Ulei de soia Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Ulei de soia Uleiul de soia se obține din boabele de soia, ce conțin 16-19% ulei, prin procedeul extracției. Uleiul din boabe de soia este bogat în acizi grași poli-nesaturați și sărac în acizi grași saturați.

Poate fi consumat atât crud cât și preparat termic, deoarece are punctul de ardere ridicat (232°C ). Este galben-deschis la culoare, are aromă neutră și vâscozitate moderată.

Compoziție nutrițională

Uleiul de soia conține aproximativ 60% grăsimi poli-nesaturate, 20% grăsimi mono-nesaturate și 15% grăsimi saturate.

100 g de ulei de soia aduce un aport caloric de 884 kcal organismului și conține:

  • 57,74 g acizi grași poli-nesaturați;
  • 22,78 g acizi grași mono-nesaturați;
  • 15,65 g acizi grași saturați;
  • 0,53 g acizi grași trans;
  • 8,18 mg vitamina E;
  • 183,9 µg vitamina K;
  • 0,05 mg fier;
  • 0,01 mg zinc. (1)

Beneficiile uleiului de soia

Uleiul de soia poate trata pruritul și pielea uscată

Eficacitatea uleiului de soia asupra pruritului și pielii uscate a fost demonstrată într-un studiu clinic realizat pe mai mult de 3 500 de pacienți. Dintre aceștia, 86,4% au fost diagnosticați cu eczemă atopică la începutul studiului. Tratamentul a presupus utilizarea unui ulei de baie ce conținea 82,95 % ulei de soia și 15 % substanță medicamentoasă cu rol de anestezic local, timp de 42 de zile.

Uleiul de soia are rol emolient asupra pielii uscate și ajută la refacerea stratului exterior al pielii. Substanța activă utilizată are rol anestezic asupra zonei afectate de eczemă și prurit. Utilizarea uleiului a fost contraindicată persoanelor alergice la soia și la compușii pe bază de soia, precum și persoanelor cu psoriazis. Rezultatele pozitive generale s-au observat la 89,4% dintre participanți. (2, 3)

Efectul anti-oxidant al uleiului de soia

Datorită conținutului de vitamina E, uleiul din boabe de soia este considerat un puternic anti-oxidant, ajutând la menținerea integrității membranelor celulare și oferind protecție pielii împotriva radicalilor liberi.

Beneficiile date de conținutul crescut de vitamina K

Uleiul de soia este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina K (183,9 µg). Aceasta ajută la sinteza aminoacizilor esențiali și la reglarea factorilor de coagulare a sângelui. De asemenea, vitamina K ajută la dezvoltarea sănătoasă a oaselor.

Efectele uleiului de soia asupra colesterolului

O dietă ce conține ulei de soia parțial hidrogenat sau nehidrogenat ca sursă de grăsimi, are efect benefic asupra nivelului de lipide din sânge, prin scăderea valorii LDL-colesterolului (colesterol „rău”). Efectele favorabile au fost observate într-un studiu realizat pe 31 de bărbați, timp de 21 de zile.

Rezultatele au fost comparate cu cele datorate consumului de unt și de ulei de pește, fiecare dintre participanți urmând toate cele trei diete succesiv. Beneficiile uleiului de soia comparativ cu celelalte tipuri de grăsimi consumate de participanți se datorează conținutului scăzut de acizi grași saturați și lipsei colesterolului din compoziție. (5)

Datorită conținutului de fitosteroli, uleiul de soia inhibă absorbția colesterolului, îmbunătățind astfel profilul lipidic al organismului. Astfel, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. (7)

Utilizarea uleiului de soia în industria farmaceutică

Emulsiile sunt preparate farmaceutice formate din componente ce nu se amestecă între ele (de obicei ulei și altă substanță) și permit încorporarea medicamentelor. Sunt utilizate la prepararea vaccinurilor, pentru unii substituenți sangvini și sisteme de eliberare intracorporală a medicamentelor - cu rolul de a dirija medicamentul exact la locul țintă și de eliberare controlată a acestuia.

Astfel de emulsii ce pot fi administrate oral sau injectabil, utilizează uleiul de soia pentru a încorpora substanța medicamentoasă. Acesta este ales în detrimentul altor uleiuri deoarece se consideră ca fiind asociat cu cele mai puține reacții adverse.

Sunt în derulare studii referitoare la posibilitatea injectării unor astfel de soluții intratumoral, pentru a facilita vindecarea. (4)

Contraindicații și recomandări

Alergia la uleiul de soia

Semințele de soia și produsele din soia fac parte din clasa de substanțe alimentare ce pot reprezenta un factor alergic pentru unele persoane. Alergia la uleiul de soia se poate manifesta prin urticarie, dermatite, eczeme, stare de vomă, umflarea limbii și a gâtului etc. Persoanele care prezintă astfel de alergii trebuie să evite consumarea uleiului de soia și a produselor pe bază de soia. (6)

Conținutul de acizi grași trans al uleiului de soia

Uleiul de soia conține acizi grași trans, care sunt considerați nesănătoși și apar în urma hidrogenării uleiului – proces prin care se adaugă hidrogen pentru a oferi stabilitate produsului. Uleiul proaspăt de soia nu conține acizi grași trans. În urma hidrogenării, uleiul pierde o cantitate crescută de vitamine și minerale.

Atenție! Se recomandă consumarea uleiului de soia crud, iar în cazul preparării termice este contraindicată utilizarea repetată a aceluiași ulei.


AVANTAJE:
Are un conținut crescut de acizi grași benefici organismului, precum și vitaminele E și K.

DEZAVANTAJE:
Conține acizi grași trans, care sunt considerați ca fiind dăunători organismului.
Uleiul de soia aduce un aport caloric ridicat organismului, putând duce la creșterea greutății corporale, dacă este depășită doza zilnică recomandată.

Data actualizare: 17-06-2015 | creare: 17-06-2015 | Vizite: 28448
Bibliografie
(1) Baza de date națională , link: http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/635?manu=&fgcd=
(2) Tratarea pielii uscate și a pruritului cu ajutorul băilor cu ulei de soia și Lauromacrogols, link: http://informahealthcare.com/doi/abs/10.1185/030079905X62963
(3) Balneum Plus: Informații de utilizare, link: http://www.medicines.org.uk/emc/PIL.22403.latest.pdf
(4) Uleiul de soia: Procesul de producție, Beneficii și utilizarea lui ca formă de dozaj farmaceutic, link: http://cdn.intechopen.com/pdfs-wm/19753.pdf
(5) Efectele uleiului de pește parțial hidrogenat, ale uleiului de soia hidrogenat și ale untului asupra profilului lipidic la bărbați, link: http://www.jlr.org/content/36/6/1370.short
(6) Factorii nutritivi ai uleiului de soia, link: http://www.nutrition-and-you.com/soybean-oil.html.
(7) Uleiurile alimentare și efectele lor benefice, link: http://www.nutrition.org.uk/attachments/113_Culinary%20oils%20and%20their%20health%20effects.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Ulei de soia:

Continut pentru:
100g 1 cană=218g 1 lingură=13,6g 1 linguriță=4,5g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: