Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Dulceață de struguri

Vizite: 1357
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
4703

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 1 kg struguri, cantariti dupa ce au fost curatati de coaja si seminte,
- 1 kg zahar,
- vanilie,
- 50 ml zeama de lamaie sau 50 g glucoza,
- 1/2 l apa.

Preparare:

Pentru dulceata se aleg numai struguri cu boabe mari cu coaja groasa si miezul compact (nu zemos).Coaja se curata usor cu mana si cu un cutit, tragand din partea unde a fost prinsa codita spre varf, apoi cu o scobitoare se scot semintele: boabele curatate se cintaresc.Intr-o cratita, zaharul, apa, zeama de lamaie si 2-3 cm dintr-un baton de vanilie se amesteca putin, pe foc, pina cand se topeste zaharul.

Siropul se fierbe, pana cand se leaga (cand se ridica lingura din sirop pe latul ei, cad deodata 3 picaturi una linga alta) si apoi se adauga boabele de struguri. Cratita se lasa 5 minute mai la o parte ca fructele sa lase putina zeama, apoi se trece la foc mijlociu si se lasa pana cand se leaga din nou siropul (dar nu prea mult).

Cand dulceata este gata, fructele plutesc in tot siropul pana la fund si au un aspect unsuros, lucios (nu zemos). Strugurii contin o mare cantitate de pectina, substanta gelatinoasa care va gelifica siropul chiar daca este mai subtire, dupa ce acesta se raceste. Daca se leaga prea mult, siropul se va ingalbeni si va capata gust de zahar ars, deci trebuie o mare atentie la aceasta faza.

Daca nu s-a pus baton de vanilie, zaharul vanilat se adauga numai cu un minut inainte de a se lua cratita de pe foc ca dulceata sa nu-si piarda aroma. Se aduna spuma si cratita se acopera cu un servet udat in apa si bine stors. Dupa ce s-a racit, dulceata se pune in borcane care, apoi, se leaga cu celofan.


Analiza ingredientelor rețetei Dulceață de struguri:

Struguri
Avantaje: Strugurii sunt o sursă bună de vitamina C si vitamina A, având un conținut scăzut de grăsimi și sodiu. Strugurii sunt o importantă sursă de minerale. Conțin antioxidanți cu rol benefic pe...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de struguri provine din zaharuri. Consumați în exces, pot cauza probleme stomacale. Unele persoane pot prezenta alergii la struguri, inclusiv la semințel...
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...
Zeamă de lămâie
Avantaje: Zeama de lămâie stimulează activitatea pancreasului și ficatului. Datorită efectelor antibacteriene este eficient împotriva durerilor în gat, ulcerelor bucale și gingivitei....

Căutați rețete culinare după denumire