Greutatea ideala

©

Autor: Redacția ROmedic

Greutatea ideala

Ce este greutatea ideala?

 

Greutatea ideala este o notiune destul de subiectiva.  Ea depinde de imaginea pe care ne-o formam despre propria persoana,  dar si de imaginea creata de societate, moda, mass-media.  Alti factori care intervin sunt conditiile socio-familiale, situatia fiziologica si psihologica de moment, dar si greutatea cu care eram obisnuiti in tinerete, de exemplu.

Astfel, pentru o femeie, greutatea ideala poate fi cea la care ii vin blugii vechi, pentru un sportiv, este greutatea care ii permite sa fie in forma maxima, iar pentru o persoana care tine mereu regim, este greutatea la care poate manca fara a se ingrasa.


De fapt, nu exista o greutate ideala, universala pentru toata lumea. Fiecare persoana este diferita, iar greutatea care i se potriveste cel mai bine depinde de o varietate de factori, iar multi dintre acestia nu pot fi cuantificati.
De aceea, trebuie sa adoptam o noua perspectiva asupra greutatii si sanatatii. Este preferabil sa vorbim de greutatea la care ne simtim bine, traim in armonie cu propriul corp si avem o silueta frumoasa si ferma. Greutatea ideala este cea la care suntem in forma si dispunem de suficienta energie pentru a ne putea concentra pe aspectele importante ale vietii.


Constitutia, osatura si inaltimea corpului nu pot fi modificate. In schimb, ce putem face pentru a avea o viata fericita, este sa invatam sa ne acceptam corpul. O alimentatie sanatoasa si practicarea activitatilor fizice sunt atuuri pentru o viata lunga, sanatoasa si fericita!


Pe de alta parte, din punct de vedere medical, greutatea ideala este cea care prezinta riscuri minime asupra sanatatii.  Aceasta greutate „sanatoasa” este deseori foarte diferita de canoanele estetice promovate de media in prezent. De fapt, intre greutatea medie recomandata si cea care corespunde idealului nostru de frumusete exista o diferenta de 15 kilograme!
Diferenta se explica prin asteptari nerealiste si chiar periculoase, raportate la modelele de frumusete validate de opinia publica, ce nu iau in calcul particularitatile individuale.


Greutatea ideala
este un interval in care organismul nostru are cele mai multe sanse de a-si mentine sanatatea. Atat pierderea excesiva a greutatii, cat si surplusul ponderal sunt daunatoare sanatatii. Asadar, greutatea ideala trebuie sa fie proportionala cu inaltimea si constitutia proprie fiecarui individ.

Atingerea unei greutati ideale potrivite fiecarei persoane e importanta pentru mentinerea unei bune calitati a vietii si pentru a pastra la un nivel scazut riscurile pentru sanatate. Principalele afectiuni asociate cu obezitatea sunt bolile cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, infarctul  miocardic), diabetul, hipercolesteromia si afectiunile articulare.


Pentru a afla in ce categorie de greutate sunteti situat din punct de vedere medical, o metoda foarte folosita la scara internationala este Indicele de masa corporala (IMC). Va puteti calcula Indicele de masa corporala folosind calculatorul de nutritie ROmedic.

Pe langa numarul de kilograme in exces, relevant pentru greutatea ideala este si modul in care este stocata grasimea in organism. Pentru a afla daca excesul de grasime este un pericol pentru sanatate, calculati raportul talie-solduri, despre care puteti afla mai multe aici.

Strategii pentru atingerea greutatii ideale

Cu totii ne dorim sa pastram o greutate ideala, la care sa ne simtim bine si sa evitam excesul ponderal. aca greutatea dumneavoastra este mai mare decat cea recomandata, va propunem cateva strategii pentru controlarea greutatii....

Factorii care influenteaza greutatea

Ingrasarea este consecinta unui dezechilibru intre aporturile calorice si consumul de energie (prin metabolism, termogeneza si activitatea fizica). La acest dezechilibru contribuie insa si alti factori mai mult sau mai putin comuni....

Formule de calcul ale greutatii ideale

Greutatea ideala este o estimare statistica a greutatii corporale, capabila sa asigure o stare optima de sanatate pentru o anumita persoana. Numerosi autori au propus formule de calcul a greutatii ideale, pe care le puteti consulta in continuare. ...


Data actualizare: 27-02-2014 | creare: 08-03-2012 | Vizite: 18874
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum