Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Dulceață de melcișori din coajă de portocale

Vizite: 1447
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
2480

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 30-40 ml zeama de lamaie sau 50-100 g glucoza,
- 1/2 kg zahar,
- 1 kg portocale mici sau cu coaja mai subtire.

Preparare:

Se aleg portocale mai mici cu coaja subtire. Coaja se desface cu cutitul in 7-8 felii care se vor pune in apa rece (cat sa treaca peste nivelul lor). Se tin 48 ore, schimband apa in fiecare zi ca sa iasa amareala.

A treia zi, trebuie sa se prepare dulceata; daca stau mai mult in apa, se moaie prea mult si se rup. Partea alba se indeperteaza cu cutitul, ca sa ramina coaja de 1/2 cm grosime; apoi, feliile se taie in fasii de 1 cm latime, lungimea lassndu-se intreaga. De la 1 kg portocale vor rezulta cca. 200-250 g coji curatate si fasonate. Fiecare fssie se rasuceste de la un capat la celalalt, ca un melc, si, prin el, se trece cu acul cu un fir de ata alba, prinzand si capatul exterior; astfel, melcisorii se insira ca niste margele in siraguri nu prea lungi.

Capetele firului se innoada, ca melcisorii sa fie bine strinsi si sa-si pastreze forma.Intr-o cratita de 1 1/2 l se pun 1/2 kg zahar si 1/2 l apa. Se amesteca, pana cand se topeste zaharul, apoi se adauga 30-40 ml zeama de lamaie sau 50 - 100 g glucoza si, imediat, siragurile de melcisori.Cojile, fiind tari, trebuie trebuie sa fiarba mai mult in siropul nelegat.

Cand cojile plutesc pina la fundul cratitei si, daca ridicindu-se lingura pe latul ei, cad deodata 3 picaturi de sirop legat, una linga alta, cratita se ia de pe foc, se aduna spuma (va fi putina), si, apoi, cratita se acopera. Dupa ce dulceata s-a racit, se scot atele de la melcisori cu un cutit si o furculita si, apoi, acestia se pun in borcane.

Melcisorii isi pastraza forma, nu se mai desfac. Siropul nu trebuie legat prea mult, caci se caramelizeaza si, pe parcurs, se mai ingroasa. Se intrebuinteaza pentru ornat torturi sau creme, sau in creme cu gelatina.


Analiza ingredientelor rețetei Dulceață de melcișori din coajă de portocale:

Portocale
Avantaje: Portocalele sunt o sursă excelentă de vitamina C și fibre alimentare, dar conțin și tiamina, acid folic și potasiu. În plus, portocalele nu conțin grăsimi saturate, colesterol și sodiu. S...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de portocale provine din zaharuri. Unele persoane care suferă de migrene au o sensibilitate la anumite citrice, astfel că simpla inhalare a aromei uleioa...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zeamă de lămâie
Avantaje: Zeama de lămâie stimulează activitatea pancreasului și ficatului. Datorită efectelor antibacteriene este eficient împotriva durerilor în gat, ulcerelor bucale și gingivitei....

Căutați rețete culinare după denumire