Varză Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Varză

Varza este un aliment care face parte din familia legumelor crucifere, alături de rucola, broccoli, gulia şi conopida şi este bogată în vitamine precum: provitamina A, vitaminele C și E. Varza este bogată şi în vitamine din grupa B, cum ar fi: B1, B2, B3, B5, B6, B9. În ceea ce priveşte mineralele, varza este un aliment bogat în: calciu, magneziu şi fier. Varza conţine şi alte elemente indispensabile oricărui organism sănătos, spre exemplu: iod, mangan şi sulf.

Se pare că varza poate ajuta la prevenţia diabetului zaharat de tip 2, conform unui studiu recent, realizat în Danemarca, în care au fost implicate 57.000 de persoane adulte. În acest studiu de mare anvergură, adulţii care au urmat îndeaproape recomandările din cadrul Healthy Nordik Food Index au avut cea mai mică incidenţă de diabet de tip 2. (1)

Acest beneficiu asupra sănătăţii a fost sesizat în raport cu 6 tipuri de alimente consumate, anume: peştele, pâinea de secară, ovăzul, merele, perele, legumele rădăcinoase şi, nu în ultimul rând, varza. Cercetătorii au identificat aproximativ 20 tipuri diferite de flavonoide şi 15 fenoli în varză, care s-au dovedit a fi esenţiali în acţiunea antioxidantă. Efectul antioxidant stă la baza conexiunii dintre consumul de varză şi scăderea riscului de afecţiuni cardiovasculare. (1)

Beneficii asupra sănătăţii

Numeroase studii s-au preocupat cu stabilirea unei legături între consumul de varză şi prevenţia cancerului. Nutrienţii care se găsesc în varză se împart în 3 tipuri de acţiuni benefice asupra organismului, anume:

  • proprietăţile antiinflamatoare,
  • cele antioxidante şi
  • glucozinolaţii.

Există multe feluri de varză (albă, roșie, chinezească, creață, varza de Bruxelles), însă studiile recente au avut la bază soiuri de varză roşie. Aceste studii (2) s-au axat pe efectul antioxidant, şi, mai exact, pe compusul din varza roşie numit antocianină, cunoscut ca şi colorant alimentar. Decoperirile arată că antocianinele din varza roşie reprezintă compenente cheie în menţinerea sănătăţii cardiovasculare şi ajută la protejarea celulelor roşii din sânge.

Acţiunea antioxidanţilor

Varza este o sursă excelentă de vitamina C şi o sursă foarte bună de mangan. Dar în ceea ce privește antioxidanții din categoria mai nouă, cea a fitonutrienților, varza este un aliment cu totul deosebit în familia legumelor crucifere. Polifenolii se situează în topul antioxidanților fitonutrienți din varză. Un grup de cercetători a descris polifenolii ca fiind factori principali ai efectului antioxidant al verzei. Varza este un aliment bogat în antioxidanţi, aceştia fiind sursa beneficiilor asupra organismului şi în lupta pentru prevenirea cancerului. Fără o cantitate suficientă de antioxidanți, metabolismul nostru nu funcţionează cum trebuie, ceea ce poate duce la un deficit, care se poate dezvolta, ulterior, într-o afecţiune numită stres oxidativ. Stresul oxidativ cronic poate reprezenta un factor de risc în apariţia cancerului. În plus, aproximativ o duzină de fenoli din varză s-a dovedit a contribui la acţiunea antioxidantă a verzei. Aceşti fenoli includ: acid benzoic, acid cafeic, acid cinamic, acid cumaric, acid dimetilbenzoic, acid galic, acid hidroxibenzoic, acid hidroxicarnamic, acid fenilacetic, acid rosmarinic, acid siringic, acid trimetilbenzoic și acid vanilic. (1)

Proprietăţile antiinflamatorii ale verzei

Antocianinele găsite în varza roșie sunt compuși antiinflamatori bine documentați, iar varza roșie este un aliment cu proprietăţi antiinflamatoare. Toate tipurile de varză conțin cantități semnificative de polifenoli care oferă beneficii antiinflamatorii. Antocianinele sunt, de asemenea, compuși care se încadrează în categoria de polifenoli cunoscuți drept flavonoide. Fără o cantitate suficientă de nutrienți antiinflamatori în organism, pot apărea diverse infecţii şi afecţiuni precum inflamația cronică. Împreună cu stresul oxidativ, inflamația cronică reprezintă un factor de risc major în ceea ce priveşte apariţia şi dezvoltarea cancerului. (1)


Varza şi efectele benefice în prevenirea mai multor tipuri de cancer

Proprietăţile antioxidante şi antiinflamatorii ale verzei sunt extrem de utile în ceea ce ţine de posibila prevenţie a apariţiei cancerului. Acestor două proprietăţi esenţiale li se adaugă un alt beneficiu al verzei, anume conţinutul de glucozinolaţi. Glucozinolaţii găsiţi în varză pot fi transformaţi în compuși de tip izotiocianat, care pot ajuta la prevenţia unei varietăţi de tipuri de cancer, cum ar fi: cancerul de vezică urinară, cancerul mamar, cancerul de colon și cel de prostată. Izotiocianatul, obținut din glucozinolații de varză, acționează pentru a ne proteja împotriva cancerului printr-o varietate de mecanisme diferite.

În unele cazuri, acest compus ajută la reducerea inflamațiilor din organism prin modificarea/ devierea activității moleculelor transmiţătoare din sistemul inflamator. În alte cazuri, izotiocianatul îmbunătățeşte procesul de detoxifiere a organismului şi curăţă celulele de toxine. (1)

Un studiu din Polonia a evidențiat o scădere considerabilă a riscului de cancer mamar la femeile care consumau cantități mari de varză. În cadrul studiului, acest efect benefic a fost asociat consumului a cel puțin 4 porții de varză pe săptămână. Femeile care consumaseră varză doar o dată pe săptămână au fost mai susceptibile la apariţia cancerului mamar. (3)



AVANTAJE:
Varza este o sursă bună de fibre alimentare, vitamina C, K, B6 și acid folic. De asemenea, varza conține tiamină, calciu, fier, magneziu, fosfor și potasiu.

Este utilă în caz de ulcer la stomac.

Bună în caz de anemie, probleme respiratorii și acnee.

DEZAVANTAJE:
O mare parte din caloriile furnizate de varză provien din zaharuri.

Varza trebuie consumată cu moderație de persoanele care urmează un tratament cu tiroxină sau cu iod pentru tratarea hipotiroidei.

Data actualizare: 17-09-2018 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 21769
Bibliografie
(1) Cabbage; http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=19
(2) Anthocyanins from red cabbage extract — evidence of protective effects on blood platelets (studiu); https://link.springer.com/article/10.2478/s11535-012-0057-9
(3) Cabbage May Cut Cancer Risk (studiu); http://www.epi.msu.edu/zdrowieplus/english/cabbage.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Varză:

Continut pentru:
100g 1 cană = 89g 1 căpățână = 900g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: