Adaugă rețeta în lista dvs de rețete favorite

Rețetă Marmeladă de caise

Vizite: 1264
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
24800

CALORII

Ingrediente/compozitie:

- 10 kg caise,
- 5 kg zahar.

Preparare:

Caisele bine coapte se curata de coaja si de simburi, neoparite (numai cu cutitul inoxidabil), pentru a obtine o marmelada fina, in culoare naturala. Caisele se pot lasa si necuratate de coaja, insa la fiert li se va inchide mult culoarea. Dupa ce s-au curatat, se cintaresc. Din 10 kg curatate de simburi, vor ramine 8 kg, iar curatate si de coaja, 7 kg.

Daca se doreste sa se obtina si lichior si sa fiarba mai repede marmelada cu suc mai putin, caisele curatate se pun intr-un lighean de plastic sau emailat, si se presara cu 100 g zahar pentru fiecare kg curatat; se amesteca cu o lingurita usor. Se lasa rece pana a doua zi, ca zaharul prin topire sa extraga o parte din suc, pentru a nu necesita 2-3 ore in plus la fiert, pana cand scade. Se pun, apoi, caisele intr-o strecuratoare cu gauri mari, ca sa se scurga bine zeama. Se cintareste bine zeama si se scade din cantitatea de caise.

Din 7 kg caise curatate, se vor obtine circa 2 l suc, pulpa ramasa va fi de 5 kg. Pulpa se trece prin masina de tocat sau prin alt preparat de obtinut piure de fructe, ca sa fiarba mai repede. Se pune intr-o cratita sau lighean smaltuit cu un volum de doua ori mai mare decit cantitatea fructelor, amestecind din cand in cand.

Dupa circa o ora, cand incepe sa fiarba in clocote, se pune zaharul, amestecand bine pana cand se topeste si, dupa circa o ora, cand incepe sa dea din nou in clocot, se fierbe inca 30 minute. Lichidul se leaga cu zaharul ca siropul din dulceata; daca se pune o picatura pe marginea farfuriei, aceasta ramine rotunda ca o margea, nu curge.

Se ia de pe foc lasind-o sa se raceasca pina a doua zi. Borcanele se leaga cu celofan apoi se duc in camara. Dupa 2-3 saptamani, marmelada pregatita dupa acest procedeu pastreaza culoarea naturala, gustul si aroma specifice caiselor.


Analiza ingredientelor rețetei Marmeladă de caise:

Caise
Avantaje: Acest aliment este sărac în grăsimi saturate și sodiu, fiind o sursă bună de fibre alimentare, potasiu, vitamina A și vitamina C. Caisele sunt excelente pentru piele, inimă și respirație....
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de caise provin din zaharuri....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională. Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...

Căutați rețete culinare după denumire