Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Dulceață de prune coapte

Vizite: 2007
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
4468

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 1 kg zahar,
- 1 kg prune curatate de coaja si samburi,
- 30 ml zeama de lamaie sau 100 g glucoza,
- 1/2 l apa,
- vanilie,
- cca 20 nuci proaspete (curatate de pielita),
- scortisoara,
- 1 l apa de var.

Preparare:

Pentru aceasta dulceata sunt indicate prunele brumarii care se coc prin luna septembrie; acestea au pulpa mai tare si se desprinde de sambure.

Prunele (neoparite) se curata de coaja (se desprinde foarte usor de pulpa, cand acestea sunt coapte), ajutindu-ne si de un cutit cu lama subtire. Dupa ce s-au curatat (din cca 1/2 kg prune va rezulta 1 kg, dupa ce se inlatura coaja si simburii), se tin in apa de var 30 minute, apoi se limpezesc in strecuratoare, li se scot samburii (se imping cu nu betisor sau cu o andrea subtire pe la un capat, ca sa iasa pe la celalalt) si apoi se cantaresc. Nucile se coc cam tot in acelasi timp cu prunele de toamna.

Samburii de nuci se curata de pielita ca sa ramina albi. In fiecare pruna se introduce ciae 1/4 din sambure.

Prunele, astfel aranjate, se pun in siropul bine legat si se lasa la foc mic, pana isi lasa zeama si siropul se mai subtiaza (2-3 minute); se adauga zeama de lamaie sau glucoza, o cuisoara, 2-3 bucatele de scortisoara sau 2-3 cm dintr-un baton de vanilie si se trec la foc mijlociu. Se fierb pana cand se leaga din nou siropul si prunele plutesc in el pina la fundul cratitei (cand se ia de pe foc).

Se face proba, daca siropul este legat si, daca este gata, cratita se ia de pe foc si se aduna spuma. Dulceata se lasa sa se raceasca acoperita si apoi se pune in borcane.


Analiza ingredientelor rețetei Dulceață de prune coapte:

Prune
Avantaje: Prunele sunt o sursă excelentă de vitamina C, vitamina K, fibre alimentare și vitamina A. Sunt bune pentru inimă și circulație, precum și în tratarea retenției de fluide. Prunele au efe...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de prune provine din zaharuri. Consumul excesiv de prune poate provoca diaree....
Scorțișoară
Avantaje: ScorÈ›iÈ™oara conÈ›ine uleiuri care împiedică dezvoltarea bacteriilor È™i fungilor, are proprietăți anti-inflamatorii, îmbunătățeÈ™te circulaÈ›ia È™i ar putea fi benefică în cazul unor afecÈ...
Dezavantaje: Scorțișoara conține coumarin, o substanţă care poate fi toxică pentru organism, afectând ficatul....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zeamă de lămâie
Avantaje: Zeama de lămâie stimulează activitatea pancreasului și ficatului. Datorită efectelor antibacteriene este eficient împotriva durerilor în gat, ulcerelor bucale și gingivitei....

Căutați rețete culinare după denumire