Urzică Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Urzică Urzica (Urtica dioica) este o plantă perenă, o importantă sursă alimentară de fier și vitamine, ce poate fi consumată în urma fierberii, în ceai, supe etc. Pe lângă gustul apreciat, are și utilizări medicale și farmaceutice.

Frunzele și tulpina plantei conțin perișori ce provoacă iritații pe piele. Acțiunea este neutralizată de căldură sau prin uscare, astfel că frunzele gătite sunt inofensive și benefice. Numai frunzele tinere ar trebui consumate, deoarece cele mai avansate dezvoltă niște particule numite cistolite care au acțiune iritantă asupra rinichilor.

Compoziție nutrițională

Urzica se folosește în scop culinar și medical din cele mai vechi timpuri. Se folosește gătită prin diferite metode, în special fierbere. Urzicile gătite au gust asemănător spanacului, preparându-se în mod identic. Se consumă sub formă de piureuri, dar și în supe, ciorbe, sosuri etc. Ceaiul de urzică se prepară din 2 lingurițe de frunze uscate într-o cană cu apă fierbinte, infuzate pentru 5-10 minute. Se utilizează și la prepararea unui sortiment de brânză, numit Yarg. Este o importantă sursă de vitamine și minerale.

100 g de urzici fierte aduc un aport de 42 kcal. organismului și conțin, în principal:
  • 2,71 g proteine
  • 0,11 g lipide
  • 7,49 g carbohidrați
  • 6,9 g fibre
  • 0,25 g zaharuri

  • 481 mg calciu
  • 1,64 mg fier
  • 57 mg magneziu
  • 71 mg fosfor
  • 334 mg potasiu
  • 14 µg acid folic (1)

Urzica este bogată în minerale, flavonoizi, aminoacizi esențiali, proteine și vitamine, inclusiv clorofilă, nitrogen, fier, vitaminele A, B1, B5, K, potasiu, zinc, magneziu, calciu și altele.

De ce apare dermatita?

Urzica oferă o senzație dureroasă și înțepătoare la atingere, eliberând niște toxine neurotransmițătoare în piele prin intermediul perilor de dimensiuni mici, care sunt goi în interior, acoperiți cu dioxid de siliciu.

Când frunza/tulpina este atinsă, perișorii din dioxid de siliciu se rup și eliberează toxine. Fiecare perișor, numit tricom, are la bază un bulb care secretă:
  • neurotransmițători - histamină, serotonină și acetilcolină;
  • acizi - acid formic (întâlnit și la furnici), acid tartric și acid oxalic;
  • alte substanțe cum ar fi moroidină, leukotriene și 5-hidroxitriptamină.

Aceste substanțe, împreună, au rol iritant, produc inflamație, durere, mâncărime, înroșire și senzație de arsură, simptome ce pot dura de la câteva minute până la 12 ore, reducându-se  de la sine. (4, 5)

Efecte benefice ale consumului de urzici

Întreaga plantă are efect antiastmatic, antimătreață, astringent, depurativ, diuretic, galactogog, hemostatic și hipoglicemic. Este utilizată pentru tratarea anemiei, artritei, reumatismului sau a afecțiunilor dermatologice. Iată care sunt principalele efecte ale urzicilor:

Urzica are efect benefic împotriva reumatismului și artritei reumatoide

Substanțele din urzică, în special în concentrațiile din extracte, ajută la reducerea celulelor dendritice asociate cu inițierea artritei reumatoide.

Extractul din frunze de urzică are efect antireumatic, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Histology and histopathology (2002). Interleukina și acidul hidroxioctadecatrienic acționează asupra unei matrici metaloproteinaze și asupra unor proteine producând aceste efecte benefice în tratamentul artritei reumatoide și reumatismului. (6)

Urzica poate fi eficientă împotriva hiperplaziei benigne de prostată

Efectul diuretic duce la îmbunătățirea funcției renale, ceea ce reduce și simptomele asociate hiperplaziei benigne de prostată, cum ar fi urinările întrerupte, golirea incompletă a vezicii, usturimile la urinare și incontinența.  Extractul conține compuși fitoterapeutici, uleiuri, lanțuri de acizi grași, fitosteroli sau fitoestrogeni. Aceștia au efecte inti-inflamatorii și îmbunătățesc funcția renală. Unele studii arată că urzica are efect asemănător  finasteridei, un medicament utilizat des în acest scop, reducând simptomele, însă nu duce și la reducerea volumului prostatei. (2)

Aceste efecte sunt susținute și de un studiu publicat în jurnalul Planta medica (2001), în care extractul din rădăcină de urzică a dus la reducerea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată, și anume simptome ce țin de tractul urinar inferior. (3) Aceleași efecte s-au observat și în urma unui alt studiu publicat în Journal of Herbal Pharmacotherapy (2005), studiu realizat pe un grup de 620 pacienți. Deși dimensiunea prostatei nu s-a redus, simptomele a fost ameliorate. (7)

Tratarea alergiilor sezoniere cu urzici

Urzica poate avea efect benefic împotriva strănutului și eritemului cauzat de febra fânului. Aceasta reduce efectele prin scăderea cantității de histamină din corp, produsă în urma răspunsului la un alergen. Activitatea include inactivarea și inhibarea receptorului H1, ce blochează producția de histamină, inhibarea triptazei, care blochează degranularea citokinelor ce produc reacțiile alergice, inhibrea COX-1 și COX-2 ce blochează formarea prostaglandinelor, inhibarea sintezei prostaglandinei D-2 hematopoietice etc. (2, 11)

Posibilul efect antidiabetic al urzicilor

Un studiu publicat în jurnalul Openventio (2015) arată că urzicile au proprietatea de a reduce cantitatea de glucoză din sânge, fiind astfel benefice în tratarea și prevenirea diabetului zaharat. Compușii din urzică acționează prin inhibarea activității alfa-amilazei. (8) Același lucru este susținut și de un studiu de actualitate publicat în jurnalul Biomed Central (2016) care arată că urzica îmbunătățește parametricii diabetici, repară țesutul pancreatic la diabetici și reglează nivelul de glucoză și insulină din organism. Sunt necesare studii in vivo suplimentare pentru a putea confirma efectele antidiabetice ale urzicii. (9)

Urzica este un diuretic natural fără cafeină

Deși majoritatea ceaiurilor conțin cafeină, sunt și infuzii cu efect diuretic fără conținut de cafeină, cum este cazul urzicii. Ceaiul de urzică are proprietatea de a stimula producția de urină, fiind eficient astfel în tratarea și prevenirea afecțiunilor tractului urinar și ale sistemului renal. Din acest motiv, urzica este un compus des întâlnit în produsele farmaceutice destinate tratării afecțiunilor sistemului renal și urinar, precum și a celulitei. (10)

Urzicile sunt o importantă sursă de fier alimentar

Urzica este o impotantă sursă de fier, o porție de urzici fierte (100g) asigurând organismului 1,64 mg de fier, conform datele provenite de la USDA. Această valoare corespunde unui procent de 23% din doza zilnică recomandată pentru bărbați și 13% pentru femei. Fierul din sursele vegetale, inclusiv urzici, este numit fier non-heme, fiind un tip de fier  care se absoarbe mai greu de către organism decât fierul din sursele alimentare de origine animală. (10)

Utilizările cosmetice ale urzicilor

Urzica este utilizată în industria cosmetică, în special la fabricarea șampoanelor antimătreață și pentru efectul său tonic. Stimulează creșterea firului de păr datorită siliciului. Acesta este constituit dintr-o enzimă numită prolil-hidrolaza care, la rândul ei, este un compus esențial în producția și dezvoltarea colagenului.

Efecte adverse

Consumul de urzici este considerat în general sigur, fără a produce efecte adverse. Principalul efect advers este iritația produsă pe piele în urma contactului cu frunzele verzi și tulpina. Efectele se tratează cu antihistaminice locale, însă se reduc și de la sine.

Urzicile mai avansate dezvoltă niște particule numite cistolite care prezintă acțiune iritantă asupra rinichilor.

Compușii din urzică pot interfera cu unele medicamente, cum este cazul medicamentelor anticoagulante, a celor pentru reducerea presiunii sangvine, a celor diuretice, pentru diabet sau medicamentele antiinflamatorii nonsteroidiene, însă de obicei efecte pot să apară doar în urma administrării de suplimente sau produse pe bază de urzică, în care concentrația de compuși este mai mare, nu din consumul alimentar de urzici. (2)

AVANTAJE:
Urzica este o importantă surse de fier și vitamine, cu efecte benefice asupra întregului organism.
Aduce un aport caloric scăzut organismului.
Are efect benefice împotriva reumatismului și artritei.
Datorită efectului diuretic, este benefică în tratarea afecțiunilor renale.
Nu conține cafeină.
Este o importantă sursă de fier pentru organism.

DEZAVANTAJE:
Urzicile mai mari, în stare avansată, prezintă niște particule numite cistolice care au efect iritant asupra rinichilor.
În urma contactului pe piele cu frunzele sau tulpina verde de urzică, apare o iritație asociată cu durere, disconfort și mâncărime.
Poate interacționa cu unele medicamente.

Data actualizare: 08-04-2016 | creare: 12-04-2012 | Vizite: 20820
Bibliografie
(1) United States Department of Agriculture, National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 - Stinging nettles, blanched, link: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/8432?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=35&offset=&sort=&qlookup=nettle
(2) Stinging nettle, link: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/stinging-nettle
(3) Extracts from fruits of saw palmetto and roots of stinging nettle: viable alternatives in the medical treatment of benign prostatic hyperplasia and associated lower urinary tracts symptoms, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11509966/
(4) Stinging Nettle, link: http://wildflowerfinder.org.uk/Flowers/N/Nettle%28Stinging%29/Nettle%28Stinging%29.htm
(5) Stinging Nettle (Urtica dioica var. procera), link: http://www.oardc.ohio-state.edu/weedguide/single_weed.php?id=81
(6) Effects of the antirheumatic remedy Hox alpha - a new stinging nettle leaf extract - on matrix metalloproteinases in human chondrocytes in vitro, link: https://digitum.um.es/jspui/handle/10201/20774
(7) Urtica dioica for treatment of benign prostatic hyperplasia: a prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover study, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16635963
(8) The Use of Urtica dioica(Stinging Nettle) as a Blood Sugar Lowering Herb: A Case Report and a Review of the Literature, link: http://openventio.org/Volume1_Issue5/The_Use_of_Urtica_dioica_Stinging_Nettle_as_a_Blood_Sugar_Lowering_Herb_A_Case_Report_and_a_Review_of_the_Literature_DROJ_1_119.pdf
(9) In vivo and in vitro evaluation of the effects of Urtica dioica and swimming activity on diabetic factors and pancreatic beta cells, link: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4791772/
(10) Health benefits of stinging nettle (as tea or food), link: http://www.healwithfood.org/health-benefits/stinging-nettle-leaf-tea.php
(11) Stinging nettle: the bad, the good, the unknown, link: http://digitalrepository.aurorahealthcare.org/cgi/viewcontent.cgi?article=1216&context=jpcrr
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Urzică:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: