Vitamina B12 - Cianobalamina
Autor: Redacția ROmedic

Vitamina B12 este o vitamina hidrosolubila care indeplineste numeroase functii in organism, contribuind la mentinerea unui sistem nervos sanatos si la formarea globulelor rosii. Denumirile sale stiintifice, cianobalamina sau cobalamina se explica prin prezenta cobaltului, care ii da culoarea rosie caracteristica. Aceasta vitamina este esentiala pentru metabolismul celular si este implicata in procesul de crestere.
Vitamina B12 joaca un rol major in formarea si mentinerea tecii de mielina a nervilor – un invelis care protejeaza fiecare nerv, permitand transmiterea rapida a impulsurilor.
Functiile vitaminei B12
- Rol in functionarea sistemului nervos
- Limiteaza degradarea musculara
- Forta musculara
- Metabolismul glucidelor
- Sinteza ADN-ului
- Sistemul circulator
- Fomarea tecii de mielina
- Fomarea maduvei spinarii
- Formarea globulelor rosii
- Factor de crestere
- Regenerarea celulelor
Utilizare terapeutica - Indicatii
Carenta de vitamina B12
Deficienta de vitamina B12 poate rezulta in urma unor aporturi alimentare insuficiente (de pilda, in regimul vegetarian), sau poate fi consecinta unei ablatii a stomacului sau a partii terminale a intestinului subtire.
Carenta de vitamina B12 nu este rara in tarile dezvoltate si se manifesta prin:
Vegetarienii, in special cei care urmeaza un regim strict, nu reusesc sa acopere necesarul de vitamina B12, datorita aporturilor alimentare insuficiente. Rezultatul este o carenta severa – anemia pernicioasa – care se manifesta intai prin paloare, oboseala, sincopa, iar mai tarziu, prin tulburari cognitive, putand sa se ajunga pana la psihoza sau dementa.
Simptomele carentei de vitamina B12
- Anemie pernicioasa
- Diaree
- Pierderi de memorie
- Depresie
- Tulburari ale menstruatiei
- Nevrite
- Nervozitate
- Iritatie a cavitatii bucale
- Pierderea apetitului
Sursele de vitamina B12
Vitamina B12 se gaseste in special in produsele de origine animala: carne rosie (organe) sau de pasare, peste, stridii, oua, lapte si branzeturi.
Cerealele imbogatite cu vitamina B12 sunt o alta sursa importanta, la fel ca si drojdia de bere.
Alimente bogate in vitamina B12 (in micrograme la 100 g) | |
Ficat | 61 |
Stridie | 16,5 |
Inima | 13,5 |
Hering afumat | 14,4 |
Ton (preparat la cuptor) | 10,9 |
Crab (la conserva) | 7 |
Galbenus de ou | 4,7 |
Necesarul de vitamina B12
Doza recomandata de vitamina B12 este de 2 – 3 micrograme pe zi si poate fi obtinuta din consumul de carne, peste si fructe de mare.
Doza recomandata de vitamina B12 (in micrograme pe zi) | |
Sugari | 0,5 |
Copii intre 1 si 3 ani | 0,8 |
Copii intre 4 si 6 ani | 1,1 |
Copii intre 7 si 9 ani | 1,4 |
Copii intre 10 si 12 ani | 1,9 |
Adolescenti intre 13 si 15 ani: baieti fete | 2,3 |
Adolescenti intre 15 si 19 ani: baieti /fete | 2,4 |
Adulti: barbati/femei | 2,4 |
Varstnici (peste 75 ani): barbati/femei | 3 |
Gravide | 2,6 |
Femei care alapteaza | 2,8 |
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Vitamine zi de zi cu reteta
- Vitaminele b si durere la un picior
- Meningita acuta virala
- Vitaminele pot scadea potenta?
- Vitaminele B1 si B6 la nou nascut.
- Calciu+Vitamine.
- Recomandare vitamine
- Ce vitamine imi recomandati?
- Perioada de administrare a vitaminelor 9 Vita
- Analize facute prea devreme?