Indicele de masa corporala IMC

©

Autor: Redacția ROmedic

Indicele de masa corporala IMC

Indicele de masa corporala (IMC sau BMI, - in engleza - Body Mass Index-) este un indicator oficial, recunoscut stiintific, de calculare a greutatii ideale pentru o viata sanatoasa.

IMC este o metoda simpla si usor de utilizat de depistare a riscurilor de obezitate. In plus, indicele de masa corporala poate fi folosit pentru calcularea numarului de kilograme pe care trebuie sa le pierdeti sau castigati, cat si a numarului de caloriil recomandate pentru a va mentine sau pentru a ajunge la greutatea ideala.

Indicele de masa corporala este o metoda potrivita atat pentru barbati cat si pentru femei, cu varste intre 18 si 65 ani. Pe de alta parte, formula de calcul folosita de IMC nu este potrivita pentru: copii, femei insarcinate, persoane cu masa musculara mare (sportivi) si varstnici.

Cum functioneaza?

Indicele de masa corporala se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in m) la patrat.

 

IMC este numit si indicele lui Quetelet, dupa numele inventatorului sau, un savant de origine belgiana, unul dintre fondatorii statisticii moderne. In prezent, indicele este utilizat side companiile de asigurari din Statele Unite, pentru determinarea riscului de boli cardiovasculare la pacientii peste 65 ani.

 

Plecand de la relatia statistica dintre IMC si rata mortalitatii, au fost stabilite intervale standard ale greutatii, care sunt la randul lor legate de riscurile de boli cardiovasculare (insuficienta cardiaca, hipertensiune, infarct miocardic):

  • subponderal
  • normal
  • supraponderal
  • obez


E bine de stiut ca IMC nu serveste la determinarea grasimii corporale si nici a masei musculare sau osoase.

 

Cu cat valoarea indicelui de masa corporala creste, cu atat este mai ridicat si riscul pentru urmatoarele afectiuni:

 

 

Pentru a determina insa cu exactitate riscul individual, trebuie sa luati in considerare si alti factori, ca de exemplu conditia fizica, istoricul familial sau personal, examenul clinic, contextul social etc.


Atentie! Daca aveti intrebari si nelamuriri legate de IMC-ul dumneavoastra, e indicat sa consultati un medic. Nu urmati un regim alimentar strict pentru a ajunge la valoarea dorita a IMC-ului!

 Interpretarea indicelui de masa corporala

 Pentru a afla indicele de masa corporala, in functie de inaltime, greutate, sex si activitate fizica depusa, puteti folosi Calculatorul de nutritie ROmedic.

IMC Interpretare
sub 18,5 subponderal
intre 18,51 si 24,99 greutate normala
intre 25,00 si 29,99 supraponderal
intre 30,00 si 34,99 obezitate (clasa I)
intre 35,00 si 39,99 obezitate (clasa II)
peste 40 obezitate morbida

 

Valorile din tabel au caracter orientativ. Pentru a pune cu exactitate un diagnostic de obezitate, sunt necesare si alte masuratori, in principal de stabilire a grasimii corporale. Unele persoane cu IMC crescut au mai degraba o structura osoasa puternica, decat un procent mare de grasime in organism, fapt care schimba indicatiile de mentinere sau reglare a greutatii corporale.

Indicele de masa corporala sub 18,5

O valoare sub limita inferioara poate indica probleme grave de sanatate la unele pesoane, in special daca este rezultatul unei slabiri extreme intr-un interval scurt de timp. Orice modificare evidenta a greutatii trebuie sa fie considerata drept un semnal de alarma ce nu poate fi neglijat. In schimb, o greutate stabila care nu inregistreaza variatii considerabile pe parcursul mai multor ani, nu este un motiv de ingrijorare.

Indicele de masa corporala 18,51 - 24,99

Valorile cuprinse in acest interval sunt asociate cu riscuri reduse de boli, la majoritatea persoanelor. Daca IMC-ul dumneavoastra este in acest interval, ideal este sa va mentineti greutatea. Pentru a ramane in forma, incercati sa ramaneti in acest interval, evitand pe cat posibil sa va situati la una din cele doua extreme.

Indicele de masa corporala 25 - 27

Desi unele persoane pot sa obtina un indice mai mare de 25 fara a fi expusi cu adevarat unui risc de boli (sportivii, in special, pentru ca masa lor musculara este mai grea decat masa adipoas), depasirea valorii de 25 trebuie considerata drept un avertisment. 

Indicele de masa corporala mai mare de 27

Un astfel de IMC este asociat cu riscuri crescute de probleme de sanatate, precum diabetul, hipertensiunea si bolile de inima. Pentru a ajunge la greutatea optima, se recomanda consultarea unui medic nutritionist, care poate oferi un regim personalizat de slabire si sfaturi de modificare a obiceiurilor alimentare. De asemenea, e esentiala adoptarea unui program de activitate fizica, ce poate mari sansele de reusita.


Data actualizare: 27-02-2014 | creare: 10-11-2011 | Vizite: 44113
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Conceptul de „obez sănătos” este un mit – cercetările medicale confirmă
  • După căsătorie și apariția copiilor, bărbații au tendința de a se îngrășa
  • Indicele de masă corporală poate prevesti apariția diabetului zaharat
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum