Usturoi praf Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă
Autor: Vasiliu Alina

De la pui și legume la pizza și paste, usturoiul poate adăuga aromă la aproape orice. În plus, are și unele beneficii pentru sănătate.
Usturoiul praf este forma măcinată a usturoiului deshidratat și, în comparație cu usturoiul proaspăt are o cantitate redusă de calorii, cât și de nutrienți.
Compoziție nutrițională
Printre cei mai importanți nutrienți ai usturoiului praf se numără vitamina C, fier, calciu, proteine, sodiu.
În timp ce concentrația acestor nutrienți este mai mică decât cea din cățeii de usturoi, există încă o serie de antioxidanți și compuși organici precum alicina care pot sprijini o mai bună stare de sănătate. (1)
Beneficii
Reglează tensiunea arterială
O meta-analiză din 2008 și publicată în BMC Cardiovascular Disorders, afirmă că produsele pe bază de usturoi au proprietăți benefice în reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune arterială. (2)
Echilibrează nivelul colesterolului
Consumul regulat de usturoi praf poate scădea nivelul de colesterol LDL și poate crește nivelul HDL. (3) De asemenea, reduce acumularea plăcii în artere și în vasele de sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale, scăzând astfel riscul de boli cardiovasculare. (4)
Reduce riscul de cancer
Un studiu de cercetare din 2017 a arătat că extractul de usturoi, atunci când este administrat oral, poate ajuta la reducerea riscului de cancer și are efecte secundare minime. Mai mult, compușii bioactivi și antioxidanții din usturoiul praf pot ajuta la reducerea stresului oxidativ, ameliorarea inflamației și prevenirea mutației celulare, care poate duce adesea la cancer. (5)
Îmbunătățește sistemul imunitar
Usturoiul praf poate stimula sistemul imunitar datorită mineralelor și antioxidanților pe care îi conține. (6) De asemenea, te protejează de diverse infecții bacteriene, fungice și virale, dacă este consumat în mod regulat.
Ajută digestia
Compușii organici, fierul și fibrele dietetice din usturoiul praf ajută la îmbunătățirea digestiei. (7) Dacă suferi de indigestie, constipație sau altă tulburare a stomacului, aceasta te poate ajuta să rezolvi aceste problemele. (8)Dezavantaje
Tulburări de sângerare
Pentru persoanele care consumă o cantitate excesivă de usturoi praf, acest lucru va agrava problemele de sângerare, așa că este indicat să folosești acest condiment cu moderație.
Respirație urât mirositoare
Ca în cazul usturoiului proaspăt, cel praf are un miros puternic, care poate duce la respirație urât mirositoare, deși poate ajuta și la eliminarea infecțiilor orale.
Dureri musculare
Atunci când este consumat în mod exagerat sau dacă suferi de o alergie ușoară, usturoiul praf poate provoca spasme musculare sau dureri.
Probleme de stomac
Dureri de stomac, crampe și balonare pot apărea atunci când consumi prea mult usturoi praf.
Amețeli și dureri de cap
Unii oameni raportează simptome de dureri de cap și amețeli, precum transpirație, oboseală și greață dacă folosesc prea mult din acest condiment. (9)
Usturoiul conține, cel puțin, câțiva compuși care par să contribuie la starea de sănătate. Disponibilitatea și cantitatea acestor componente pot fi afectate de forma în care este folosit - crud, fiert, praf sau sub formă de supliment.
Poate duce la respirație urât mirositoare.
2. Effect of garlic on blood pressure: a systematic review and meta-analysis.Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18554422
3. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252524/
4. Garlic powder in the treatment of moderate hyperlipidaemia: a controlled trial and meta-analysis. Url: https://europepmc.org/abstract/med/8875379
5. Effect of garlic powder on the growth of commensal bacteria from the gastrointestinal tract. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22480662
6. Effect of a garlic derivative (alliin) on peripheral blood cell immune responses. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0192056199000387
7. Activities of Garlic Oil, Garlic Powder, and Their Diallyl Constituents against Helicobacter pylori. Url: https://aem.asm.org/content/66/5/2269.short
8. Effect of garlic powder on the growth of commensal bacteria from the gastrointestinal tract. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22480662
9. Garlic (Allium sativum L.) Modulates Cytokine Expression in Lipopolysaccharide-Activated Human Blood Thereby Inhibiting NF-κB Activity . Url: https://academic.oup.com/jn/article/133/7/2171/4688391
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Compoziția nutritivă pentru Usturoi praf:
Continut pentru:
100g
1 lingură = 8g
1 linguriță = 3g
|
|
CALORII / 100g | cal |
Indice Glicemic | |
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g | |
Proteine | g |
Glucide [carbohidrati total] | g |
- Fibre alimentare | g |
- Amidon | g |
- Zaharuri | g |
Lipide [grăsimi total] | g |
- Grăsimi saturate | g |
- Grăsimi polinesaturate | g |
- Grăsimi mononesaturate | g |
- Grăsimi trans | g |
- Colesterol | mg |
- Acizi grași Omega-3 | mg |
- Acizi grași Omega-6 | mg |
VITAMINE / 100g | |
Vitamina A - Retinol | UI |
Vitamina C - Acid Ascorbic | mg |
Vitamina D - Calciferol | UI |
Vitamina E - Tocoferol | mg |
Vitamina K | mcg |
Vitamina B1 - Tiamina | mg |
Vitamina B2 - Riboflavina | mg |
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina | mg |
Vitamina B5 - Acid Pantotenic | mg |
Vitamina B6 - Piridoxina | mg |
Vitamina B8 - Colină | mg |
Vitamina B9 - Acid folic | mcg |
Vitamina B12 - Ciancobalamina | mcg |
Betaină | mg |
MINERALE / 100g | |
Calciu | mg |
Fier | mg |
Magneziu | mg |
Fosfor | mg |
Potasiu | mg |
Sodiu - Natriu | mg |
Zinc | mg |
Iod | mg |
Fluor | mcg |
Seleniu | mcg |
Cupru | mg |
Mangan | mg |
ALTELE: | |
Cofeina | mg |
Alcool | g |
CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: