Ulei de rapiță Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de rapiță Uleiul de rapiță se obține din semințele de rapiță și conține doar 7% grăsimi saturate, fiind uleiul vegetal cu cel mai scăzut conținut de acizi grași saturați, comparativ cu 12% - uleiul de floarea-soarelui, 13% - uleiul de porumb și 15 %- uleiul de măsline. (1)

Este întâlnit și sub numele de ulei de canola – denumire dată de cercetătorii canadieni plantei modificate genetic, astfel încât să îi fie îmbunătățite proprietățile nutriționale și pentru eliminarea substanțelor dăunătoare.

Are punct de ardere ridicat (204 ºC), fiind recomandat și pentru gătirea termică. Poate fi consumat și crud, la prepararea salatelor, a sosurilor sau cremelor. Este galben deschis la culoare și are miros neutru. (7)

Compoziție nutrițională

Uleiul de rapiță este bogat în acizi grași nesaturați, având un conținut crescut de Omega-6 și acid alfa-linoleic (o formă a acidului Omega-3).
100 g ulei de rapiță aduce un aport de 884 kcal organismului și conține:
  • 7,3 g acizi grași saturați;
  • 63,2 g acizi grași mononesaturați;
  • 28,1 g acizi grași polinesaturați (Omega-3);
  • 0,4 g acizi grași trans;
  • 17,46 mg vitamina E (alfa-tocoferol);
  • 71,3 µg vitamina K (filochinonă). (2)

Efectele benefice ale uleiului de rapiță

Uleiul de rapiță reglează nivelul lipidelor din sânge

Într-un studiu realizat în 2011 s-a arătat că înlocuirea grăsimilor utilizate zilnic cu ulei de rapiță, timp de 3 săptămâni, a dus la reducerea colesterolului seric (-17%), a trigliceridelor (-20%) și a LDL-colesterolului (-17%). (3)

Ulterior, o meta-analiză publicată în 2013 (31 de studii) a indicat că uleiul de rapiță poate ajuta într-adevăr la reglarea nivelului de grăsimi din sânge, în special prin reducerea colesterolului. Având un conținut de 61% acid oleic, ajută la reglarea nivelului de oxidare a LDL-colesterolului, însă doar dacă este consumat cu moderație și folosit pentru a înlocui orice alt tip de grăsime alimentară. (5)

Uleiul de rapiță este bogat în vitamina E și vitamina K

Vitamina E este un puternic antioxidant liposolubil, care ajută la menținerea integrității membranelor celulare de la nivelul pielii prin protejarea împotriva radicalilor liberi. O lingură de ulei de rapiță conține aproximativ 10  µg de vitamina K - 11% din doza zilnică recomandată pentru femei și 8% din doza zilnică recomandată pentru bărbați. Vitamina K ajută la menținerea sănătății oaselor și la tratarea bolilor hepatice. (8,9)

    Atenție! Uleiul de rapiță poate fi utilizat pentru a înlocui o sursă similară cantitativ de grăsimi saturate, nu pentru a crește numărul total de calorii consumate zilnic!

Beneficiile uleiului de rapiță pentru persoanele cu diabet tip 2, insulino-rezistență sau toleranță la glucoză

Într-o meta-analiză publicată în Nutrition Reviews (2013) se menționează că toleranța la glucoză și insulino-rezistența pot fi influețate de compoziția acizilor grași din dietă. Un număr redus de studii a prezentat rezultate pozitive ale consumului de ulei de rapiță asupra glicemiei și a nivelului de insulină (comparativ cu alte uleiuri consumate). (5)

Un astfel de studiu este cel realizat în Toronto și publicat în Diabetes Care (2014) în care s-au verificat indicele glicemic și riscul cardiovascular, la persoanele care au consumat pâine preparată cu ulei de rapiță. Parametrii au fost verificați și calculați înainte și după urmarea dietei. Rezultatele au arătat o reducere a nivelului glucozei din sânge la persoanele care au înlocuit grăsimile obișnuite cu ulei de rapiță, precum și o reducere semnificativă a colesterolului „rău” (LDL-colesterol). De asemenea, riscurile cardiovasculare s-au redus cu 7%. (4)

Pentru a confirma beneficiile consumului de ulei de rapiță pentru persoanele cu diabet tip 2 sunt necesare studii suplimentare privind efectele dietei asupra indicelui glicemic și a insulino-rezistenței, pentru a putea promova un anumit tip de ulei. (5)

Uleiul de rapiță și metabolismul energetic

În aceeași meta-analiză (2013) s-a prezentat și posibila legătură dintre tipul grăsimilor ingerate și metabolismul energetic. Studiile incluse au examinat modul de variație al consumului de alimente, al senzației de sațietate, al greutății corpului, indicelui de masă corporală și compoziției corpului (procent de grăsime, masă musculară etc.) în funcție de consumul unui anumit tip de ulei, printre care și uleiul de rapiță. Rezultatele au arătat că înlocuirea grăsimilor uzuale cu ulei de rapiță nu influențează consumul energetic al organismului și nici greutatea corpului, indiferent dacă a fost utilizat conștient sau ca tratament placebo. (5)

Uleiul de rapiță și riscul cancerigen

Majoritatea studiilor privind beneficiile uleiului de rapiță asupra dezvoltării cancerului au fost realizate pe animale (studii in vivo și in vitro). Acestea au arătat că uleiul de rapiță este o sursă de acid alfa-linoleic, care ar putea controla dezvoltarea cancerului. Efectele benefice au fost observate în cazul studiilor pe linii celulare și pe animale, fiind însă necesare studii aprofundate și de o mai mare precizie în această direcție. Studiile de acest gen realizate pe subiecți umani sunt neconcludente, fiind studii observaționale sau neavând rezultate precise. (5)

Contraindicații și recomandări

Uleiul de rapiță poate provoca alergii persoanelor care prezintă sensibilitate la unii compuși alimentari. Cauza sensibilității nu a fost explicată științific. Reacțiile adverse pot include stare de vomă, dureri în piept și dificultăți de respirație. (6)

Nu toate uleiurile de acest tip disponibile pe piață conțin aceeași cantitate de acizi grași benefici, unele dintre ele nefiind corect procesate și conținând substanțe dăunătoare. Este recomandat uleiul de rapiță presat la rece, însă are un preț ridicat și este mai greu de achiziționat. De asemenea, se recomandă consumarea uleiului crud și mai puțin a celui preparat termic. (7)

Atenție! Datorită conținutului scăzut de grăsimi saturate, uleiul de rapiță este considerat un ulei „sănătos”, însă doar dacă este consumat cu moderație!


AVANTAJE:
Uleiul de rapiță conține o cantitate redusă de grăsimi saturate (7%).
Este un produs bogat în acizi grași mono-nesaturați (grăsimi benefice).
Conține cantități semnificative de vitamina E și K.

DEZAVANTAJE:
Dacă nu este procesat corespunzător, uleiul de rapiță poate conține substanțe dăunătoare organismului.
Este un produs de natură lipidică, ce aduce un aport crescut de calorii organismului - fiind recomandat un consum moderat.


Data actualizare: 15-06-2016 | creare: 10-05-2012 | Vizite: 39790
Bibliografie
(1) Fats and oils to choose, link: http://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/resources/heart/filipino-health-manual/session-5/fats.pdf
(2) National Nutrient Database for Standard Reference Release 27 , link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/695?manu=&fgcd=
(3) Replacing dairy fat with rapeseed oil causes rapid improvement of hyperlipidaemia: a randomized controlled study ,link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2796.2011.02383.x/full
(4) Research suggests benefits of canola oil for people with type 2 diabetes, link: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-06/smh-rsb061314.php
(5) Evidence of health benefits of canola oil, link :
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746113/
(6) Omega 6 Oil, link: http://omega6.wellwise.org/
(7) Ask the Expert: Concerns about canola oil, link:http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/04/13/ask-the-expert-concerns-about-canola-oil/
(8) Coconut Oil Vs. Canola Oil, link: http://healthyeating.sfgate.com/coconut-oil-vs-canola-oil-4050.html
(9) Vitamin K, link: http://umm.edu/health/medical/altmed/supplement/vitamin-k
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de rapiță:

Continut pentru:
100g 1 lingură = 6g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: