Rețetă Gogoșari în oțet II
Vizite: 3068
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
4847
CALORII
Ingrediente/compozitie:
- 1 l otet,- 1/2 kg zahar,
- sare,
- foi de dafin,
- 300-400 g hrean,
- 20 boabe de piper,
- 7-8 kg gogosari.
Preparare:
Gogosarii se pun in otet, (se adauga la 1 l de otet 2 l de apa) si ca sa se reduca din taria otetului, se adauga la cei 3 l de lichid 1/2 kg zahar. Se mai adauga 10 g sare pentru fiecare litru de lichid, iar pentru tot lichidul 1-2 foi de dafin si o frunza de telina si circa 300-400 g hrean si 20 boabe de piper sau 1/2 lingurita cu piper macinat la 7-8 kg gogosari.Se spala gogosarii si se scurg. Cand se conserva intregi, i se face fiecarui gogosar cate o taietura de 3-4 cm chiar la mijloc, pe partea opusa cozii. Este mai practic sa se puna toti gogosarii taiati in felii, economisind astfel borcane si spatiu de depozitare.
Intr-o cratita de 6-7 l, se pun 1 l de otet si 2 l de apa, plus zaharul, sarea si condimentele mentionate mai sus, si se lasa sa fiarba acoperite. Cand lichidul clocoteste, se pune un rand de gogosari intregi sau, daca sunt taiati in felii, se pun cat cuprinde lichidul; se acopera si se lasa sa se infierbinte, pana cand fierb in clocote 1-2 minute. Daca gogosarii sunt intregi, se intorc un minut si pe partea cealalta. Daca sunt taiati felii, se scot imediat si se impart in borcanele caldute, asezate pe o tava din tabla smaltuita, pe marginea sobei, la foc mic. Borcanele se umplu fara a presa gogosarii, lasandu-i asa cum se aseaza ei.
Gogosarii se pot pune toti intr-o cratita acoperita. Oparirea are scopul de a le reduce din rigiditate, astfel intrand in numar mai mare in borcane. Dupa ce se mai racesc, se completeaza continutul borcanelor cu continutul unuia dintre ele.
Dupa ce toti gogosarii au fost asezati in borcane, deasupra lor se pun, in cruce, cate 2-3 felii de hrean la fiecare borcan sau cate o lingurita cu varf de samanta de mustar pentru fiecare litru calculat dupa volumul borcanului.
Otetul in care au fost opariti se imparte imediat in toate borcanele. Borcanele se leaga cu celofan dublu si se pastreaza in camara.
Analiza ingredientelor rețetei Gogoșari în oțet II:
Dafin
Avantaje: Dafinul este o sursă excelentă de vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina B6, calciu și fier.
Dafinul este valoros pentru digestie și pentru convalescență....
Dezavantaje: Uleiul de dafin poate provoca reacții alergice și trebuie folosit doar în amestecuri foarte diluate. Nu se înghite sub nicio formă....
Hrean rădăcină
Rădăcina de hrean gătită.
Hreanul se folosește cel mai bine ca sos puternic, cu carne și pește în ulei.
Dezavantaje: Persoanele cu probleme de tiroidă trebuie să consume hrean în cantități reduse, deoarece conține goitrogeni....
Oțet alimentar
Oțetul, cu excepția celui balsamic, poate fi aromatizat și condimentat cu ardei iute, ierburi și chiar fructe....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu.
Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu.
Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct.
Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională.
Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...