Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Vin de corcodușe

Vizite: 1873
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
5440

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 3 kg corcoduse,
- 3 1/2 l apa,
- 1 kg zahar,
- coaja de scortisoara,
- cuisoara.

Preparare:

Cantitatea pregatita de corcoduse si apa se pune intr-o oala smaltuita. Se fierbe cca. 30 minute, dupa ce a dat in clocot, adica pana plesneste bine coaja fructelor. Oala se ia apoi de pe foc si se lasa 48 de ore a rece.

Se strecoara sucul, punand fructele, cate putine, pe rand, in strecuratoarea cu gauri mari, presand putin cu mana, ca sa se scurga bine. Fructele presate se pastreaza in alt vas. Lichidul rezultat se cantareste. La 4 l lichid se pune 1 kg zahar; se amesteca bine pana cand se topeste zaharul. Este de preferat ca zaharul sa fiarba 10 minute cu 1/4 din cantitatea de lichid, apoi sa se amestece cu restul.

Prin fierbere cu o substanta acra (zeama de fructe), zaharul se descompune in glucoza si levuloza, zaharuri mai simple, care vor fermenta mai repede. Sucul indulcit se pune in damigene (sau butoias), lasand un spatiu liber, de 10 cm, pana la gura acestora, ca sa aiba loc spuma care se formeaza prin fermentare.

Nu se pune drojdie de bere; va fermenta foarte bine numai cu drojdiile salbatice care sunt in aer. Damigeana se astupa bine cu dop de fermentatie; acesta, prin tubul cu care este prevazut, permite bioxidului de carbon sa iasa (care se degaja in timpul fermentatiei), altfel prin presiunea lui va sparge vasul.

Damigeana se lasa nemiscata 5-6 saptamani, pana cand se termina fermentatia, la o temperatura nu mai mare de 18-20 grade Celsius, in care timp se depun toate suspensiile sub forma de drojdie. Vinul se trage, apoi, de pe drojdie, in damigene sau sticle, cu furtunul, care nu trebuie sa ajunga la drojdie, s-o tulbure. Peste paine se pune un servet din tifon si un strat subtire de vata, se trage aerul din furtun, pana cand iese vinul, apoi se trece repede furtunul in pilnia asezata in gitul sticlei sau damigenei; dupa ce se umple una, se trece repede la urmatoarea.

Sticlele sau damigenele se astupa bine cu dopuri noi sau cele vechi sterilizate, 10 minute, in apa clocotita si se pastreaza intr-un loc racoros. Din pulpa fructelor ramase se poate face marmelada.


Analiza ingredientelor rețetei Vin de corcodușe:

Cuișoare
Avantaje: Cuișoarele sunt un antiseptic puternic și un stimulent pentru circulație. Se pot adăuga în ceai, pentru mai multa energie....
Scorțișoară
Avantaje: ScorÈ›iÈ™oara conÈ›ine uleiuri care împiedică dezvoltarea bacteriilor È™i fungilor, are proprietăți anti-inflamatorii, îmbunătățeÈ™te circulaÈ›ia È™i ar putea fi benefică în cazul unor afecÈ...
Dezavantaje: Scorțișoara conține coumarin, o substanţă care poate fi toxică pentru organism, afectând ficatul....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...

Căutați rețete culinare după denumire