Rețetă Vin de coarne, mure, afine, porumbe, agrișe
Vizite: 26133
Timp preparare: N/A
Dificultate: redusa
9970
CALORII
Ingrediente/compozitie:
- 3 kg porumbe, agrise, afine, coarne sau mure;- 3 1/2 l apa,
- 1 kg zahar,
- coaja de scortisoara,
- cuisoara.
Preparare:
Cantitatea pregatita de fructe si apa se pune intr-o oala smaltuita. Se fierbe cca 30 minute, dupa ce a dat in clocot, adica pana plesneste bine coaja fructelor. Oala se ia apoi de pe foc si se lasa 48 de ore a rece. Se strecoara sucul, punand fructele, cate putine, pe rand, in strecuratoarea cu gauri mari, presind putin cu mana, ca sa se scurga bine.Fructele presate se pastreaza in alt vas. Lichidul rezultat se cantareste. La 4 l lichid se pune 1 kg zahar; se amesteca bine pana cand se topeste zaharul. Este de preferat ca zaharul sa fiarba 10 minute cu 1/4 din cantitatea de lichid, apoi sa se amestece cu restul. Prin fierbere cu o substanta acra (zeama de fructe), zaharul se descompune in glucoza si levuloza, zaharuri mai simple, care vor fermenta mai repede.
Sucul indulcit se pune in damigene (sau butoias), lasand un spatiu liber, de 10 cm, pana la gura acestora, ca sa aiba loc spuma care se formeaza prin fermentare. Nu se pune drojdie de bere; va fermenta foarte bine numai cu drojdiile salbatice care sunt in aer. Damigeana se astupa bine cu dop de fermentatie; acesta, prin tubul cu care este prevazut, permite bioxidului de carbon sa iasa (care se degaja in timpul fermentatiei), altfel prin presiunea lui va sparge vasul.
Damigeana se lasa nemiscata 5-6 saptamini, pana cand se termina fermentatia, la o temperatura nu mai mare de 18-20 grade celsius, in care timp se depun toate suspensiile sub forma de drojdie. Vinul se trage, apoi, de pe drojdie, in damigene sau sticle, cu furtunul, care nu trebuie sa ajunga la drojdie, s-o tulbure. Peste piine se pune un servet din tifon si un strat subtire de vata, se trage aerul din furtun, pana cand iese vinul, apoi se trece repede furtunul in pilnia asezata in gitul sticlei sau damigenei; dupa ce se umple una, se trece repede la urmatoarea.
Sticlele sau damigenele se astupa bine cu dopuri noi sau cele vechi sterilizate, 10 minute, in apa clocotita si se pastreaza intr-un loc racoros. Din pulpa fructelor ramase se poate face marmelada. Porumbele contin mult tanin care le face astringente.
Analiza ingredientelor rețetei Vin de coarne, mure, afine, porumbe, agrișe:
Afine
Avantaje: Afinele sunt sărace în grăsimi și sodiu, fiind o sursă de vitamina C, vitamina K și minerale.
Conțin numeroși fitonutrienți cu rol anti-oxidant și anti-inflamator.
Au efecte benefice asupr...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de afine provin din zaharuri.
Dacă afinele sunt consumate în exces, conținutul lor glucidic poate provoca diaree.
Unele persoane pot prezenta alergii la ...
Agrișe
Avantaje: Agrișele sunt bune pentru întărirea rezistenței naturale a organismului.
Sunt benefice în caz deconstipație (fibre solubile) și în tratarea infecțiilor urinare (acid malic)....
Cuișoare
Avantaje: Cuișoarele sunt un antiseptic puternic și un stimulent pentru circulație. Se pot adăuga în ceai, pentru mai multa energie....
Mure
Avantaje: Acest aliment este sărac în grăsimi saturate, colesterol și sodiu, fiind o sursă bună de vitamina E, acid folic, magneziu, potasiu și fibre alimentare. În plus, este bogat în vitamina C și v...
Dezavantaje: Cea mai mare parte a caloriilor furnizate de mure provine din zaharuri....
Scorțișoară
Avantaje: ScorÈ›iÈ™oara conÈ›ine uleiuri care împiedică dezvoltarea bacteriilor È™i fungilor, are proprietăți anti-inflamatorii, îmbunătățeÈ™te circulaÈ›ia È™i ar putea fi benefică în cazul unor afecÈ...
Dezavantaje: Scorțișoara conține coumarin, o substanţă care poate fi toxică pentru organism, afectând ficatul....
Zahăr tos
Avantaje: Continut redus de grăsimi saturate, colesterol și sodiu....
Dezavantaje: Zahărul reprezintă calorii goale - aport caloric crescut, fără valoare nutrițională.
Zahărul rafinat în exces poate cauza hipoglicemie și oboseală accentuată, depresie și schimbări de ...