Fluor

©

Autor: Redacția ROmedic

Fluor

Fluorul este un oligoelement al carui principala functie este cea de protectie a dintilor. El se fixeaza pe smaltul dintilor si ii face mai rezistenti impotriva atacurilor bacteriilor. Actiunea sa se face simtita si asupra oaselor, pe care le intareste.

Fluorul este practic inexistent in alimente. O cantitate mica se gaseste in apa potabila si in sarea de masa.

Desi fluorul nu este considerat drept un mineral esential, el joaca un rol important de protectie a dintilor si oaselor. Pe masura ce acizii ataca smaltul dintilor, bacteriile se multiplica, ducand la aparitia cariilor. Datorita rolului de protectie impotriva cariilor dentare, fluorul este utilizat ca ingredient in majoritatea tipurilor de pasta de dinti. Fluorul furnizat prin spalarea regulata cu pasta de dinti contribuie la apararea impotriva cariilor dentare.

In cazul oaselor, fluorul contribuie la prevenirea demineralizarii, protejand astfel organismul impotriva osteoporozei.


Astfel:

Functiile fluorului

  • Protectia dintilor impotriva cariilor
  • Structura osoasa

Utilizare terapeutica - Indicatii

  • Slabirea smaltului dintilor
  • Structura osoasa fragila

Sursele de fluor

Fluorul nu se gaseste in cea mai mare parte a alimentelor pe care le consumam. Din acest motiv, el este utilizat ca ingredient in pasta de dinti.

Conservele de peste cu oase (somon, de exemplu) sunt o sursa buna de fluor. Medicul stomatolog poate prescrie si alte tratamente cu fluor, in special copiilor, pentru protejarea dintilor si apararea acestora impotriva cariilor dentare.


Excesul de fluor poate duce la fluoroza dentara, o afectiune care se manifesta prin ingalbenirea dintilor. De asemenea, oasele devin fragile si predispuse la fracturi. In timp, nivelul ridicat de fluor poate fi o cauza a hipertiroidismului, afectiune caracterizata prin producerea unei cantitati  excesive de hormoni tiroidieni.

Necesarul de fluor

In general, se considera ca o doza de fluor de 1,5 mg/zi, pentru adulti si de maximum 2,5 mg/zi, pentru copii este adecvata.

La copii, luarea de suplimente de fluor este indicata pe toata perioada formarii dintilor, pentru a preveni cariile dentare. Mai tarziu, necesarul de fluor urmeaza sa fie acoperit cu ajutorul pastelor de dinti sau a altor produse pentru igiena orala.


Atunci cand este absorbit in cantitati excesive, fluorul poate deveni toxic, ducand la fluoroza dentara.

 

 

Doza recomandata de fluor (in mg)
Copii intre 1 si 3 ani 0,5
Copii intre 4 si 6 ani 0,8
Copii intre 7 si 9 ani 1,2
Copii intre 10 si 12 ani 1,8
Adolescenti intre 13 si 15 ani: baieti/ fete 2
Adolescenti intre 15 si 19 ani: baieti/ fete 2
Adulti: barbati/ femei 2
Femei peste 55 ani 2
Barbati peste 65 ani 2
Femei insarcinate (al 3-lea trimestru) 2
Femei care alapteaza 2

Carenta de fluor

Primele semne ale deficientei de fluor sunt aparitia cariilor dentare si slabirea stratului de smalt.

Oasele fragile, a caror principala cauza este demineralizarea oaselor, sunt un alt simptom al deficientei de fluor. Aceasta situatie creste riscul de fracturi osoase si chiar de osteoporoza.

Data actualizare: 06-01-2014 | creare: 20-11-2011 | Vizite: 4295
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O analiză recentă sugerează că fluorul din apă poate afecta microbiomul intestinal, însă doar dacă este consumat în cantități ridicate
  • Expunerea pe termen lung la fluor a adolescenților poate duce la deficiențe neurologice
  • Cea mai bună pastă de dinți pentru prevenirea cariilor - fluorul ca ingredient nu se mai află în top
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum