Varză roșie Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Varză roșie

Caracteristicile principale ale verzei roșii - nuanța sa roșie și aromă amară – sunt indicii că beneficiezi de două tipuri de substanțe pentru prevenirea cancerului. Pigmentul roșu provine din substanțele chimice din plante numite flavonoide, în timp ce aroma este rezultatul compușilor pe bază de sulf. În plus, față de aceste substanțe fitochimice importante, varza contribuie la sănătatea generală prin aportul de fibre și o serie de vitamine și minerale.

Compoziție nutrițională

Unul dintre motivele pentru care varza roșie este o legumă atât de populară este bogăția de substanțe fitochimice, antioxidanți, nutrienți, vitamine și minerale. (1)

Antioxidanții pe care îi conține precum antocianinele și indolii sunt importanți pentru o stare bună de sănătate.

Beneficii

Reduce riscul de cancer

Una dintre cele mai importante funcții ale verzei roșii este rolul său în prevenirea cancerului. Un raport apărut în Scientia Horticulturae afirmă că nivelurile ridicate de antioxidanți, inclusiv antocianinele și indolii din varza roșie, sunt o măsură de protecție împotriva cancerului. (2)

Mai mult chiar, potrivit Institutului Național de Cancer, indolii din legumele crucifere, cum ar fi varza roșie, au fost asociați cu reducerea cancerului de sân la femei. (3)

Proprietăți antiîmbătrânire

Antioxidanții aflați în compoziția verzei roșii protejează împotriva radicalilor liberi; ei ajută, de asemenea, la reducerea semnelor de îmbătrânire. (4)

Mai mult, nivelurile ridicate de vitamina A din varza roșie sunt benefice pentru sănătatea pielii, regenerarea celulelor pielii, protecția împotriva leziunilor solare și elasticitatea pielii.

Pierdere în greutate

Varza roșie este scăzută în calorii, dar bogată în fibre dietetice și conține o varietate de vitamine și minerale importante. Consumul de varză roșie îți oferă o senzație de plenitudine și ajută la pierderea în greutate sau la menținerea unui regim alimentar sănătos. (5)

Îmbunătățește vederea

Nivelurile ridicate de vitamina A nu sunt bune doar pentru piele, ci și pentru ochi. Vitamina A ajută la menținerea sănătății vederii și previne degenerarea maculară și formarea cataractei. (6) Aceasta poate fi transformată în betacaroten, care ajută la menținerea sănătății ochilor pe măsură ce îmbătrânești.

Îmbunătățește sistemul imunitar

Varza roșie conține un aport important de vitamina C. (7) Aceasta stimulează activitatea globulelor albe, care constituie prima linie de apărare a sistemului imunitar. Mai mult, vitamina C este importantă în formarea colagenului.

Vindecă ulcerele

Varza roșie conține un tip de aminoacid numit glutamină. Acest aminoacid reduce inflamația și durerile provocate de ulcerele din sistemul gastrointestinal. (8) Sucul de varză roșie este cel mai bun remediu pentru această afecțiune și a fost folosit ca remediu la domiciliu de foarte mult timp.

Protejează împotriva Alzheimerului

Un studiu de cercetare din 2018 publicat în European Journal of Medicinal Plants a arătat dovezi că varza roșie are proprietăți antioxidante și anticolinesteraze. Acestea ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer. (9)

Crește densitatea minerală osoasă

Concentrațiile mari ale anumitor minerale esențiale fac ca varza roșie să fie una dintre cele mai bune legume care asigură o dezvoltare sănătoasă a oaselor. (10)

Ca alte legume din familia Brassicaceae, varza roșie este bogată în calciu, magneziu, mangan și alte minerale importante care contribuie la creșterea oaselor și densitatea mineralelor care protejează împotriva osteoporozei, artritei și a altor tipuri de inflamații. (10)

Efecte secundare și alergii

Varza roșie trebuie evitată de femeile însărcinate și de cele care alăptează, deoarece efectele sale nu sunt foarte cunoscute în astfel de cazuri. Bebelușii pot dezvolta colici, dacă mamele consumă această legumă.

Hipotiroidismul este o afecțiune care se dezvoltă atunci când glanda tiroidă are o performanță scăzută. Această afecțiune se poate înrăutăți dacă persoana care suferă de această boală consumă varză roșie. Mai mult, diabeticii ar trebui să-și verifice consumul de legume, deoarece poate afecta nivelul de zahăr din sânge.



AVANTAJE:
Conține o bogăție de substanțe fitochimice, antioxidanți, nutrienți, vitamine și minerale.

DEZAVANTAJE:
Varza roșie trebuie evitată de femeile însărcinate și de cele care alăptează.
Contraindicată în hipotiroidism.

Data actualizare: 01-08-2019 | creare: 14-05-2012 | Vizite: 9743
Bibliografie
1. A Systematic Screening of Total Antioxidants in Dietary Plants. Url: https://academic.oup.com/jn/article/132/3/461/4687290
2. Antioxidant phytochemicals in cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata). Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0304423806000483
3. Cruciferous Vegetables and Cancer Prevention. Url: https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/cruciferous-vegetables-fact-sheet
4. Antioxidant properties of raw and processed cabbages. Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637480410001725148
5. The Okinawan Diet: Health Implications of a Low-Calorie, Nutrient-Dense, Antioxidant-Rich Dietary Pattern Low in Glycemic Load. Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2009.10718117
6. Provitamin‐A and xanthophyll carotenoids in vegetables and food grains of nutritional and medicinal importance. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2010.02481.x
7. Natural antioxidants and antioxidant capacity of Brassica vegetables: A review. Url: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002364380500188X
8. Dissertations, Theses, & Student Research in Food Science and Technology. Url: https://digitalcommons.unl.edu/foodscidiss/11/
9. Antioxidant and Anti Cholinesterase Potential of Red Cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. rubra). Url: http://www.journalrepository.org/media/journals/EJMP_13/2018/Jan/Archana2212017EJMP38169.pdf
10. Natural products as alternative treatments for metabolic bone disorders and for maintenance of bone health. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2030
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Varză roșie:

Continut pentru:
100g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: