Zahăr brun Beneficii și riscuri, calorii, compoziția nutritivă

©

Autor:

Zahăr brun

Zahărul brun este un tip de zahăr (zaharoză) care capătă o culoare brună datorită prezenței melasei.

Zahărul brun este, în general, mai sănătos decât zahărul alb, datorită melasei pe care o conține, dar este scăzut în nutrienți generali. (1)

Tipuri de zahăr brun

Zahăr brun deschis: Este un zahăr alb rafinat cu o cantitate mică - 3% de melasă adăugată în el.

Zahă brun închis: În mod similar, acesta conține 6% melasă în compoziție, oferindu-i o aromă mai puternică.

Muscovado: Acesta este cel mai închis soi și cel mai puternic din punct de vedere al aromei, în principal datorită procesului de uscare lentă, adesea realizat la soare.

Demerara: Zahărul brun este adesea obținut din trestie de zahăr și, odată ce sucul de trestie este extras și fiert, acesta lasă în urmă cristale crude de culoare maro deschis. Acestea sunt apoi uscate, obținându-se un zahăr brun care are o aromă ușoară de melasă.

Turbinado: Asemănător în producție cu soiul demerara, turbinado are o aromă delicată de miere și este folosit, mai ales în ceai.

Zahăr brun natural: Este produs din melase reziduale care rămân atunci când zahărul este cristalizat. Acest tip de zahăr are o aromă dulce, ușor caramelizată.

Compoziție nutrițională

Când vine vorba de nutriție, zahărul brun oferă puțin mai mulți nutrienți decât zahărul alb. Conține calciu, potasiu, fier și magneziu și o concentrație ridicată de carbohidrați, aceștia reprezentând mai mult de 97% din greutate. O singură linguriță din acest zahăr oferă 17 calorii.

Beneficii

Crampe menstruale

În medicina tradițională, se utilizează un amestec de acest tip de zahăr și ghimbir, adăugate într-un ceai sănătos, care poate elimina disconfortul crampelor menstruale. (2)

Sănătatea pielii

Utilizarea zahărului brun ca exfoliant pentru piele este una dintre utilizările neașteptate ale acestui zahăr; textura aspră îl face ideal pentru eliminarea murdăriei și a celulelor moarte ale pielii. (3)

Oferă energie

Ca orice alt carbohidrat simplu, acest zahăr are un efect energizant asupra organismului, ceea ce îl face un ingredient popular pentru cafeaua de dimineață.

Sarcină

După naștere, acest zahăr a ajutat la accelerarea recuperării, ameliorând, de asemenea, unele dintre crampele și disconfortul din timpul sarcinii. (4)

Flatulență

Unele cercetări au descoperit că acest zahăr și melasa pe care o conține pot ajuta la suprimarea excesului de flatulență în intestin. (5)

Astm

Cercetările arată că amestecarea acestui zahăr în apă caldă și consumul acestuia poate suprima simptomele inflamatorii ale astmului. (6)

Dezavantaje

Există câteva efecte secundare ale acestui zahăr atunci când este consumat în exces:

  • Creștere în greutate;
  • Diabet;
  • Infecții micotice;


La fel ca zahărul alb, cel brun trebuie consumat cu moderație.



AVANTAJE:
Zaharul nerafinat este într-o oarecare măsura mai puțin dăunator decât cel rafinat (alb).

DEZAVANTAJE:
Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutritională.
Consumul în exces de zahăr poate crește riscul depunerilor arteriale de colesterol; cei mai expuși riscului sunt bărbații, unele femei ce folosesc pilule contraceptive și cele aflate la menopauza.

Data actualizare: 01-08-2019 | creare: 11-05-2012 | Vizite: 13073
Bibliografie
1. Purification of Brown Cane Sugar Solutions by Ultrafiltration with Ceramic Membranes: Investigation of Membrane Fouling. Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1081/SS-100100206
2. A survey of medicinal plants of Curaçao. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/BF02897749
3. Homemade sugar scrubs for skin care. Url: https://www.canr.msu.edu/news/homemade_sugar_scrubs_for_skin_care
4. The Sweetening of the World's Diet. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1038/oby.2003.179
5. Use of non-nutritive materials to satisfy hunger. Url: https://link.springer.com/article/10.1007/BF03001291
6. Latino Caregivers' Beliefs about Asthma: Causes, Symptoms, and Practices. Url: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02770900801890422
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Compoziția nutritivă pentru Zahăr brun:

Continut pentru:
100g 1 cană 250 ml = 236g 1 cană 200 ml = 180g 1 lingură cu vârf = 21g 1 lingură rasă = 10g 1 linguriță = 6g
CALORII / 100g cal
Indice Glicemic
 
PRINCIPII NUTRITIVE / 100g
Proteine g
Glucide [carbohidrati total] g
   - Fibre alimentare g
   - Amidon g
   - Zaharuri g
Lipide [grăsimi total] g
   - Grăsimi saturate g
   - Grăsimi polinesaturate g
   - Grăsimi mononesaturate g
   - Grăsimi trans g
   - Colesterol mg
   - Acizi grași Omega-3 mg
   - Acizi grași Omega-6 mg
 
VITAMINE / 100g
Vitamina A - Retinol UI
Vitamina C - Acid Ascorbic mg
Vitamina D - Calciferol UI
Vitamina E - Tocoferol mg
Vitamina K mcg
Vitamina B1 - Tiamina mg
Vitamina B2 - Riboflavina mg
Vitamina B3 - Vit.PP - Niacina mg
Vitamina B5 - Acid Pantotenic mg
Vitamina B6 - Piridoxina mg
Vitamina B8 - Colină mg
Vitamina B9 - Acid folic mcg
Vitamina B12 - Ciancobalamina mcg
Betaină mg
 
MINERALE / 100g
Calciu mg
Fier mg
Magneziu mg
Fosfor mg
Potasiu mg
Sodiu - Natriu mg
Zinc mg
Iod mg
Fluor mcg
Seleniu mcg
Cupru mg
Mangan mg
 
ALTELE:
Cofeina mg
Alcool g

CAUTA UN ALIMENT DUPA DENUMIRE: