creștere a absorbției colesterolului în cazul consumului de ulei de porumb fără fitosteroli. (9)

    Un studiu publicat recent (2015) a arătat că un consum moderat de ulei de porumb și o dietă echilibrată aduc modificări benefice asupra LDL-colesterolului, modificări mai semnificative decât în cazul consumului de ulei de măsline. Participanții selectați au fost persoane normoponderale și supraponderale, care nu au urmat niciun tratament medicamentos pe durata studiului, care să influențeze rezultatele.(3)

    Consumat moderat și asociat cu o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos, uleiul de porumb contribuie la controlul nivelului de colesterol din sânge, în special la menținerea nivelului de LDL-colesterol în limitele admise. (4)

    Efectele uleiului de porumb asupra sistemului cardio-vascular

    Conform FDA, consumarea unei linguri cu ulei de porumb pe zi poate reduce riscul de boli cardiovasculare, datorită conținutului de acizi grași nesaturați. Studiile științifice sunt însă preliminare iar rezultatele sunt limitate. Însă, așa cum menționează și FDA, posibilul beneficiu se poate obține numai dacă uleiul de porumb înlocuiește o cantitate similară de grăsimi saturate, nu și dacă prin consumul său se crește aportul caloric. (5)

    Utilizările cosmetice ale uleiului de porumb

    Uleiul de porumb are efect emolient asupra pielii datorită conținutului de acid linoleic și vitamina E, fiind adăugat în compoziția unor produse cosmetice și farmaceutice. Conținutul crescut de acid linoleic ajută la menținerea sănătății pielii, a membranelor celulare și a sistemului imunitar. (7)

    Un procent de 60% din producția de ulei de porumb este comercializat pentru gătit, 30% este utilizat în producția de margarine și un mic procent este utilizat în alte scopuri industriale (industria farmaceutică și cosmetică). (6)

    Contraindicații și recomandări

    Unele persoane pot prezenta simptome alergice la porumb sau la uleiul de porumb. Alergia se poate manifesta prin  urticarie, greață, indigestie, dificultăți de respirație. Dacă întâmpinați aceste simptome în urma consumului de ulei de porumb, este recomandat să vă adresați unui medic alergolog. (8)

    Se recomandă consumul moderat de ulei de porumb (în special uleiul crud) evitându-se depășirea cantității de 30 g pe zi.



AVANTAJE:
Uleiul de porumb conține grăsimi polinesaturate, care sunt benefice organismului (dacă sunt consumate cu moderație).
Are un punct de ardere ridicat, putând fi utilizat și la gătirea termică.


DEZAVANTAJE:
Aduce un aport caloric ridicat organismului, iar consumul unei cantități crescute de ulei de porumb poate duce la creșterea greutății corporale.
Uleiul de porumb conține grăsimi trans.

Data actualizare: 16-06-2015 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 13080
Bibliografie
(1) Culinary oils and their health effects , link: http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf
(2) National Nutrient Database for Standard Reference Release 27 , link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/664?manu=&fgcd=
(3) Corn oil improves the plasma lipoprotein lipid profile compared with extra-virgin olive oil consumption in men and women with elevated cholesterol: Results from a randomized controlled feeding trial , link: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1933287414003444.
(4) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to maize oil and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 3086) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061 , link: http://www.efsa.europa.eu/de/efsajournal/doc/2064.pdf
(5) Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion - Corn Oil and Corn Oil-Containing Products and a Reduced Risk of Heart Disease (Docket No. 2006P-0243), link: http://www.fda.gov/Food/IngredientsPackagingLabeling/LabelingNutrition/ucm072956.htm.
(6) Seven important oils, link: http://www.cyberlipid.org/glycer/glyc0052.htm
(7) Food uses and health effects of corn oil, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2258533
(8) Corn allergy, link: http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/corn-allergy
(9) Phytosterols that are naturally present in commercial corn oil significantly reduce cholesterol absorption in humans1,2,3, link: http://ajcn.nutrition.org/content/75/6/1000.long
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de porumb:

Continut pentru:
100g 1 cană = 218g 1 lingură = 6g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: