Vitamina PP (B3) - Niacina

©

Autor: Redacția ROmedic

Vitamina PP (B3) - Niacina
Niacina (numita mai tarziu vitamina B3) a fost descoperita initial in contextul cautarii unui tratament pentru vindecarea pelagrei. In 1937, carenta acestei vitamine (care se gaseste in alimentele bogate in proteine) a fost recunoscuta oficial drept cauza a pelagrei. Mai tarziu, s-a descoperit si rolul unui precursor al niacinei – triptofanul – in aparitia acestei boli.

Vitamina B3
, face parte din complexul vitaminic B, care joaca un rol esential in metabolism. Vitaminele din grupul B au fost grupate impreuna datorita proprietatilor asemanatoare si a prezentei in aceleasi surse alimentare. Ca urmare a stransei legaturi dintre ele, deficienta unei vitamine duce la utilizarea inadecvata a celorlalte.

Niacina este necesara in organism pentru producerea enzimelor care contribuie la eliberarea energiei sub forma de glucoza.
Vitamina B3
joaca un rol in mentinerea sanatatii pielii si a sistemului digestiv, in dezvoltarea normala a nervilor si in blocarea producerii de colesterol, prevenind astfel aparitia bolilor de inima.

Functiile vitaminei B3 (PP)

  • Producerea de energie
  • Sanatatea celulelor
  • Rezistenta la radiatii
  • Antioxidant
  • Sanatatea vaselor de sange
  • Scaderea nivelului de colesterol
  • Metabolismul glucidelor
  • Functii cerebrale
  • Metabolismul acizilor grasi
  • Antitoxic

Utilizare terapeutica - Indicatii

Sursele de vitamina B3 (PP)

Niacina se gaseste in mod natural in numeroase alimente de origine animala sau vegetala, dar este adaugata si in alte produse, sub forma de suplimente alimentare.

Cele mai bune surse sunt alimentele bogate in proteine: carne, peste (ton), alune si drojdia de bere.
   
Desi lactatele si ouale contin cantitati mici de niacina, ele sunt bogate in triptofan, precursorul niacinei. Din acest motiv, aceste alimente trebuie incluse in dieta zilnica. Cerealele nerafinate (painea integrala) sunt de asemenea surse de niacina.

 

 

Alimente bogate in vitamina B3 (PP) (in mg la 100 g)
Drojdia de bere 40
Cafea 28
Alune 15
Cereale integrale 17
Ficat 13
Peste (ton) 10,5
Carne de pasare 7,5
Somon afumat 7,8

Pelagra - Carenta de vitamina B3

Pelagra, boala cauzata de carenta de niacina (vitamina B3), este in general rezultatul unei alimentatii bazata pe consumul de porumb.

Primele semne ale carentei sunt indigestia, slabiciunea musculara, confuzia, anxietatea, depresia, oboseala si leziunile cutanate. In stadiu avansat, pelagra se manifesta prin dermatite, diaree, tulburari digestive si neurologice. Diareea cronica este uneori asociata cu deficienta de niacina.

In tarile dezvoltate, pelagra este rara si afecteaza in special varstnicii si alcoolicii. Ea este cauzata fie de aporturile alimentare insuficiente, fie de  interactiunile dintre diverse medicamente.

Simptomele carentei de vitamina B3 (PP)

Necesarul de vitamina B3 (PP)

Necesarul de vitamina B3 (PP)

Aporturile alimentare recomandate de vitamina B3 sunt de 6 -10 mg pe zi la copii, 11 -14 mg la adolescenti si adulti si 16 mg la femeile insarcinate sau care alapteaza.

 

 

Doza recomandata de vitamina B3 sau PP (in miligrame pe zi)
Sugari 3
Copii intre 1 si 3 ani 6
Copii intre 4 si 6 ani 8
Copii intre 7 si 9 ani 9
Copii intre 10 si 12 ani 10
Adolescenti intre 13 si 15 ani: baieti / fete 13 / 11
Adolescenti intre 15 si 19 ani: baieti / fete 14 / 11
Adulti: barbati femei 14 / 11
Varstnici (peste 75 ani): barbati / femei 14 / 11
Gravide 16
Femei care alapteaza 15

Data actualizare: 16-12-2013 | creare: 11-10-2010 | Vizite: 23280
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Aportul alimentar de niacină și riscul de deces la persoanele cu boală hepatică grasă nonalcoolică
  • Un aport crescut de vitamina B3 a fost asociat cu un risc scăzut de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • O suplimentare excesivă cu niacină ar putea crește riscul cardio-vascular
  •