Rețetă Mușchi la grătar
Vizite: 2395
Timp preparare: N/A
Dificultate: medie
Ingrediente/compozitie:
- muschi din carnea dorita,- untdelemn,
- sare.
Preparare:
De la porc se intrebuinteaza pentru gratar tot muschiul de o parte si de alta a coloanei vertebrale, pana sus la ceafa; este carnea cea mai frageda, cu musculatura ceamai moale.Carnea se taie in felii de 2-3 cm grosime. Se lasa feliile asa groase, nu se bat cu ciocanul; se trec prin untdelemn, pus pe-o farfurie, sau se ung cu o pensula, mai ales cele care nu au grasime intre fibrele de carne, se asaza nesarate pegratarul incins, si se frig.
Friptura se serveste pe masura ce este gata, cu bucatele de unt si felii de lamaie sau cu mujdei de usturoi; nu se asteapta pana cand se frig toate bucatile deoarece isi pierd savoarea si aroma.
Muschiuletii de porc se taie, pe grosime, in felii de 3-4 cm grosime care se apasa, apoi cu pumnul ca sa se niveleze, se trec prin untdelemn si se asaza pe gratar, unde se lasa pana cand se rumenesc pe ambele parti, cca. 15 minute. De la vaca si vitel, de semenea, se intrbuinteaza pentru gratar muschii din ambele parti ale coloanei vertebrale care, apoi, se taie in felii de 2-3 cm grosime impreuna cu vertebra respectiva.
Partea cu coaste formeaza antricoatele, iar partea fara coaste formeaza vrabioarele care se vor taia in felii de 2-3 cm grosime.
Este indicat sa fie transate de catre macelar atat cotletele de porc, cat si antricoatele sau vrabioarele de vita, deoarece osul este mai greu de taiat; carnea se frige impreuna cu osul, pentru a-si mentine mai bine forma (sa nu se stranga).
Muschii de bovine tinere sau mature care se afla in regiunea rinichilor, linga coloana vertebrala, de asemenea, sunt foarte adecvati pentru gratar.
Din muschiul de vita se prepara biftecul. Carnea se taie transversal, pe fibre, in felii de 5-6 cm grosime care, apoi, se preseaza putin cu pumnul, ca sa se niveleze si sa ramina de cca 3 cm grosime. Feliile se trec bine prin untdelemn, se asaza pe gratarul incins, nesarate, se frig cate 5-6 minute pe fiecare parte, daca muschiul este proaspat, pentru ca mijlocul sa ramina mai putin fript. Se pot frige chiar si mai putin timp, daca se doreste ca mijlocul sa fie in sange.
Se servesc cu bucatele de unt, trecute prin pantrujel taiat marunt si cu felii de lamaie.
De la miel tanar de 3-5 kg se preteaza pentru gratar partea mai carnoasa, fara prea multe pielite. Se taie in bucati de marime potrivita, nu mai groase de 2-3 cm, se trec prin untdelemn, se asaza pe gratarul incins si se rumenesc pe ambele parti. Se servesc imediat, pe masura ce este gata, altfel carnea se intareste, isi pierde savoarea si aroma. Pentru aroma, friptura, asezata pe farfurie, se stropeste dupa gust, cu mujdei de usturoi sau cu apa putin sarata, in care s-a farimitat putin cimbru, sau cu unt aromat.
Analiza ingredientelor rețetei Mușchi la grătar:
Mușchi de vacă
Avantaje: Mușchiul de vacă este o sursă bună de proteine, niacină, vitamina B6, vitamina B12, fosfor și zinc....
Dezavantaje: Consumul de cantități mari de carne de vacă este legat de creșterea nivelului de colesterol în sange și de apariția cancerului la intestinul gros și la prostată....
Sare de masă
Avantaje: Sarea de masă este o sursă de calciu.
Poate fi inlocuită în bucătărie cu plante aromatice și condimente....
Dezavantaje: Sarea de masă conține mult sodiu.
Consumul excesiv de sare provoacă tensiune arterială și infarct.
Sarea agravează reținerea fluidelor și poate duce la apariția cancerului la stomac și...
Ulei de floarea soarelui
Avantaje: Uleiul de floarea-soarelui este uleiul vegetal cu cel mai crescut conținut de vitamina E.
Conține în principal acizi grași nesaturați, considerați și „grăsimi bune”, precum și o cantitat...
Dezavantaje: Conține grăsimi trans și grăsimi saturate, însă în cantități reduse (10%).
Folosirea repetată pentru prăjit a aceluiași ulei reprezintă un pericol pentru sănătate, deoarece astfel sun...